Redactieblog

2210 x bekeken 3 reacties

Kostenbesparing meest kansrijk

De varkenshouderij is een afvalrace. Iedere tien jaar halveert het aantal ondernemers. Dat verandert voorlopig niet.

Tijdens de netwerkbijeenkomst deze week bij Johnny Hogenkamp in Dalfsen (Ov.) verzorgden Tiny Schepers (coöperatie Heyde Hoeve) en Edwin Tijs (Unifar) allebei een presentatie. Thema was: Bestaande samenwerkingsverbanden kennen de valkuilen.
Samenwerkingsverband de Heyde Hoeve bestaat al meer dan tien jaar. De vier ondernemers binnen deze coöperatie hebben in die periode alles gedaan om middels samenwerking het economisch resultaat van de bedrijven te verbeteren. Voorbeelden zijn samen in- en verkopen, kennis delen en faalkosten weg snijden. “Deze aanpak heeft een aantal jaren goed gewerkt”,vertelt Schepers.
Niettemin hebben de constante krappe marges in de varkenssector de mannen van de Heyde Hoeve aan het denken gezet. Het resultaat: ze willen verticale samenwerking in de keten aangaan om zo het resultaat van alle schakels te verbeteren. Deze aanpak zien zij als dé oplossing om een goede boterham te blijven verdienen.
Unifar richt zich met name op het gezamenlijk in- en verkopen van bedrijfsbenodigdheden en dieren.

Centenwerk
Binnen Unifar en Heyde Hoeve wordt hard gewerkt aan margeverbetering van de deelnemers. Het blijft echter centenwerk, erkent ook Tijs, in de varkensshowroom van Johnny Hogenkamp. Reden voor varkenshouder en handelaar Jan Schuttert om de vraag te stellen: hoe krijgen we de varkensprijs nu 20 cent omhoog? Daar zit iedereen toch op te wachten?
Het antwoord op die vraag is niet zomaar te geven, blijkt in Dalfsen. Niemand heeft dé oplossing. Tijs noem wel zaken als productieregulatie, maar erkent zelfs ongevraagd dat dit niet realistisch is. Zo blijft het stil in de showroom.

Kostprijsdenken
Na de avond in de showroom zijn er weinig aanknopingspunten om te vermoeden dat het verdienmodel van varkenshouders op korte termijn verbeterd. Het vermogen tot kostprijsdenken, vakmanschap en de capaciteit om te onderhandelen, blijven bepalen in welke mate ondernemers in staat zijn geld te verdienen. Dat betekent dat ondernemen in de varkenshouderij de komende vijf jaar niet wezenlijk anders wordt dan de afgelopen tien jaar het geval was.

Laatste reacties

  • wikkerink

    Benieuwd hoe volgende 2 sprekers er volgende week de 30e tegen aan kijken. Zaken zoals schaalgrote en kostprijsleidersschap!

  • els.arnold1

    Hoezo stil? Zo moeilijk is het toch niet?

  • melkertje

    Wanneer alle miljonairs in de sector, zoals handelaren, meelboeren, mesttransporteurs enz een paar cent van hun marge aan de boeren teruggeven, dan is die 20 cent al binnen voor de boeren. Dit probleem is dus bij deze opgelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.