Redactieblog

510 x bekeken 4 reacties

Sanering onder adviseurs

Door het grote aantal stoppende varkensboeren zijn de komende jaren veel minder adviseurs en verkopers nodig.

Varkenshouder Johnny Hogenkamp en NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg zijn het helemaal eens: er is een revolutie op komst. Varkenshouders gaan zich organiseren en breken met tradities. Boeren gaan in clusters werken en halen de regie naar zich toe over de bedrijfsvoering en prijsvorming. Het gevolg is dat de helft van de adviseurs in de periferie overbodig wordt. Die moeten op zoek naar ander werk.

Helft adviseurs moet ander werk zoeken

Zwanenburg en Hogenkamp hebben in zoverre gelijk, dat de helft van de adviseurs het veld moet ruimen. Maar volgens mij is dat veel meer het gevolg van het feit dat legio varkenshouders het financieel niet meer kunnen trekken, dan van de ontwikkeling dat varkenshouders een vuist gaan maken.
Ik was maandagavond op de jaarbijeenkomst van Pigture Group (Varkens KI en Topigs). Daar klonk herhaaldelijk, zowel in de wandelgangen, maar ook in het officiele deel, dat het in de sector slechter gaat dan ooit. Volgens Stefan Derks, directeur van Klasse KI, worden veel varkenshouder door hun bank gedwongen een stapje terug te doen of helemaal te stoppen. Derks kon vertellen dat er varkenshouders zijn die in de schuldsanering belanden. Hij voorziet dat door het sterk dalende aantal bedrijven de baan van veel adviseurs binnen niet al te lange tijd op de tocht komt te staan.

Sanering

Er komen dus minder adviseurs. Alleen voor de beste blijft een plekje over. Er komen ook minder bedrijven die ten dienste staan van de varkenshouderij en in die sector hun geld verdienen. Er wordt gefuseerd en bedrijven stoppen. Zo was onlangs te lezen dat varkenshandel Zandsteeg in Lunteren (Gld.), schijnbaar van de ene op de andere dag, zijn zaak heeft verkocht aan varkenshandel Troost, ook in Lunteren.
Er zijn dus steeds minder erfbetreders nodig. Maar volgens mij is voorlopig het grote aantal stoppers de aanjager van de sanering onder adviseurs. Het komt dus niet voort uit de kracht van de varkenshouders, maar uit de economische malaise op veel bedrijven.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  dat betekent dus een kwart van huidige adviseurs... de helft stopt met de stoppers en de blijvers gaan het doen met de helft van het huidige advies.. Dat betekent dat er nog plaats is voor 25 % van het huidige aantal adviseurs.

 • no-profile-image

  Boer

  Zo kun je alles wel toeschrijven aan armoede. Opzeggingen Boerderij en een terminaal AGD komt niet door gebrek aan kwaliteit of kracht, maar door armoede onder de boeren. Gelijk kun je krijgen.

 • no-profile-image

  Guillaume

  TIP:Dan kunnen die adviseurs die overblijven mooi bij de overgebleven grotere varkenshouders in de stal aan het werk(gemotiveerde krachten),werk zat.Scheelt al weer een hoop uitkeringen en gedoe(UWV), weten meteen wat voor een loon ze moeten voorrekenen a/d varkenshouders. Voor de varkenshouders GRATIS advies, en een warme sanering voor de adviseurs in een warme stal.Gezamelijk kun je dan een vuist maken en (voorkennis en netwerk) goedkoop voeren en de kostprijs verlagen en of de opbrengsten verhogen en of aandelen in het bedrijf nemen??

 • no-profile-image

  de vries

  Ik denk dat de gemiddelde leeftijd van de adviseurs even hoog ligt als die van varkenshouders met een toekomst gericht bedrijf. Dus ik denk dat die uitstroom wel een natuurlijk verloop zal hebben. Ik weet haast wel zeker dat het aantal varkens gelijk blijft. De produktierechten van de stoppers worden zo over genomen door de blijvers. Hebben we nog meer Poolse stalinrichters nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.