Redactieblog

430 x bekeken 7 reacties

Schurken in de stal

Aandringen op vervolging van activisten van Ongehoord is goed. Desondanks moet de sector niet alleen met de vinger wijzen.

In mijn wekelijkse weblog wil ik toch terugkomen op de acties van de lieden van Ongehoord. Er zijn natuurlijk andere, meer opbouwende onderwerpen, maar dit houdt nog steeds velen in en om de sector bezig. Dat merk ik wel in het contact met mijn bronnen.
Voor de boeren die bezoek kregen van de actievoerders lijkt mij het meest vervelend dat zij, zonder het zelf te weten, indringers op bezoek hadden. Soms wel drie keer. Je zult maar lekker liggen te slapen terwijl actievoerders op je erf en in je stal lopen. Dat moet achteraf een naar gevoel geven. De wijze waarop Ongehoord bewijsvoering verzamelde om de legitimiteit van de varkenshouderij te ondermijnen is fout. Daarnaast is het filmmateriaal ontzettend suggestief. De actiegroep is er alleen op uit een verkeerd beeld te scheppen van de sector. Dat is ook fout. Het is terecht dat de sector aandringt op vervolging van Ongehoord.

Aanpakken

Het is lastig om de actiegroep Ongehoord die nu ineens opduikt te karakteriseren. Uitgaande van wat bekend is via hun website en de media ontstaat de indruk dat het gaat om pure activisten en niet om een maatschappelijke organisatie. Zonder dat ik het kan onderbouwen, denk ik dat Ongehoord geen groot deel van de Nederlandse bevolking vertegenwoordigt.
Niettemin schaadt de actie het sectorimago. Het toont temeer hoe kwetsbaar de varkenshouderij is op dit punt. Het is belangrijk dat de Annechiens en Wyno’s blijven uitdragen dat het beeld dat Ongehoord van de sector schetst niet klopt en dat justitie inzoomt op deze groep.

Reflecteren

Daarnaast zijn de acties het zoveelste signaal dat de varkenshouderij op het randje opereert van wat veel burgers pikken. Zolang de blik gericht blijft op kostprijsverlaging en productieverhoging, blijft de sector in de toekomst onder vuur liggen, vrees ik. Daarom is het belangrijker dan ooit te kijken naar alternatieve productiemethoden zonder op voorhand te roepen ‘daar betaalt de consument niet voor’. Als de consument niet betaalt voor diergezondheid of dierenwelzijn schort het misschien aan een goede samenwerking in de keten en de marketing. Het is te makkelijk om de ‘consument’ als schuldige aan te wijzen voor de constante prijsdruk waarmee varkenshouders kampen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  niek

  deze actiegroep heeft laten zien dat voor hun zelfs alternatieve productiemethoden niets uitmaakt. ze zijn tegen vlees eten ten koste van alles. Maar ik vind alternatieve productiemethoden zeker niet slecht. Het is alleen lastig dat het een kleine markt is, en als die te hard groeit ze zijn eigen inkomsten onderuit haald. Kijk maar naar de scharreleieren.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Als je het goede wilt zien dan zie je alleen maar dat en is het slechte minimaal . Wil je het slechte zien dan zie je alleen maar slechte dingen en is het goede minimaal . Het is maar net door welke bril kijk men en wat is het doel wat men wil bereiken . Van deze activisten weten we dat en met filmen kan men van een mug een olifant maken . Zo denkt men gehoor te krijgen in de maatschappij . Wat helaas soms ook nog lukt op basis van niet objectief materiaal . De veehouderij moet meer aan open dagen gaan doen met dieren in de stal , zodat burgers werkelijk kunnen zien hoe het toegaat . Zicht stallen zullen er meer moeten komen . Zelf zien, horen en voelen doet soms wonderen .Want onbekend maakt onbemind .Het vervolgen van deze activisten is de vraag in hoeverre dat zin heeft . Meestal is het zo van een kale kip plukt men geen veren . Dus deze grapjassen kosten de maatschappij dan ook nog een berg geld . Het moet eerst allemaal maar weer bewezen worden wie wat gedaan heeft en wat de schade is . Het op heterdaad traperen en aanhouden is waarschijnlijk de grootste kans van slagen bij een aanklacht .Deze lui brengen dieren in gevaar door stallen te betreden zonder hygiëne maatregelen en daar bij kan ventilatie verwarming en dergelijke door onwetendheid uitgeschakeld worden . Dit kan alleen al dierenleed veroorzaken door dieren die hierdoor ziek kunnen worden . In elk bedrijf waar met krappe marges gewekt wordt kan men zich geen verwaarlozing permitteren .Dus de burger moet weten dat een boer die zijn dieren niet goed behandelt allang geen boer meer is met deze marges die alleen maar kleiner worden .

 • no-profile-image

  Tom

  Je moet alles in het werk stellen om dat te doen wat goed is voor de dieren die je houdt. Je moet open staan voor verbeteringen. Maar ga nooit in op verkeerd willenden!!!! Je moet als sector en samenleving alleen het goede nastreven. We weten dat er in de samenleving heel veel verkeerd is, een fatsoenlijk mens doet er niet aan mee. Dat sommige mensen over lijken gaan dat is een zo, maar laat deze dan links liggen. Laat ze eerst maar is een eerlijke prijs betalen voor het voedsel zodat de boer het er ook voor kan doen. Doe aan oogstdankvieringen niet meer mee, zolang je zelf armoe hebt! Durf een daad te stellen, aan schijn heb je niets!

 • no-profile-image

  varkenshouder

  We zijn aan het boeren in de stad dat kan niet meer.
  Gisteren kwamen nog mensen met varkens uit spanje een bezoekje nemen op mijn bedrijf. Ze waren diep onder de indruk hou mooi en goed. En wat een mooie varkens En een mooie stal ze lagen een en al lof. Dus ook dier welzijn etc. En dan denk ik. Hoe worden ze daar dan gehouden??? Het vlees in de winkel is deur genoeg de marges worden allen niet goed verdeeld 0,20 per kg op dit moment erbij en de vlees varkenshouder en de biggen fokker zouden het dan er makkelijk goed en met voldoende welzijn voor de dieren en de medewerkers kunnen doen. Nu is het gewoon niet te doen. Op alles word bezuinigd meer dan eigenlijk goed is. Rekeningen en schulden lopen hard op en zo loop dat op bijna ieder bedrijf.
  En dat trots zijn had ik ook MAAR ik kan niet uit leggen dat er gemiddeld vanaf 1997 geen winst is gemaakt dus al dat voer van 1997 tot 2011 is weg gegooit.
  Schande is het. Het is maar hoe je het bekijkt.

 • no-profile-image

  Willeke

  Weet je wat primitief, schelden op dierenvrienden, zoals sommige z.g. keutelboeren dat doen!?

 • no-profile-image

  Luna

  Wat ook primitief = is het op elkaar proppen van dieren = niet normaal!

 • no-profile-image

  pietje

  Alles draait om beeldvorming, de werkelijkheid doet er niet toe. Een mooi voorbeeld is de olieindustrie, shell en consorten hebben van nigeria 1 grote bende gemaakt, bij lekkages loopt her en der de olie over het land. Ook bij de oliewinning op zee gaat regelmatig van alles mis. Maar hier maakt alleen een heel klein groepje zich druk over, en het haalt nauwelijks de pers. De PR-machine van dit soort bedrijven geeft kapitalen uit om al hun misstanden uit de publiciteit te houden. In de varkenshouderij gaat er tov dit soort bedrijven weinig mis, alleen wordt het allemaal uitvergroot en uit zijn verband getrokken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.