Boerenblog

1876 x bekeken 1 reactie

Alle ballen in de lucht

Nieuwe verkiezingen, media-aandacht voor betalingstermijnen, een goed gesprek met dierenartsen. Kortom, een enerverende week.

Volop beweging. Het is zeker, er komen nieuwe verkiezingen. De media-aandacht voor de betalingstermijnen kreeg een vervolg. We vergaderden met de LTO-vakgroep en LTO Federatieraad. We hadden een goed gesprek met het bestuur van de groep varken van de KNMvD (dierenartsen) en we spraken over het vervolg op het Verbond van Den Bosch. Tussendoor had ik nog contact met verschillende mensen, waaronder vertegenwoordigers van de slagersvereniging (KNS).

Scheve betalingstermijnen krijgen aandacht
Er is volop aandacht voor de verlengde betalingstermijnen die retailers en sommige verwerkers hanteren. Goedkoop werkkapitaal op kosten van de keten. Distrifood, een onafhankelijke nieuwssite voor supermarkten, maakte er een artikel over. Voor Boerderij Vandaag schreef ik een opinieartikel. De volgende stap is bij de politiek nagaan hoe het staat met de Nederlandse invoering van de aangepaste richtlijn 2011/7/EU. Vanaf 16 maart 2013 moet dat een feit zijn. Ik houd de vinger aan de pols.

Snel duidelijkheid over mestbeleid
Met de LTO-vakgroep bespraken we de invulling van het vernieuwde mestbeleid. De contouren staan er, maar we moeten nog veel invullen. Onze leden hebben hierover veel vragen. Ze willen duidelijkheid. De invulling van het beleid vraagt veel inzet. Welke percentages voor mestverwerking? Komen er uitzonderingen? Moeten er schotten tussen de sectoren als het gaat om verhandelbaarheid van verwerkingscertificaten? Wie worden de erkende mestverwerkers? Hoe zit het met de kunstmestvervangers en mest op maat? Kortom, keuzes maken. Die keuzes moeten vervolgens in wetgeving worden omgezet.
De tijd begint te dringen. Zeker nu het kabinet zijn meerderheid kwijt is en er verkiezingen komen. Het wordt spannend de komende weken. Komt het op het lijstje van zaken die kunnen worden afgewerkt? Voor mij staat vast dat wat we afgesproken hebben door moet gaan. Goed nieuws is dat we de doelstellingen van het voerspoor halen voor de eerste fase. Dus doorzetten en vooral niet vergeten ook op uw eigen bedrijf via het voer de fosfaatefficiency te maximaliseren. Dit is een goedkope weg om uw overschot te verlagen.

Markt en rendement
We bespraken de actuele marktontwikkelingen en rendementsontwikkelingen. De komende week hebben we een overleg met onze Europese collega's. We hebben dat voorbereid. Over het overleg dat we vorige week met de Dierenbescherming hadden, hebben we in de LTO-vakgroep doorgepraat. Wij willen een stakeholdersoverleg voor het Beter Leven-keurmerk varkenshouderij. Ook op dit punt is transparantie belangrijk.
Binnenkort beginnen de cao-onderhandelingen voor de dierhouderij. De vakgroep heeft de inzet besproken. We willen goed personeel.
We zijn van plan om een film te maken waarin de duurzame varkenshouderij in beeld wordt gebracht. Met praktische elementen voor de varkenshouder, zoals: wat kan ik zelf doen! Er wordt nu zo vaak gesproken over een duurzame varkenshouderij in 2020, maar ik merk dat het nog heel abstract is. Wij willen handvatten aandragen en een helder beeld scheppen. Geen eenheidsworst en luchtfietserij, maar duidelijk en praktisch de mogelijkheden voor de toekomst aangeven met de P van Profit voorop. Varkenshouders moeten ruimte hebben voor eigen keuzes. De film is voor twee doelgroepen: voor onze leden en voor burgers. In september moet de film 'De roze kringloop' klaar zijn. Heeft u concrete ideeën? Laat het me weten.

Doorgaan met innoveren
Ook innovatie in de varkenshouderij kwam aan bod. Hoe doorloop je alle stappen: onderzoek, prototype en brede toepassing. Innovatie moet een open proces zijn. Innovatie laat zich niet sturen. De vakgroep moeten kaders scheppen, een vrijplaats maken. De vrijplaats voor innovatie is VIC Sterksel. Vanuit daar kunnen we een goede koppeling maken met de topsectoren, de innovatieagenda, projecten als VarKansen, het Nieuwe Veehouden en het vervolg van 'Den Bosch'. Geen versnippering en niet steeds het wiel opnieuw uitvinden.
Het was goed om met de slagersorganisatie KNS te praten. Er zijn parallellen tussen slagers en primaire producenten. Mooi om te zien hoe de KNS privaat overleg voert met de sociale partners, daarover afspraken maakt en ook programma's opzet in het belang van beiden. Wij doen dat ook, maar kunnen nog wel wat van de slagers leren.

Huiselijke zorgen
Het was een hele intense week. Bij ons thuis: mijn moeder die gezondheidsproblemen kreeg en mijn aandacht nodig had. Maar ook zakelijk: de politieke strubbelingen, die veel consequenties kunnen hebben. De media-aandacht voor de betalingsmoraal, een mooi gesprek met de KNS en nog huiszorgen over ons lupinevarken. Je moet alle ballen maar in de lucht houden, en dat valt niet altijd mee.

Eén reactie

  • politiek

    Wat een toneelstuk toch, over het eigen doel om het lupine varken op de markt te krijgen??!! Annechien , liever heb ik dat je zorgt dat er geen hormonen thuishoren in die duurzame varkens waar je over schrijft. Als je vermoedens hebt over hormonen in varkens kun je dat onderzoeken. 6.197,66 Euro was de factuur voor onderzoek 47 monsters/varkens. Alles moet vernietigd worden. Uitslagen, monsters, monsterbegeleidingspapieren enz. Je mag zelfs de uitslagen niet hebben van onderzoek eigen varkens??!! maar wel de factuur??!! Annechien , je vraagt om concrete iedeeen. Zorg eerst maar eens dat varkenshouderij open en transparant wordt, het gaat immers over voedsel. Het laatste verzoek voor openheid bij Productschap Vee en Vlees was ook ontwijkend. Het financieel/economish belang van de STAAT is hoger als openheid in die onderzoeken!! ( en voedselveiligeid !!)

Of registreer je om te kunnen reageren.