Boerenblog

438 x bekeken laatste update:14 feb 2012

Politieke maffia?

Politici zijn er voor de mensen. Maar in Hongarije zijn er tijdens het socialistische bewind wel heel rare dingen gebeurd: maffiapraktijken.

Een goede politicus is er voor de mensen. Dat lijkt me een aannemelijke veronderstelling. Berlusconi nam dat iets te serieus, en was vooral goed voor zijn directe vriendjes én voor de vele mooie dames die hij in de loop van de jaren voortreffelijk heeft verwend. Bunga bunga-parties werden die festiviteiten genoemd; ik zie die ouwe viezerik al bunga bunga roepen en achter een wulpse minderjarige dame aanhollen… Een grotere politieke schurk dan deze Berlusconi zal niet snel opstaan.

Hongaarse stammenstrijd

In Hongarije is er al decennia een ‘stammenstrijd’ tussen de Hongaren die op de socialisten stemmen en degenen die op Fidesz (een rechtse partij) stemmen. Dit is een dagelijks terugkerende discussie. Elke politieke partij heeft zijn ‘eigen’ tv-kanaal en gooit daar zijn eigen, gekleurde verhaal de ether in. Vele Nederlanders zullen nu zeggen dat ‘mag toch niet’, maar ik meen me te herinneren dat ook in Nederland er ‘rode’ kranten en tv-zenders zijn. Overigens: rood slaat op socialisten. In Hongarije lachen mensen nogal om die term ‘socialisten’ (althans de mensen die voor Fidesz zijn). Immers, het zijn veelal dezelfde heren als in de communistische tijd. Blijkbaar hebben die communisten hun leven van de ene op de andere dag gebeterd en zijn ze een brave socialist geworden. Maar goed, dit terzijde.

Schandalen uit socialistische tijd

Recentelijk komen er diverse schandaaltjes aan het licht. In de Socialistische periode (2002-‘10) zijn nogal wat zaken voorgevallen die het daglicht niet of nauwelijks kunnen verdragen. Het is te veel om op te noemen, daarom richt ik me op de agrarische tak. Grond is gewild, en de Hongaarse overheid is nog steeds grootgrondbezitter. In 2014 komt de grondmarkt vrij; dat betekent dat ook buitenlanders grond in Hongarije kunnen kopen. Mijn persoonlijke mening: dat moest verboden blijven. Maar goed. De Hongaarse regering is nu huurcontracten aan het napluizen die in de periode 2002-‘10 zijn afgesloten. Wonderbaarlijke zaken komt men tegen. Zo is een huurcontract afgesloten met een looptijd van 90 jaar, en een huurvergoeding van 50 forint (omgerekend €0,17) per hectare. Tjsa, lachen! Maar het kan nog vele malen gekker. Er is een huurcontract gevonden waarbij iemand 5.000 hectare grond van de overheid pacht en daar maar liefst 0 cent voor betaalt. Jawel, u leest het écht goed. Dit is natuurlijk ronduit schandalig, daarbij neem ik ook maar even aan dat diegene jaarlijks de hectaretoeslag heeft ontvangen. Dat zijn vele tonnen aan eurootjes… Jaarlijks!
Ongetwijfeld gaat de huidige regering ‘jagen’ op dit soort waanzinnige contracten, maar ik betwijfel of men degenen die dit soort politieke maffiagedrag hebben vertoond, achter de tralies krijgt. Want in feite is dat het enige rechtvaardige. Het was wel héél sociaal van die politieke maffia, wellicht waren ze daarom lid van de Socialiste Partij? Grapje.

Of registreer je om te kunnen reageren.