Boerenblog

2654 x bekeken 13 reacties

Mijn laatste blog

Mijn laatste blog als voorzitter van LTO-vakgroep Varkenshouderij. Met mijn blog heb ik geprobeerd de afstand tussen bestuur en leden zo klein mogelijk te houden.

Dit is mijn laatste blog als voorzitter van de LTO-vakgroep Varkenshouderij. Acht jaar lang schreef ik bijna elke week een blog. Het was mijn vaste klus op zaterdag of zondagmorgen. Met mijn blog wilde ik jullie laten meekijken met de zaken die er speelden in de belangbehartiging. Af en toe vertelde ik iets over thuis. Met mijn blog wilde ik de afstand tussen bestuur en leden zo klein mogelijk houden. Wat mij betreft is dat zeker gelukt. Ik kan u verzekeren dat als ik in mijn blog iets soms wat ongelukkig beschreef of het stond mensen niet aan, dat ik dat heel snel vernam.

Heftig
De afgelopen acht jaren waren best heftig. Heftig in de zin dat belangenbehartiging een groot deel van ons leven omvatte. Ondersteunende, goedkeurende,  afkeurende, boze en ontroerende reacties kwamen voorbij. Wees ervan overtuigd dat elke reactie ergens in de afweging van de besluiten werd meegenomen. Ik wil jullie daarvoor bedanken.

Gouden regels
Terugkijkend ben ik heel tevreden over het verloop van mijn bestuursperiode. Een aantal zaken heeft u kunnen lezen in de interviews die ik heb gegeven. Afgelopen weken dacht ik nog vaak terug aan het begin van mijn voorzittersperiode toen de erfenis van minister Van Aartsen nog op mijn schouders drukte. Ik vond het een zware last, want tijdens mijn voorzittersperiode moest die last van de schouders van de varkenshouders af. Daarvan was ik me zeer bewust. Dat is goed gelukt. Voor de vleesvarkenshouders is de 1 vierkante meter via de markt geregeld en groepshuisvesting is samen met Europese wetgeving ingevoerd. De gouden regel dat de wettelijke basis op Europees niveau moet zijn en dat extra eisen via de markt of via andere vrijwillige instrumenten kunnen lopen. Dat is van levensbelang voor onze sector. Vanuit de vakgroep hebben we die gouden regel bedacht en benoemd.
De andere gouden regel is dat ‘elke varkenshouder zijn eigen verhaal vertelt’. Ons imago moet via de varkenshouders worden verbeterd. Weet: ‘De bio-industrie is slecht. Maar varkenshouder Piet, dat is een goede, die ken ik’. Vergeet de gouden regels niet. Bouw ze de komende jaren verder uit.

Missie volbracht
Mijn missie is volbracht. Vanaf vandaag (31 december) neemt Maarten Rooijakkers de voorzittershamer over. Samen met de LTO-vakgroep Varkenshouderij bouwen Maarten en de andere leden van het team vasthoudend en enthousiast verder aan onze mooie varkenshouderij. Zij zullen het anders doen. Op hun manier. Geef ze de tijd om hun aanpak en strategie te vinden. Maar vergeet nooit om als het nodig is uw mening te laten horen. Niet om te roepen, maar om te bouwen aan onze sector.
Heel hartelijk bedankt voor de samenwerking in de afgelopen jaren. Ik heb ervan genoten om jullie voorzitter te mogen zijn. Een goede jaarwisseling en alle goeds voor de komende jaren!

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Als je kijkt naar wat er veranderd is in de varkenshouderij zie ik dat het aantal boeren is afgenomen en de rendementen omlaag gegaan zijn. Er is maar een gouden regel en dat is dat vraag en aanbod de prijs bepalen. Als iedereen maar meer gaat produceren zonder dat daar koopkrachtige vraag naar is dan gaan de prijzen naar beneden. Marges zoeken in de keten is een absurde gedachte. In geen enkele andere produktie keten wordt dit gedaan en het zal in de varkenshouderij ook niet gebeuren. Er wordt bij de LTO gefocust op een beter imago. Daarmee houden ze consumenten voor gek en de verkoopcijfers veranderen niet. Maat houdt zelfs de eigen boeren voor de gek door te zeggen dat de landbouw voor 20% bijdraagt aan de nationale economie. De primaire landbouw, waar hij door wordt betaald draagt maar voor 1,7% bij aan de nationale ecomie. Het lupine varken wordt vanuit de verkeerde gedacht in de markt gezet. Lupine verstrekken in plaats van soya aan varkens is op zich een goede gedachte maar om deze reden kopen mensen geen lupine varkenvlees. Er is gedacht vanuit de belangen van de producent en dat is fout. Commercieel gezien moet je altijd uitgaan vanuit de consumenten gedachte en niet andersom.
  Als we de graaicultuur in onze samenleving niet kunnen bestrijden dan loopt ons financiele systeem en daarmee de democratie vast. Ik wens iedereen een goede jaarwisseling en een nieuwjaar met veel geluk en liefde.

