Redactieblog

558 x bekeken 21 reacties

Kostprijsgeheimen

Varkenshouders pleiten er voor de kostprijs onder de pet te houden. Vleesinkopers profiteren er van, luidt de redenatie. De markt is gewoon overvoerd.

In mijn vorige blog noemde ik de kostprijs van zeugenhouder Stefan Hanselman, die in Duitsland boert. In nogal wat reacties van lezers op het stuk kwam naar voren dat varkenshouders de kostprijs voor zichzelf moeten houden. Bedrijven in de periferie, en vooral inkopers van vlees, zouden profiteren van die kennis.
Om eerlijk te zijn, ik geloof daar niet in. Volgens mij is er geen vleesinkoper in Europa, of elders ter wereld die pas een bod doet op een container vlees zodra hij de kostprijs van de primaire producent kent. Ik vermoed zelfs dat er geen vleesinkoper is die zich afvraagt wat de kostprijs van een varkenshouder is.
Stel: door de huidige crisis in de sector daalt volgend voorjaar het vleesaanbod significant. Dan zal dat een stimulans zijn voor de vleesprijs, ongeacht de kostprijsontwikkeling in de sector.

In Europa wil de prijs maar niet omhoog, volgens mij vooral omdat de zelfvoorzieningsgraad van vlees tegen de 110 procent zit. Het overschot groeide de afgelopen jaren continu. In landen met tekorten wil de prijs, ongeacht de kostprijs, best omhoog. Hier wat prijzen van netto-importerende landen: Zuid-Korea, €4,65 per kilo levend; China, €2,07 per kilo levend; Rusland €2,32 per kilo levend en ten slotte Japan, €4,10 per kilo geslacht-gewicht.
Ondanks alle beraden, acties, overleggen en initiatieven vrees ik dat de varkensprijs niet piekt zolang in de EU sprake is van een structureel aanbodoverschot.

Niettemin lijkt het me zinvol om als varkenshouders de actuele kostprijs te kennen en die te vergelijken met collega’s. De varkenshouderij is immers een kostprijsgedreven sector, en niets wijst er op dat dat snel verandert. Alles draait dus om de kostprijs.
Als de sector er massaal voor kiest om de kostprijs onder de pet te houden, kan ik daar best begrip voor opbrengen. Maar of dat een garantie is dat varkenshouders niet nog langer financieel worden uitgewrongen, dat betwijfel ik ten zeerste.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knor

  Geen speld tussen te krijgen !!!
  Dus geen varkensrechten kopen boven de euro 50.--

 • no-profile-image

  Dor

  En geen mest afzetten boven de 10 euro, geen voer afnemen boven de 25 euro, geen medewerkers boven de 20 euro, enz.

 • no-profile-image

  Han

  Waarom worden hier alleen landen aangehaald die als anbieder op de wereldmarkt niet meespelen? Het zou voor onze producenten leuk zijn eens te weten wat de andere exporteurs voor hun varken af boerderij vangen en of deze prijs hun kosten dekt. Als bv. Braziie bij deze prijzen kostendekkend is, dan wordt het tijd dat de Nederlandse boer eens uit zijn export droom ontwaakt en toe geeft dat hij uit de markt wordt gedrukt door Zuid Amerika of wie dan ook. Er zal voor hem dan allen nog niche alla Parma ham of Groninger droge worsten overblijven.

 • no-profile-image

  kleine prutsvermeerderaar

  Banken zorgen wel voor ons,want het valt allemaal mee.Hun visie samen met Nvv,lto blazen de luchtbel nieuw leven in samen met de periferie en media dus niet zeuren.Doorwerken en blik op oneindig.

