Boerenblog

1578 x bekeken 135 reacties

Ongehoorde diefstal

Een nieuwe actiegroep heeft op 26 bedrijven illegaal beelden gemaakt van zieke en dode varkens. Ook in mijn stallen zijn ze geweest. Ik ervaar het als diefstal en doe er aangifte van.

Vrijdag belde een journalist van het Algemeen Dagblad met een simpele vraag. Of ik beelden wilde zien die door verontruste burgers over de varkenshouderij waren gemaakt en of ik daar met hem over wilde praten. Er zouden ook beelden van mijn eigen bedrijf bij zijn. Ja, dat wilde ik wel. Toch vroeg ik nog even door. Waar waren die beelden gemaakt? Wie had ze gemaakt en welke verontruste burgers waren het? Daarop kwam de aap uit de mouw. De filmers hadden zich illegaal toegang verschaft tot varkensstallen. Ik schrok enorm. Niet omdat ik iets te verbergen heb, maar omdat zich mensen illegaal toegang hadden verschaft tot mijn bedrijf.

Niets te verbergen

Zaterdag ontving ik de journalist op mijn bedrijf. De beelden kwamen van een nieuwe actiegroep gericht op dierenwelzijn. De groep noemt zich ´Ongehoord´. Deze mensen hebben 26 varkensstallen op illegale wijze ´bezocht´. Verdere informatie kreeg ik niet. Ik stelde nog voor om de verontruste burgers op mijn bedrijf te ontvangen en de journalist een exclusief interview te geven van deze ontmoeting. Ik heb tenslotte niets te verbergen en ben altijd actief op zoek naar contact met mensen die interesse hebben in de varkenshouderij. Maar nee, dat wilde hij niet.

Beelden zonder context

Vervolgens heb ik enkele filmpjes gezien. Het waren beelden van zieke en dode dieren. Je zag een zeug die verworpen had, een biggetje dat nog onder de zeug lag en dus platgedrukt was, een dood biggetje, een staartbijter, beren met een breuk, een kreupele zeug, een varken met een ontstoken oog. Deze beelden waren achter elkaar gezet. Als je dat zo achter elkaar zet, zijn het akelige beelden. Dus het was een heel eenzijdig beeld.
Daarna ben ik met de journalist de stal in geweest. Hij mocht in alle hoeken en gaten kijken. Ik heb hem laten zien hoe we de dieren controleren. De zeugen in het stro waren zeker biologisch? `Zo moest alles er uitzien`, vond de journalist. Zijn eindconclusie was dat wij een net bedrijf hadden. De beelden kon hij niet terug vinden.

Ik ben onthutst en ontdaan

In mijn gesprek met de journalist heb ik gezegd dat ik onthutst en ontdaan ben. Waarom niet gewoon vragen om ons bedrijf te bekijken? Binnenkomen via de voordeur kan altijd! De beelden zijn uit hun context gehaald en ze laten alleen dode en zieke dieren zien. Die beelden zijn ook nog eens op verschillende momenten en in verschillende stallen gemaakt.
Ik heb de beelden niet ontkend. Zeker, er zijn af en toe zieke dieren en soms gaan ze dood. Dat is nu eenmaal zo als je op een boerderij met dieren werkt. Dan heb je te maken met de vreugde van de geboorte, maar ook met het verdriet van de dood en alles wat daar tussenin zit.

Een keurig bedrijf

Ongeoorloofd een varkensboerderij binnendringen is huisvredebreuk. Ik ervaar het als een inbraak. Een inbraak in mijn bedrijf waarbij beelden zijn gestolen die bewust uit de context worden gehaald om de varkenshouderij onderuit te halen. Daarom heb ik de politie gebeld om aangifte te doen. Dinsdag 21 juni heb ik een afspraak om de aangifte officieel te doen. Eerder was er geen tijd bij de politie. Dat zegt ook wat over de prioriteiten bij justitie. Terwijl we hier te maken hebben met dieractivisten met crimineel gedrag.

Dat de journalist mij heeft benaderd voor een reactie, is correct in het kader van hoor en wederhoor. Zijn bezoek aan mijn bedrijf heeft in ieder geval aan zijn beeldvorming bijgedragen. Zeker als de journalist zelf constateert dat we een net bedrijf hebben.

Hoe objectief zijn de media?

