Commentaar

2856 x bekeken 7 reacties

Supermarkt bankiert bij boer

Supermarkten betalen met creditcard, maar weigeren het betaalmiddel aan de kassa.

Sinds de invoering van de creditcard in 1957 is de pas uitgegroeid tot een populair betaalmiddel in Nederland. Internetaankopen zijn nagenoeg altijd op afbetaling te bestellen. Dat geldt ook voor een tank benzine. De grote afwezige als het gaat om kopen op afbetaling is de supermarktbranche. Probeert u de wekelijkse boodschappen maar eens af te rekenen met uw creditcard. Geheid dat u de groente en het vlees niet mee krijgt. Dat lukt alleen als

u contant afrekent of het verschuldigde bedrag pint, waardoor het geld gelijk op de rekening van de kruidenier staat. Dit is merkwaardig. Op hun beurt betalen supermarkten namelijk wel met een creditcard. Een betalingstermijn van 30 tot 60 dagen is normaal. Sommige bedrijven hanteren zelfs een termijn van 90 dagen.
De effecten van deze slechte betalingsmoraal worden de laatste weken pijnlijk zichtbaar. Vanwege het vollopen van haar kredietruimte besloot Vion de varkens later te betalen. Het bedrijf zit klem tussen de sterk uiteenlopende betalingstermijn van de in- en verkoopkant. Dat is zeker in de huidige, oplopende markt een groot probleem. De opbrengsten van de duur ingekochte varkens zien slachterijen pas maanden later. Verwerkers en boeren fungeren zo als bank van de retail. De actie van Vion toont hoe klein de marges zijn bij slachterijen. Met het slachten van varkens alleen heeft nog nooit iemand geld verdiend.
Om snel een eind te maken aan de onevenwichtige situatie wordt het hoog tijd dat Europese afspraken worden nageleefd. Er is eind 2010 in EU-verband afgesproken dat de maximale betalingstermijn 30 dagen wordt. Deze afspraken moeten eind 2012 zijn doorgevoerd in

alle lidstaten. Gelet op de huidige problemen lijkt daar nog geen sprake van te zijn. Ook grote partijen als Vion hebben blijkbaar niet de macht om een kortere betalingstermijn af te dwingen. Uiteindelijk is de boer daar de dupe van. Het is zaak dat de EU-wetgeving snel in praktijk wordt gebracht.

Laatste reacties

 • agratax1

  Guus betaalden de heren super maar met en creditcard dan had de boer ten minsten boter bij de vis. De creditcard is leen geld en kost na 4 weken een ongekend hoge rente, te voldoen door de creditcard houder bij in gebreke blijven. De grootte Supers letten op de kleintjes en zullen dus nooit gaan betalen met een creditcard. Nee ze betalen liever zelf en gebruiken hun geld voor consumenten creditcard systemen. Dat is pas letten op de GROOTTEN.

 • paul.gld1

  waarom telt vion gewoon geen rente bij te laat betalen door de supermarkten ?

 • Kerstster

  Ik zal zeker in Nederland nooit met een kredietkaart betalen zeker niet in een winkel, dat kost die winkel geld en mij levert het niks op, behalve schulden.

  En dan hebben we het nog niet eens over wat een kwalijke bedrijven er achter zitten. Banken van het ergste soort, kijk maar naar wat visa en mastercard illegaal met wikileaks doen. Aan wikileaks mag ik niet doneren d.m.v. de kaart, wel aan de Klu klux Clan en kinderpornobazen, Walgelijk en bizar!

  Kredietkaarten moeten we niet willen.

 • Kerstster

  Wellicht is crowdfunding een deel van de oplossing. Als boeren, het liefst een bij mij in de buurt geld nodig hebben dan wil ik het stukje spaargeld dat ik niet direct nodig heb liever aan hen geven dan aan een bank, en daar hoef ik geen rente in geld voor terug, een stukje kaas of vlees als bonus is helemaal prima.

  Zo is recent nog een schaapskudde gefinancierd, 200 mensen kopen elk een lam van bijv. 100 euro en krijgen dan tegoedbonnen voor bijv. 110 of 120 kaas vlees e.d. te besteden in het volgende jaar als de beesten gegroeid zijn... Klein voorbeeld maar valt natuurlijk eindeloos op te varieeren....

  Is best markt voor hoor, lokale samenwerkingen, nabuurschap, stukje voedselzekerheid....

 • agri2

  Ze verdienen bakken met geld door zo laat te betalen, en de leverancier staat met de rug tegen de muur, als hij rente gaat rekenen dan zoeken ze wel een andere leverancier. We kunnen als boeren bij het boodschappen doen proberen om met de kassiere te regelen dat we ook pas over 3 maanden betalen, maar wel direct de boodschappen mee willen nemen. Dan ontstaat er vast een hele lange rij achter de kassa.

 • joannes

  Het is allemaal een gevolg van te veel aanbod. Zolang de verkoper de koper harder nodig heeft dan de koper de verkoper zullen de eisen van de koper alleen maar hoger worden. Leveranciers krediet is een van de oudste vormen om je klanten te binden. Dat spel speelt elke leverancier om maar vooral de concurrent buiten de deur te houden. Vion is maar wat blij dat ze levert. Albert Heijn wordt beleverd door een Iers/Engels bedrijf met buitenlands vlees.

 • agratax2

  Joannes als jouw stelling klopt, dan zou de consument zeker na een halfjaar pas behoeven te betalen, er is aanbod zat in de supermarkten. Maar nee voor verlaten van de winkel moet de armlastige winkelier zijn centjes vangen, geen leveringen op credit zoals vroeger bij de dorpswinkelier. Het is niets anders dan de boer en tuinder de supermarkt oorlog laten financieren. Zij doen dit met plezier, gezien hun afwachtende houding als het om afrekenen gaat.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.