 • no-profile-image

  maarten

  Meneer van Dooren, 20 jaar terug zat ik op de MLS/HLS. Daar rekenden wij ook met bedrijfsvergelijkingen en altijd anoniem. Dat was niet voor niets. Als de beste ondernemers met naam en toenaam bekend worden dan wekt dat jaloezie op en niet alleen bij andere agrarische ondernemers. De handel en de politiek(oa dmv belastingen) in haar kielzog zorgen altijd wel voor zichzelf en willen het grote publiek dienen. Dus instandhouden van een" zogenaamde lage winkelprijs". Oa varkensvlees is een product dat het gehele jaar voor een redelijke stabiele prijs in de NL winkel. Het is ook bijna afhankelijk van weersinvloeden. Hier in W-Oekraine is dat een beetje anders, zomerhitte geeft meer uitval/minder groei en streng winterweer geeft transport problemen oa bevroren diesel etc. Daardoor is er minder stabiele productie en vertaalt zich in schommeling in prijs. Ook in kostprijs!!

 • no-profile-image

  john

  2 jaar geleden ingezet op lage kosten en extra leveren wanneer de export goed is (biggen). We zijn nu eenmaal een kraamkamer van europa. Importerende landen van biggen vullen de gaten in de marktvraag op met biggen uit de kraamkamers. Alle overige biggen mogen in het eigen land gemest en geleverd worden. Dit zit zet dus vleesprijzen in eigen land flink onder druk. Ik vind dat elke varkenshouder zich af moet vragen hoe de markt er over 11 maanden uitziet en daar naar moet handelen. Door op tijd minder te fokken hebben we minder voer nodig en houden we de biggen en vleesvarkensprijs in de benen! Met een stalbezetting van 80% moet het mogelijk zijn om kostendekkend te produceren. Als we hiermee uit kunnen is het mogelijk om de overige 20% productiecapaciteit te gebruiken om extra marktvraag in te vullen. Een kengetal wat maar eens iutgezet mag worden om eerlijke vergelijkingen tussen bedrijven te maken: rendement per kg voer en rendement per euro voer. De functie die wij als varkenshouderij hebben is het omzetten van voer in vlees en hoe efficienter we dit doen des te meer bestaansrecht!

 • no-profile-image

  schuld groeit nog

  Denk dat de vleesinkopers dan nu toch wel iets meer zouden betalen voor onze varkens als ze rekening met onze kostprijs zouden houden? Maar welk bedrijf levert een dienst en laat de rekening aan de afnemer over? We leveren varkens voordat prijs bekent is en leveren een vaste dag in de week ipv beetje met de markt rekening te houden en als we ze dan ook nog levend verkopen worden we niet overal op gekort

 • no-profile-image

  john

  juist, schuld groeit nog, houd maar eens de spiegel voor!