 • minasblunders1

  Ik sluit me bij de vorige spreker aan.

 • c.putten

  als ik de financieele cijfers zie van vooral de vleesvarkensbedrijven ziet het er erg slecht uit,dat dit door overproductie en inkoopmisbruik komt van zowel de slachters en supers komt is ook bekent,maar dat vooral de consumptie drastich afneemt (-5%) is veel zorgwekkender,dat dit door weerstand van de consument komt door de megastallen is voor mij hetzelfde als 1+1=2,kijk maar in liessel naar de weerstand van de mensen tegen de vestiging van asvan (5 ha bouwblok voor varkens) die mensen laten het varkensvlees links liggen,van de andere kant is grootschalig wel de manier om met varkens nog de kost te verdienen,mischien is het tijd voor een nieuw soort segment varkensvlees nl die van het normale qua omvang gezinsbedrijf ,ik weet zeker dat veel consumenten hiervoor wat extras over zullen hebben en zal meer uitstraling hebben dan 0.8 of 0.95 opp per varken dat zegt de consument toch niets.

 • drientje

  Bespaar je de moeite om te kijken vanuit de consument. Het is de retail die alles
  bepaalt zeker ook de prijs. De slachterijen laten hier de kop naar hangen. De varkenshouderij is kapitaal intensief, dat betekent dat de stal niet zomaar leeg gelaten wordt. De enige oplossing is mijns inziens dat de retail zelf de dierhouderij gaat doen. Een voordeel is in elk geval dat elke medewerker op de loonlijst staat en daarmee een inkomen heeft.

 • gerjan slingenbergh

  @ Drientje. Retailers geven bakken met geld uit om te kjiken wat de consument wil en wat deze ervoor wil betalen. Als consumenten geen plofkippen meer willen verdwijnen ze uit de schappen. Zo simpel is het.

 • tilrong1

  En Annechien toch bedankt voor dat je hebben willen doen in de moeilijke periode niets verdienen en toch trots zijn en naar buiten toe gericht

  Bedankt daarvoor!!

 • boerkebrabant

  annechiem, ook ik heb vaak anoniem fel gereageerd op jou optredens, ik zal indien nodig hetzelfde doen bij maarten. toch bedankt voor je tomeloze inzit in een hele moeilijke tijd voor de varkenshouderij!

 • marieke1

  Bedankt Annechien voor je positieve inzet. Ook jij kan geen wonderen verrichten maar er is wel veel gebeurd.

 • gerjan slingenbergh

  Nogmaals @ drientje. Dat idee van op de loomlijst is interessant want ene meneer Lenin dacht ook zo.

 • BoB de Bakker

  @Slingenbergh, wat kan jij dan produceren waar de consument wel extra geld voor over heeft?

 • Bison

  BoB de bakker ik kan je er wel een paar producten opnoemen.
  Bison vlees is er een.
  marijuana is een tweede.

 • henkh

  Gelukkig heeft Annechien ten Have op een hoger niveau de diskussie gevoerd voor ons als varkenshouders in haar bestuurlijke jaren dan hier op deze site nu naar aanleiding van haar laatste blog. Ze heeft ons duidelijk gemaakt dat met de rug naar de maatschappij staan het begin van het einde van elke sector is dus ook voor ons, niet iedere varkenshouder was (is) zich daar overigens van doordrongen. De verdeling van nhet rendement is en blijft een hot item voor deze sector maar daar moet je de consument niet op een negatieve wijze mee lastig vallen. Voor de rest zeg ik gewoon: Annechien hardstikke bedankt en Maarten veel succes met je niet gemakkelijke taak.

 • joannes

  henkh, zoals je denkt schrijf je en beoordeel je Annechien, vooral de compromie en diplomatie zoeken voor het fundamentele probleem dat het hek bij elke politieke, media en aktiegroepen interventie strakker/kleiner gezet wordt voor de boeren mogelijkheden op een rendabele toekomst. Men kiest niet voor sanering en niet voor groei;men kiest voor beide en daarmee concurreren de boeren elkaar uit die steeds kleinere ruimte. Met een goed nederlands spreekwoord: Pappen en Nat houden , is m.i. niet de juiste strategie voor een belangen organisatie. En zeker niet als dat tot kanibalisme leidt!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.