Ik blijf zitten met de onbeantwoorde vraag of de media een beleid en code hebben hoe ze omgaan met illegaal verkregen, suggestieve informatie. Want dat bepaalt of de Nederlander zijn nieuws op een objectieve manier krijgt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick H

  Annechien ! Ergens heb ik begrip voor de gebeurtenissen die je niet pikt. Heb recent ook zo iets dergelijk meegemaakt maar dan wel in een geheel andere context en toch komt het op hetzelfde neer , Burgers bedoeld de nieuwe generatie hebben GEEN ENKEL respect meer voor de boer ,voor hen( nieuwe generatie 20-35 jarigen) zijn boeren een soort uitschot geworden die geen respect hoeven en afbreuk hun enig doel is . Waarom doe je de stallen niet op slot ??In Hongarije is dat al sinds heugenis de eerste prioriteit. Dan had u echt recht een inbraak aan te melden , nu lijkt het eerder een ongewenst bezoek die dan enkel en alleen via videobeelden die dan bovendien gemaakt zijn door onbekenden word bewezen iets waar je niet veel verder mee kan. Maar een ding kan ik er mij wel bij inbeelden , gezien de financiele situatie van de varkenshouderij zal het dieren-gezondheids en welzijns niveau op veel bedrijven in elkaar gaan kan ook niet anders. En politie ? De evolutie leert ons dat het goed fout loopt met deze overal ,blijkens in Nederland ook en in Hongarije loopt het geheel verkeerd hun maandwedde is 250 euro , wie wil daarvoor gaan werken een slimme alvast niet , de dommigheid valt er tegenwoordig vannaf als je eens moet bellen blijken ze half bezopen op herbergbezoek te zijn of zoals recent zag ik van deze een haast mast....batie op mijn eigen hof waar gaat dit naartoe ???

 • no-profile-image

  Mels

  Deze lieden dienen aan de schandpaal geknoopt te worden,als dit het enigste doel in je leven is,werkende mensen die voor een appel en een ei vlees mogen produceren dan ook nog onderuit proberen te halen.geen woorden voor.Ik snap de bedoeling wel maar die bereik je niet zo,dat kan alleen door er voor te zorgen dat de consument iets meer betaald en dat dat dan ook in de knip van de varkenshouder komt.

 • no-profile-image

  Grensboer

  Engelse methoden. Tesco deelnemers (ook in NL) moeten om deze reden verplicht zelfs sloten op de kadaverkoeling hebben. Deze lieden gooien ze anders op straat of terug in de stal en doen of zo jouw bedrijf eruit ziet. Je zou dit soort fratsen eens uit moeten halen in crematoria, aula's en dergelijke. De wereld zou op zijn kop staan. Boeren zijn gewoon uitschot geworden voor veel lieden.

 • no-profile-image

  waakzame boer

  Dit is nou eenmaal de harde realiteit van de wereld. Tien jaar geleden lieten ze dergelijke dramatische beelden van ondervoedde kinderen in afrika zien maar dat is tegenwoordig niet meer interessant. De boer wordt als een misdadiger neergezet. Maar alle emotie weer opzij gezet vraag ik mij af wat er dan op deze beelden te zien is dat strafbaar is?? Zieke dieren liggen apart in ziekenboeg. Staartbijten is nog vers en zou eigenlijk ook apart gezet moeten zijn natuurlijk. Verwerpen is nooit helemaal te voorkomen, doodliggen ook niet. Voor een burger niet voldoende kennis heeft van de veehouderij zijn dat natuurlijk geen fraaie beelden, maar schokkende beelden kun je overal ter wereld fimen. Maar desalniettemin kan altijd alles beter en daar wordt nog altijd aan gewerkt in de veehouderij. Zulke laffe acties geven mij echter te denken. Kan het allemaal nog erger voor de sector? Boeren moeten sowieso waakzaam zijn en om tal van redenen hun stallen gewoon afsluiten. Ik hoop dat de actiegroep het hierbij laat want als ik ze op mijn bedrijf aantref gaat het niet goed aflopen. Dit is dan ook geen uitnodiging voor desbetreffende terroristen!

 • no-profile-image

  betrokken consument

  SUggestief beelden achter elkaar plakken, anoniem blijven en de eigen site off line zetten. Wie is er hier nu open en eerlijk bezig?