 • no-profile-image

  guillaume

  Ja @john en anderen.Dit heb ik al gedaan,al twee 15% minder dieren zeugen en overtollige zeugenrechten verkocht en mijn omzet door de genetische vooruitgang(3,5 biggengespeent/2jr, hetzelfde aantal biggen gefokt(29,5/jr) en kostendekkend geproduceerd zonder advies en de kosten zijn zonder het voer gerekend al te veel gestegen(energie/entingen/luxer voer/volle vrachtwagens). De bigkwaliteit ging nog meer omhoog(diermeel?) en niet alle biggen in leven gehouden(15levend geboren is te veel). De kosten en de opbrengtprijzen slokken alles op zodat je gelijk blijft in inkomen=0 (nu dik min) Heb een boterham door mijn bijbaan(bewust ook niet hele dagen in de stal en bewust niet gegroeit).Nu heb ik nog allesvrijwillig leeggedraait(geen vertrouwen in de Agribusiness en LTO,NVV en grote collega's).De milieu en welzijnsmaatregelen zouden door af te wachten niet zo moeilijk meer zijn zonder dure technieken en er is ook nog genoeg onderpand. Maar als de LTO en NVV nu pas en de banken andere bedrijven met rentevoordelen en adviseurs gaan belonen voor hun roekeloze uitbreidingsgekte en de hand boven het hoofd houden dan stop je vanzelf als tegenwoordig kleinere gezinsbedrijf.Ik heb de kracht nog wel maar als je voor het voer zoveel geld telt en de handel flink marge inpikt moet je je afvragen of de gezinsbedrijven hier voor de sanering moeten opdraaien.Mijn kostprijs was geen probleem(stop mijn reserves er niet in) maar als de bedrijven met 1000m.v in een keer vol gelegt worden door grote vermeerderaars(dure toeslag)biggen omdat ze zogenaamt gezondheidsvoordeel kan opleveren.Waarom horen deze bedrijven dan bij de stoppers 25%1000mv.(betaling slachtvarkensprijspolitiek)Onze goedkope kostprijs scherpe beste biggen werden stelselmatig voor export aangeboden gewoon omdat ze menen dat je te klein bent en nog niet geinvesteerd hebt(ontmoedigen) en hierdoor minder toeslag ontvangt.Die 8% zeugenbedrijven <200 zeugen worden opgeoffert.Maar als de oplossing niet snel komt is de kaalslag >200 zeugen als snel waarheid en wacht hetzelfde lot(geen keuze meer). De bedrijven voor de Nederlandse markt te groot geworden.Groot is zeker niet efficienter maar dan moet het wel op eigen kracht en niet opzettelijk door de periferie beflikkert meer worden.De sanitaire leegstand is ingegaan en wacht rustig af want er is maar een manier om de markt te verbeteren dierziektes en besef dat voedselveiligheid het beste aan een gezinsbedrijf over kunnen laten met niet te hoge productie want dan kun je pas onafhankelijk boeren van de periferie.Megastallen vee voor de export(lage kostprijs volgens de banken toch)Kunnen de kleintjes de binnenlandse markt bedienen volgens echte welzijnsnormen en enkele bulkbedrijven voor aanbiedingen(VION).Zo los je dat op en niet stelselmatig uitmelken door prijsverschillen door de periferie ingestelt met valse ondertoon(uitspelen).De lat leggen ze telkens hoger zonder te betalen en LTO en Nvv en de banken ontkennen en grote pollonaiselopers(angst dat ze de boot missen).Eerst de hufterigheid uit de sector en eerlijke kengetallen een lage kostprijs is nooit laag genoeg als hun maar verdienen en de boeren zich er voor lenen om te grote risico's nemen is de kostprijs volgens grote accountantbureau's nog lager.Lager zoals ik hem had zonder bemoeienis van iedereen(margeinpikkers) hebben er weinig maar dat mag niet meer.Verschil hoort in mijn zak!Oplichtersperiferie en banken wil ik zo geen zaken meer doen,al zou ik het kunnen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Tja Guillaume, inkrimpen van de productie is wel het juiste idee maar ga de zeugenrechten dan niet verkopen zodat iemand anders de markt overvoerd. Houd ze onder je kussen voor als de vraag groeid of verbrand ze in de kachel.

 • no-profile-image

  guillaume

  Tja die heb ik halverwege dit jaar pas verkocht mede de reden die jij noemt.En zoals nu zijn ze helemaal niets meer waard bijna 60 euro ,maar mijn verkochte rechten zijn een druppeltje op een gloeiende plaat omdat de periferie alleen maar aan de grote denkt en onze bedrijven nu waardeloos zijn gemaakt.Van de overheid hebben we niets te verwachten(misschien Europa?) dus deze varkensrechten fooi zit in het verlies verdampt.Zo doen ze dat in Nederland ook,geen principes meer. Dit werk(fokken) is ook nog mijn hobby maar ook nog voor het geld anders ga je er vanaf (bezit)als je ze de kans geeft.De rest bewaar ik lekker want ik geloof nooit dat de middengrote gezinbedrijven stand houden in deze deels afgunstige periferie,want daar helpt geen loon aan.De overheid werkt lekker mee(interne saldering voor uitbreiding middels luchtwassers).Hoezo opzet.

