Boerenblog

1898 x bekeken 1 reactie

Winter voorbij

De winter kwam laat, maar is gelukkig zo goed als voorbij. Wel lijken de gevolgen groter dan voorheen.

De afgelopen jaren hebben we een milde winter gehad. Dat was in 2003 nog wel anders. Voor het eerst in mijn leven had ik toen te maken met temperaturen van -26 en een meter sneeuw. Bij het uitblazen van lucht uit je mond zag je de kristalletjes gevormd worden. Dit jaar was het weliswaar niet zo koud als toen, toch hebben we enkele weken goed koud weer gehad. Nachten tussen -15 en -20, overdag -5 tot -10 graden. De Elfstedentocht was hier geen enkel probleem geweest.

Gevangenen ruimen sneeuw

Helaas heeft deze kou weer veel mensen het leven gekost, hoewel het in Oekraïne en Roemenië nog kouder en heftiger was. In Boekarest (Roemenië) lag zo veel sneeuw dat het voetbalveld van Steaua Boekarest met een zeil werd afgedekt. Circa 150 gevangenen, ja gevangenen, hebben alle sneeuw verwijderd om de wedstrijd Steaua Boekarest – FC Twente door te kunnen laten gaan.

Ik vind dat een prachtig iets: gevangenen laten werken. In Roemenië is dat heel normaal, er zijn zelfs speciale werk-boerderijen. Volgens mij is dat veel beter dan de luxe in de Nederlandse gevangenissen. Daar kunnen criminelen de hele dag lekker bodybuilden, zodat ze als ze uit het gevang komen iemand nog harder voor de kop kunnen slaan. Zet ze aan de fysieke arbeid.

Door vorst minder tarweopbrengst

De winter was dus laat dit jaar, eind januari. Omdat het daarvoor nog relatief warm was, is de natuur al vergevorderd. De tarwe kwam al goed uit de grond. De vorst trad echter in zonder dat er een isolerende sneeuwdeken op de tarwe lag. Dit heeft hoe dan ook een negatief effect op de tarwe-oogst in juli. Er wordt zelfs gesproken over enkele tientallen procenten minder opbrengst.

Fruitbomen ongewis

Ook de fruitbomen waren al in ontwikkeling door de warme maanden oktober, november en december. Het is de grote vraag hoe deze bomen straks in maart, april uit de winter komen. De handelaar in kersen heeft al een rondje gemaakt langs de leveranciers, niemand weet echter hoe het er voor staat. Wat dat betreft lijkt het er op dat de winter de laatste jaren later intreedt en voor meer problemen zorgt dan voorheen.

Racka-schapen blijven buiten

Onze Racka-schapen trekken zich niets aan van de barre winterse omstandigheden. Zelfs in de nachten met -20 slapen ze buiten. Alleen bij neerslag of harde wind willen ze wel eens onder een afdak gaan liggen. Dit Hongaarse schapenras, Racka, is oersterk. Als het meezit komen er in maart weer twee grasmachientjes bij. Want dat zijn het: ze grazen heel wat gras weg op een dag.
O ja, ondanks de kou en sneeuw reden de treinen hier wel gewoon op tijd. Misschien kan de belachelijke bonus van de NS-directie gebruikt worden voor een dienstreis naar landen waar de spoorwegen in de winter wel gewoon op tijd rijden.

Foto

Eén reactie

  • The Hulk

    Ronald , Een correctie , door de kurkdroge zomer en herfst is veel tarwe net voor de winter (eind januari) al haast afgeschreven geweest veel te flauw door de droogte . De winter heeft daar nog een duwtje bijgegeven. Dat worden inderdaad tientalen procentjes minder tarwe doch is dit zeer verschillend per veld en per boer . Véél koolzaad is in december al vernietigd door de culivator om reden geen opkomst door de droogte. En ik vrees desastreus voor de bloesem daar ik merk op mijn weer-vooruitzichten dat +16 ook s'nachts min 4 word . Zeg nooit tevroeg dat de winter in H al voorbij is , mensen mee ervaring mispakken zich ook wel eens op dit punt .Volgens mij staat H dit jaar vol mee napraforgo aan een prijs van 123 ft+ btw voor oogst 2012 is dit 300% winstgebeuren een oliebusiness in wording. Gelukkig maar dat Bunge in het land is en dat brengt stabiliteit in de plantaardige olien productie .West Europa loopt hierop een stevige dreum achterop.

Of registreer je om te kunnen reageren.