 • no-profile-image

  Dieter Louwagie

  men zoekt altijd het ergste omdat de mensen zouden afkerig worden van vlees. ook vind ik het niet kunnen dat men zonder toestemming van de eigenaar de stallen binnengaat. de nette stallen die aan alles voldoen worden natuurlijk niet gefilmd. de landbouwers dan maar de hele tijd investeringen doen om het dierenwelzijn en hygiëne te verbeteren

 • no-profile-image

  Han

  Annechien. Dat dit gebeurt is niet goed te keuren, net als het beleid van je lokale politie. Insluipig zonder aantoonbare schade kan wel enkele dagen zo niet weken wachten. Absurd de schade die deze actie voerders hadden kunnen veroorzaken door niet ontsmet de stallen te betreden lijkt mij een misdrijf tegen dierenwelzijn en dus een eerste prioriteit van onze nieuwe politie macht, Animalcops. Helaas zullen de boeren niet meer zonder zware hangsloten en bewakers (zware jongens/waakhonden) kunnen, net als hun collega's in Midden en Oost Europa. Hoe ver is de Nederlandse maatschappij gezonken, waar niemand meer respect heeft voor de ander. Verder kan het eens zijn met Patrick, de beloning van de politie is wel erg laag voor het werk en de risico die ze lopen. Gelukkig voor Patrick zijn zijn agenten gevoelig voor financieele ondersteuning van de betrokken burger.

 • no-profile-image

  guillaume

  Dit is een resultaat v.d schaalvergroting en de boer is de L.L! Niet betalen voor ons product is diefstal wat ons Dierenwelzijn niet ten goede komt en v.d. eerlijke kleine boer(op moment de echte slachtoffers v.d wereldmarkt(zie betogen op slachtzeugen prijs daalt).De LTO visie is achterhaalt, de NVV kan zich nog aanpassen!Geen kleinschalige boer/geen eerlijk product,dat is wat de consument en de N.L.burger. zoekt.De rest EXPORT(kostprijs laag?).

 • no-profile-image

  Patrik H

  Han , Die gevoeligheid kan ook in je nadeel liggen , wat als die cameraploeg de politie zou afbetalen ? Dat is nu juist dit wat ik er ook bij bedoelde... . We liggen dichter met onze ideen dan het lijkt dat wel....

 • no-profile-image

  peter

  Wat een voorbeeld zeg Annechien!! verzorg je beesten!!!!

 • no-profile-image

  margré

  beseffen die insluipers dat zij zelf misscjien wel ziektes binnenbrengen door zomaar de stallen binnen te gaan?? Onverantwoord bezig!!

 • no-profile-image

  boerke

  hoe ver zijn we gezonken ? En je kunt je inderdaad afvragen wie er iets te verbergen heeft als je stiekem binnensluipt, op zoek gaat naar excessen, en ze vervolgens stiekem anoniem op internet gooit. Waarom zo?
  Ik zag Albers met een werkgroep Megastal op bezoek bij een aantal bedrijven, en die mensen kwamen er openlijk voor uit dat nu ze alles zelf zien en het verhaal er bij horen ze hun beeld bij hebben moeten stellen.
  zo kan het dus ook ipv stiekem

 • no-profile-image

  Wim

  Keihard aanpakken die criminelen zoals die Annechien. Wegpraten is ze goed in. Het is werkelijk een gotspe dat ze de schuld nota bene probeert te leggen bij degenen die het leed gefilmd hebben! Goh wat vind ze het erg dat er illegaal gefilmd is... Maar geen woord van "erg" van haar over het dierenleed wat onder haar neus gebeurt. Oppakken en sluiten die criminele varkenshandel. Er is lang genoeg dierenleed in Nederland getolereerd.

 • no-profile-image

  pietje puk

  Laat de varkens vrolijk in de modder wroeten en dan heb je dit 'gedonder' niet. Varkens worden gehouden in een systeem dat veel burgers tegenstaat. En dan zoeken ze een stok om mee te slaan, en dit is er dan eentje. Lullig, maar je kunt er op wachten, vraag maar aan de pelsdierhouders, die hebben er al jaren ervaring mee.

