203 x bekeken

Vraagteken bij 'Grüne' steun

agd.media
Een sympathiek gebaar is het zeker. Landbouwminister Ulrike Höfken van de Duitse deelstaat Reinland Pfaltz wil de helpende hand uitsteken naar de varkenshouders.

Grote sommen geld krijgen de noodlijdende ondernemers niet van haar. Ze denkt aan uitstel van belastingbetaling en vervroegde uitkering van premies.

Opmerkelijk is het ook. Höfken is van de Groene partij, doorgaans niet de grootste vriend van intensieve veehouders. Die partij wil juist dat het allemaal anders wordt in de houderij. Toverwoord is de ’regionale afzet’ van voedsel. Alsof juist de handel in varkens en varkensvlees niet een grensoverschrijdende business is.

Vorig jaar kregen Franse varkenshouders steun van hun overheid. Daarbij moest de consument erop worden gewezen om vooral Frans varkensvlees te kopen.

Het klinkt allemaal leuk, zulk ad-hoc overheidsingrijpen. En voor de veehouders die het aangaat is het goed voor het moreel. Maar het zet geen zoden aan de dijk, integendeel. Regionale ondersteuning van een internationale markt betekent uiteindelijk concurrentievervalsing.

De Nederlandse overheid kan twee dingen doen: ofwel zelf ook over de brug komen, maar die kans is erg klein. Ofwel in Brussel protesteren tegen deze lokale steun, hoe goedbedoeld die ook is.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.