 • no-profile-image

  Joris

  Wel even vermelden dat de heer hanselman de stroom en de warmte via de vergister gratis krijgt en de mest ook umsonst kwijt kan

 • no-profile-image

  Han

  @Joris leg me even uit, waarom stoom en warmte uit de vergister niets kost? Zijn bij jullie de vergisters gratis? @Greverink, het zal nies uithalen wat de Nederlandse varkenshouders ook doen aan productie beperking, zo lang de grenzen open blijven staan voor goedkope import. Misschien dat het vlees gemaakt onder speciale regels (dierwelzijn, geen soja etc.) door geen bulk te worden een extra pus op de prijs kan bedingen.

 • no-profile-image

  joris

  ik weet gewoon dat hij er gratis over kan beschikken van de eigenaar die voorheen ook de varkensstapel bezat maar nu zich alleen maar bezig houd met die vergister

 • no-profile-image

  boertje

  Geen agrovision gebruiken en boekhouding laat in leveren bij de bank
  en geen systeem via internet alles door laten geven Als je stop optijd agrovision op zeggen anders kan je weer een half jaar betalen

 • no-profile-image

  Willem

  Volgens mij is het nonsens dat door je kostprijs bekend te maken je minder of meer krijgt voor je varkens. Daar houd een inkoper echt geen rekening mee. Hem/haar gaat het om zo goedkoop mogelijk het vlees binnen te halen en wat je kostprijs is interesseert ze niet. Denken jullie nou echt dat wanneer je een hoge kostprijs hebt, de inkoper een paar cent de kilo naar boven gaat als ie bij je buurman voor minder de varkens kan weghalen??? Word wakker, kostprijs heeft niets te maken met de inkoper maar alles met je eigen management. In mijn ogen is er niks mis mee om je kostprijs te vergelijken met degene in je omgeving en om zo uit te vinden wat je economisch het beste kunt doen want om een hogere kostprijs te hebben dan je buren en daardoor een minder bedrijfsresultaat houdt je niet lang vol.

 • no-profile-image

  john

  opbrengstprijs is het enige waar wij nauwelijks invloed op hebben! Kostprijs hebben we zelf in de hand. Net zoals de varkensinkoper moet je ook proberen om zelf ook alles zo goedkoop en goed mogelijk in de stal te krijgen. We hebben gewoon verschillende markten met elk een eigen mechanisme waar we moeten operen. granen(voer) markt, biggen markt , vleesvarkens markt, rechten markt en mest markt en dan nog de andere producten die we los in moeten kopen. Aan de opbrengstprijs is niet heel veel te doen. Maar door aan de inkoopkant je voordeel te pakken onderscheid je je eigen van de rest en houd je het langer vol!

 • no-profile-image

  Kees van Dooren

  Dag Han in Meshovsk,
  In Duitsland beurt de eigenaar van een vergister extra toeslag boven de gangbare subsidie als de vrijkomende warmte wordt benut. Voor de verpachter zit hierin dus het voordeel van de mest- voor-warmte ruil.

 • no-profile-image

  down under

  Wat hierna volgt is voor de meeste een zeer taaie tekst. De kern van het verhaal is dat er te weinig inkopers zijn. Deze werken met economische formules om hun optimale winst uit te kunnen reken. Één van de in te voeren kengetallen is de kostprijs van de primaire producent.!!!!! Ze hebben wel degelijk iets aan de kennis van onze kostprijs!!!! Daarom doe ik persoonlijk ook nooit aan geen enkele bedrijfsvergelijking mee.----- De volgende tekst is gekopieerd vanuit wikipedia ----- In de economie is een monopsonie een markt waar slechts één koper, de monopsonist, aanwezig is. Er zijn echter wel meerdere verkopers. Het is dus symmetrisch aan een monopolie, waar er maar één verkoper is voor meerdere kopers. --- Optimale prijszetting van een monopolist---

  Zelfs als een firma een absoluut monopolie heeft, en er geen dreiging uitgaat van nieuwe concurrenten, bestaat er een natuurlijke beperking op de verkoopprijs. Als de monopolist namelijk te veel vraagt, vermindert het aantal verkochte goederen en dus misschien ook de winst.

