Redactieblog

1904 x bekeken 9 reacties

Gelijke behandeling

Nederlandse boeren krijgen jaarlijks veel controleurs op het erf. Het contrast met Zuid-Europa is groot. Het is tijd voor een uniforme aanpak.

Mijn hoop is gevestigd op controleurs en handhavers van overheden. Zij zijn de laatste tijd veelvuldig in het nieuws. Ze komen met een volle auto (mensen van AID, waterschap, gemeente en politie), staan plots in je keuken en gaan met veel passie op zoek naar overtredingen en vooral fouten, groot of klein. Grote kans dat ze in de mix van ingewikkelde regels inderdaad iets vinden. Dat geeft de varkenshouder een ‘fijn’ gevoel: als verdachte aangemerkt worden. De controleurs blazen de uitkomsten wat op, nuanceringen worden weggelaten en dan kan het in de krant: ‘Alle varkenshouders zijn milieucriminelen’. Goed werk jongens, compliment!
Toch mooi dat onze controleurs hun vak zo goed verstaan en met volle overtuiging hun werk doen. Ik zie kansen: een uitwisseling met handhavers uit Spanje en Italië. Ik denk dat het goed is dat Nederlandse controleurs met dezelfde inzet een jaar aan de slag gaan in Zuid-Europa. Daar kunnen ze pas echt hun hart ophalen, bijvoorbeeld qua welzijnsbesluit. Vanaf januari 2013 moeten ook Zuid-Europese varkenshouders aan de regelgeving voldoen. Overigens mogen de controleurs uit Spanje en Italië dan hier komen werken. Kunnen ze het even rustig aan doen, we leveren graag wat van onze voorsprong in.
Het is van groot belang dat in heel Europa de welzijnsregels op dezelfde manier worden nageleefd. Het LEI heeft namelijk becijferd dat als alle zeugenhouders in Europa op 1 januari 2013 aan de Europese welzijnseisen moeten voldoen, er veel varkenshouders (moeten) stoppen. Vervelend nieuws, maar toch zou ik graag zien dat in andere EU-landen dezelfde regels van toepassing zijn als in Nederland.
Door de staking van vele bedrijven worden 5 tot 10 procent minder varkens gehouden in heel Europa, zo heeft het LEI becijferd. Dat is enorm: een aardverschuiving! Europa kantelt dan van exporterend naar importerend. Dit heeft grote gevolgen, waaronder een structureel hogere varkensprijs. Hierdoor kunnen varkenshouders investeringen in nieuwe huisvesting dragen (lees: dan kunnen varkenshouders een paar jaar serieus geld verdienen!).
Dat regelgeving op het gebied van huisvesting veel invloed kan hebben op de prijs, zagen we het afgelopen halfjaar wel in de eieren. In Duitsland werd het verboden om kippen te huisvesten in batterijen, waardoor de productie zakte en de eierprijs fors steeg. In Nederland waren we net een stap verder en konden we de eieren leveren tegen deze hoge prijzen. De voerkosten vlogen er meteen achteraan. Dat is dan weer jammer.
Graag zie ik een gelijke behandeling van alle varkenshouders in de Europese Unie. En daarvoor leen ik graag wat controleurs en handhavers uit. Volgens mij komen zij dan terug met respect voor de Nederlandse varkenshouders, die hun werk ook met veel passie doen.
Hopelijk hebben de controleurs en handhavers hun werk dan goed gedaan en wordt de varkenshouderij in de gehele EU naar een hoger plan getild.

Laatste reacties

 • Lin

  De spijker op zijn kop!
  Ik ben er voor dat er regels zijn voor dierenwelzijn en millieu, helemaal. We leven nu eenmaal in een andere tijd, maar.... dat deze regels in de rest van europa maar half gelden (ze zijn er wel maar wat doen we er nu eigenlijk mee, wordt toch niet gecontroleerd) vind ik oneerlijke concurentie. Vooral als het vrees uit zo'n land in de NL supermarkt ligt en wij door een ander land echt niet betaald worden om zo braaf te zijn. Dus wel het extra werk en niet de beloning, moet je eens in andere sectoren proberen...

 • joannes

  Het is de luxe dat NL nog steeds een exporterend land is. Denk je dat ze in Spanje of Italie hun eigen productie treineren? Zij leggen de exporterende landen geen stro breed in de weg! Dat is het verachtelijke van het Nederlandse beleid, nu ze de groei die ze notabene zelf stimuleren met subsidies niet kunnen indammen, gaan ze met regels en controles de animo voor het boerenbedrijf te lijf.

 • joannes

  Ik bedoel exporterende bedrijven! in #2

 • somporn

  1 Europa,dus ook 1 beleid en regelgeving en niet door 1 lidstaat zelf regels toevoegen of anders interpreteren.
  Voor iedere ondernemer dus dezelfde regelgeving in de hele EU,zodat er 'eerlijke' concurrentie is.

 • marieke1

  Super stukje

 • Jan Brabant

  @ John Koeken, inderdaad een goed stuk maar wie pikt dit nu op ? Ik neem aan dat jij de verschillende politieke partijen reeds benaderd hebt ?

 • vaark651

  Goed stuk van John Koeken, dat moet hij in de landelijke dagbladen laten plaatsen, dan kan heel Nederland zien hoe het werkt.

 • politiek

  Inderdaad een goed stukje. Echter zolang Nederlandse veehouderij niet open en transparant durft te zijn zou ik wat voorzichtig zijn met het uitnodigen van die buitentenlandse controleurs. Vergeet niet dat er dan naast de Nationale wetgeving ook op de EG wetgeving gecontroleerd zal gaan worden. Om onze Nederlandse controleurs naar buitenland te sturen maakt het inderdaad allemaal nog wat gemakkelijker hier in Nederland.

 • De Toekomst

  Een goed stuk ja, maar van de pluimvee houderij met de eieren klopt niet helemaal.In duitsland was de batterij al van 2009 verboden. het zat hem in dat voor de rest van europa op 1 januari 2012 verboden zou zijn. Maar misschien nog wel een groter effect was de hevige winter in februari.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.