Boerenblog

5648 x bekeken

Volle showroom zwaar onder de indruk

Muisstil was het onder de 120 Varkensshowroom-bezoekers tijdens en na de eerste bedrijfspresentatie van Adriaan Straathof, Europa’s grootste varkenshouder.

Leon van Dijck
Het verhaal van Leon van Dijck konden de aanwezigen nog enigszins bevatten. Van Dijck begon op een voormalig staatsbedrijf in Oost-Duitsland en bouwde dit uit tot een prachtig fokbedrijf met 2.500 zeugen. Van Dijck is met zijn gezin volledig geïntegreerd, zit bij de plaatselijke voetbalclub en zelfs in de gemeenteraad.
Hij haalt evenals Straathof prachtige resultaten met Hypor-zeugen. Hij heeft lagere voerkosten dan in Nederland, geen mestafzetkosten, lagere arbeidskosten en hogere opbrengsten. Beide sprekers hielden hun eerste inleiding. Ze gebruikten weinig woorden, waren lekker nuchter en bovenal beiden eigenaar van een financieel florerend bedrijf. Van Dijck weet het zeker, zijn droom had hij in Nederland niet op deze wijze kunnen verwezenlijken en zeker niet in een tijdsbestek van nog geen tien jaar.

Adriaan Straathof
Zijn mooiste uitspraak: "Een bedrijf bijkopen gaat me makkelijker af dan hier een verhaal houden." Zijn belangrijkste succesfactor: "Niet morgen, maar vandaag." Op ruim 20 bedrijven met gemiddeld 5.000 zeugen, oplopend tot 14.000 op één locatie, staat STRUCTUUR in hoofdletters geschreven. Zelfs aangekochte bedrijven die nog redelijk ingericht zijn, breekt hij resoluut af en bouwt hij op zoals al zijn andere bedrijven zijn opgebouwd.
Straathof sluit toeval uit, hij wil vooraf alles kunnen berekenen. Zijn tienduizenden kraamhokken zijn overal gelijk, net als al het andere ook uniform is. Buiten de familie is er maar één Nederlandse bedrijfsleider in Duitsland. Straathof roemt de inzet van Duitsers en Polen, management is strak georganiseerd, totaal 350 medewerkers.

Lekker ondernemen
Op de vraag hoe hij met zijn omgeving omgaat, antwoordt Straathof dat hij daar niet mee bezig is. Toch zijn al zijn stallen voorzien van goedwerkende luchtwassers en groepshuisvesting bij de zeugen. Alle bedrijven van Van Dijck en Straathof zijn SPF.  In de basis geldt gezondheid, en niet op zijn Nederlands dweilen met de kraan open. Wat je niet hebt, hoef je ook niet te bestrijden met kleursystemen en mengbeleid.
In Nederland zit volgens hen het probleem tussen de oren. Hoe Rendac hier het kadaververvoer regelt, vinden ze waardeloos. Het oeverloos discussiëren over imago en mega is aan beide heren niet besteed. "Laat ons lekker ondernemen" zegt Adriaan nogmaals. De Nederlandse megastallendiscussie vinden beiden maar niks, de economie bepaalt. De toekomst bestaat volgens hen uit locaties met minimaal enkele duizenden zeugen, hiervan hooguit een paar honderd bedrijven dus in Nederland.

Grensverleggend
Beide gastsprekers heb ik tijdens de opening geïntroduceerd als grensverleggend, letterlijk en figuurlijk. Ze behoren in mijn beleving tot de vaker genoemde 5 procent ondernemers die zich altijd redden. Ze trekken hun eigen plan, zijn onafhankelijk van de periferie en groeien gewoon door op meerdere plaatsen. Traditionele varkenshouders, ongeveer  60 procent, zullen dit verslag met gekromde tenen bekijken. Ze veranderen liever niks en leunen sterk op anderen.
Tussen grensverleggend en traditioneel  zit nog 35 procent waartoe ik mezelf ook reken. Deze varkenshouders willen graag nog lange tijd varkens houden, maar zijn realistisch genoeg om te begrijpen dat het niveau van de 5 procent grensverleggers te hoog gegrepen is. Dat betekent dus rendement halen uit samenwerking, als producenten een volwassen ketenpartij worden met meer boerenregie. Ik ben er van overtuigd dat we dan ook met relatief kleine bedrijven (500-2.000 zeugen) een toekomst hebben.

Voldaan gevoel
De 120 bezoekers van de bedrijfspresentatie, hoofdzakelijk varkenshouders, werden er stil van. Als discussieleider zag ik de mensen peinzen. Deze presentatie moeten ze eerst 'even' verwerken. Gerard Driessen nam na afloop de microfoon om mij met een fraai gedicht te bedanken voor het 'ambassadeurschap varkenshouderij'. Gerard, bij deze nogmaals dank. Na bijna 200 netwerkavonden in acht jaar op woensdag, was dit een uitzondering op vrijdag.
Aan de bar kwamen de verhalen weer los. De gastsprekers bleven nog enkele uren napraten met de bezoekers. Om half vier sloot ik de showroom af met een voldaan gevoel. De bezoekers waren weer dik tevreden, er zal nog lang over gesproken worden. Niemand wil of kan het concept kopiëren, maar uit de structuur op de bedrijven kunnen varkenshouders veel lering trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.