  In het algemeen geldt: als een firma door haar prijszetting de winst maximaliseert, dan is de marginale kost (MK) om één eenheid meer te produceren en te verkopen, gelijk aan de marginale opbrengst (MO) van die verkoop. De marginale opbrengst is de afgeleide van het product van de verkochte hoeveelheid en de eenheidsprijs:


  Hier is p de prijs, q de geproduceerde hoeveelheid en de elasticiteit van de vraag ten opzichte van de prijs (conventioneel positief genoteerd).

  In het geval van een monopolist gaat het daarbij om de elasticiteit van de globale vraag ten opzichte van de enig beschikbare prijs. De optimale (winst-maximaliserende) monopolieprijs voldoet dus aan de formule


  of dus ook


  In het linkerlid staat het winstpercentage van de monopolist op de laatst verkochte eenheid. In de wetenschap der industriële organisatie is dit de Lernerindex. Het is een algemeen aanvaarde maat voor de marktmacht van de monopolist. Bovenstaande uitdrukking is dus een wiskundige formulering van de algemene wijsheid dat de macht van de monopolist omgekeerd evenredig is met de rekbaarheid van de vraag.

  Voorbeeld (zonder afgeleiden)Een denkbeeldige softwareproducent heeft een feitelijk en wettelijk monopolie (bv. door octrooien) op een bepaald soort beslissingsondersteunend pakket voor kleine bedrijven. Een extra kopie verpakken en verkopen kost 10 euro. Nazorg is niet in de verkoopprijs inbegrepen. De vraag q voldoet aan de lineaire voorwaarde

  p = 1000 - 5q
  Dat wil zeggen dat geen enkele klant bereid is om meer dan duizend euro neer te tellen voor het pakket, terwijl er zelfs bij zeer lage prijs niet meer dan 200 klanten zullen zijn. Om een gegeven aantal exemplaren q te verkopen moet de prijs p aan bovenstaande formule voldoen. De totale omzet bedraagt dan

  p.q = (1000 - 5q).q
  De winst is de omzet, verminderd met de kosten. De winst op het laatst verkochte pakket is dus p-10. De winst wordt gemaximaliseerd door q zodanig te kiezen dat de volgende uitdrukking zo hoog mogelijk is:

  q.(1000 - 5q - 10) = - 5q2 + 990q
  Dit is een kwadratische functie in q, en haar grafiek vormt een parabool waarvan de top omhoog wijst. De q-coördinaat van de top is de helft van 990/5, of 99.

  De producent maximaliseert dus zijn monopoliewinst door 99 exemplaren te verkopen aan 1000-5.99=505 euro per stuk. De marginale winst op het laatste exemplaar bedraagt 495 euro. De vraag-elasticiteit bij die prijs is 505/495=101/99 (ongeveer 1.02), en de Lernerindex bedraagt 99/101 (ongeveer 0.98). De uitzonderlijk hoge waarde van de Lernerindex (normaal nooit groter dan 1) is een wiskundige vertaling van de bijna absolute marktmacht van de softwareproducent.

 • no-profile-image

  john

  mooi rekenwerk down under maar hoe passen we dat toe op een varken wat niet in een magazijn kan wachten????? wij maken nu eenmaal de varkens en de schakels na ons moeten die bult vlees wegwerken.

 • no-profile-image

  down under

  Wat ik er mee probeerde duidelijk te maken is dat wanneer we onze "overproductie" terug dringen en zo doende een krapte organiseren de, zich als monopsonist gedragende, inkoper meteen begint te piepen dat de "wereldmarkt" prijs laag is en dat hij het vlees elders drijgt te gaan halen. Desnoods moeten de handelsbelemmeringen die er nu zijn, en als argument gebruikt worden om hier de prijs laag te houden, dan maar door de politiek opgelost worden (en zal ook wel gebeuren, immers de politiek zal alles in het werk stellen om de inflatie (duurder voedselpakket) in toom te houden. Ik zelf heb tenminste niet de ilussie dat te prijs ook maar in de buurt van de €2 zal komen tenzij er meer dan de helft van de zeugen verdwijnen en dan nog zal dit maar van zeer korte duur zijn.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.