Boerenblog

2821 x bekeken 1 reactie

Terugblikken en vooruitzien

De nieuwe voorzitter van LTO-vakgroep Varkenshouderij is benoemd. Deze week veel contact met leden tijdens de avonden in Spier en Nijkerk, en een bijeenkomst van de portefeuillehouders LTO Noord. Overleg over de toekomst tijdens een bijeenkomst van het Verbond van Den Bosch en de Raad van Advies van het Beter Leven-kenmerk.

Maarten Rooijakkers uit Aarle-Rixtel  (N.-Br.) is mijn opvolger per 1 januari 2013. Maarten, gefeliciteerd en succes. Zijn benoeming en het feit dat december is begonnen, betekent dat ik met de laatste loodjes bezig ben. De afgelopen week had ik nog een volle agenda. De komende tijd zal dat veranderen. Voor mij wordt dat wel even wennen.

Ledencontact
Met de afdelingsportefeuillehouders varkenshouderij hadden we onze afsluitende avond van dit jaar met Marieke Hoste, onze LTO-lobbyist in Den Haag. Zij sprak over haar werkzaamheden en de fijne kneepjes van het lobbyen. Dat sprak aan. Ook maakten we samen een wensenlijst met punten die in de belangenbehartiging centraal moeten staan het komende jaar. Hier werd ik nog even met de neus op de feiten gedrukt. Ik herinner me dat ik als kersverse voorzitter een keukentafelgesprek hield in het Noord-Nederland. Het onderwerp was: zorg voor een efficiëntere en goedkopere keuring voor de levende export van vleesvarkens en biggen. Waarom moet dat nog zo ingewikkeld? Helaas moet ik constateren dat er acht jaar later niets vereenvoudigd is in de export van ons levend vee. Dit terwijl de slachterijen in Duitsland soms dichterbij liggen dan de Nederlandse slachterijen, en we niet te vergeten in één Europa leven. Een mooie opdracht voor de nieuwe voorzitter. Maar goed, er zijn natuurlijk veel meer belangen die volgend jaar moeten worden behartigd.

Vleesconcept en kwaliteitssysteem
Op de ledenavond in Nijkerk (Gld.) sprak Eric Douma over energie en in Spier (Dr.) spraken John Lorist en Heleen Holtmans over Frievar en  Friberne, hun nieuwe vleesconcept. Op beide avonden keek ik met de leden terug op de afgelopen periode en mocht ik toch ook nog even vooruitkijken. Bij het Verbond van Den Bosch zagen we terug op de afgelopen periode. We hebben een geïntegreerd kwaliteitssysteem in de steigers gezet voor de varkenshouderij. Een systeem op basis van bestaande losse kwaliteitssystemen als IKB, QLL, geborgde dierenarts en GMP-plus. Dit om de consument een veilig en gezond stukje varkensvlees te garanderen. We zijn nu met de afrondende gesprekken bezig. Wordt vervolgd dus. Het Verbond van Den Bosch zal nog doorlopen tot eind 2014. Dan moeten de opgaven uitgevoerd zijn.

A briposters
De Dierenbescherming heeft voor haar Beter Leven-kenmerk een Raad van Advies ingesteld. We hadden een constructieve vergadering in een open sfeer. Alle partijen spraken zich uit om het Beter Leven-kenmerk verder in de markt te positioneren. Deze week is een abriposter-actie gestart. De poster zijn in heel Nederland te vinden: op NS-stations en in de directe omgeving van supermarkten als Albert Heijn, C1000, Deen, Jumbo en Plus. Dat leidt hopelijk tot meer vraag naar sterrenvlees. Een klein stapje richting een beter verdienmodel voor de varkenshouderij.

Eén reactie

  • gerjan slingenbergh

    Als je terugkijkt naar de ontwikkelingen in de varkenshouderij moet men constateren dat er veel varkenhouders zijn gestopt met hun bedrijf. De overgebleven varkens houders hebben veel meer schuld en zijn met handen en voeten gebonden aan de financiers. De LTO vindt dat blijkbaar positief omdat dit het gevolg is van vrije markt principes, iets waar de LTO voorstander van is.

Of registreer je om te kunnen reageren.