 • no-profile-image

  arie

  duidelijk dat er is mis is in Nederland hoe is het in godsnaam mogelijk dat onbevoegden zomaar ongezien kunnen rondsluipen. Als Annechien ze betrapt had en het bedrijf afgeschopt of hun poten gebroken had, was ze trouwens waarschijnlijk ook nog op gepakt door de politie. En pietje puk niet zeurewn en stom lullen over varkens in de modder laten wroeten. dat zou men wel weer wat gevonden hebben om te zeuren, modder, misschien vervuilt o.i.d

 • no-profile-image

  aardbolbewerker

  Ik zou wel eens een video reportage willen zien van hoe mensen in een ziekenhuis behandelt worden, of een bejaarden huis.....................

 • no-profile-image

  pietje puk

  Arie uit verweggistan preekt voor eigen parochie, allemaal (varkens)boeren hier. Om een voorbeeld te noemen: koeien in de weide kunnen nog steeds weinig verkeerd doen bij de burgers, koeien in (mega) stallen en altijd binnen des te meer.

 • no-profile-image

  arie

  pietje puk. ik preek helemaal niet voor eigen parochie, heb zelf helemaal NIETS met varkens maar ben het spuugzat dat dat dit soort uitwassen, als stiekem opnames en stiekem rondsluipen getolereerd worden en boeren door dit soort "criminelen" in een verkeert daglicht worden geplaatst.

 • no-profile-image

  boerin

  Annechien, we willen ons meeleven met je tonen, heel veel sterkte, ongehoord om van zulke dingen beschuldigd te worden. Wat is de maatschappy toch dwaas en dom, dan te bedenken dat ze zo beelden maken om hardwerkende mensen en een sector kapot te maken. Dit vraagt om maatregelen.

 • no-profile-image

  fruitje

  Het is jammer dat mensen die zich ongehoord voelen. Zelf het zelfde doen.
  Ik zou deze actie groep dan ook willen vragen of ze ook de ballen hebben om de dialoog aan te gaan.
  En samen met de sector naar oplossingen te zoeken. Als zij van mening zijn dat het nog niet goed is.
  Eerlijk gezegd heb ik geen mega stal gezien wat zij zelf wel beweren in het filmpje.
  Mensen verlaag jullie niet tot ordinaire inbrekers maar als een groep die maatschappelijk iets willen betekenen voor de samenleving.

 • no-profile-image

  Henk

  Kom, we gaan zielige hondjes, katjes en paarden bij de dierenarts filmen. Krijg je precies de zelfde beelden. Wat zeggen onze dierenvrienden dan: "Schiet ze maar dood?"

 • no-profile-image

  diep

  Ernstig dat men deze hardwerkende varkenshouders + (families!) publiekelijk en onterecht aan de schandpaal nagelen. Deze activisten moet je keihard aanpakken en het liefst het land uitzetten Ze hebben geen idee wat ze binnen de gezinnen van deze boeren veroorzaken.

 • no-profile-image

  pietje puk

  Uit de meeste reakties blijkt wel dat het psychisch leed wat de familie ten Have is aangedaan veel erger gevonden wordt dan de toestanden in de varkensstal. Er is maar 1 nacht gefilmd, het is geen samenvatting van een heel jaar. In een stal met 4000 varkens is immers altijd wel wat?

 • no-profile-image

  Fred

  GROOT respect voor de mensen die dit gefilmd hebben! Zo ziet Nederland weer eens hoe varkens WERKELIJK in Nederland worden gehouden. En die Annechien zou zich de ogen uit haar kop moeten schamen. Zogenaamd een voorvechtster voor diervriendelijkheid. Ja ja. Zolang we het maar niet mogen zien...

 • no-profile-image

  Friehdelm

  Ik ben het helemaal eens met fruitje en anderen dat zo'n actie niet iets is om trots op te zijn. Je kunt ook gewoon overdag open en bloot aanbellen.
  Maar probeer eens de gebeurtenis en je emotie te scheiden. Dan ben je nog steeds boos, ok, maar je geeft jezelf ook de ruimte om wat meer afstand te kijken. En dan zie je weer dat het tussen de burger en de boer niet goed zit, en dat wisten we natuurlijk allang.
  Maar je kunt er ook wat aan doen: zoek zelf de burger op! Maak zelf filmpjes, hang webcams op en overtuig de burger dat je het wel goed doet. Kruip niet in je schulp maar presenteer je!

 • no-profile-image

  Frans

  Laten we zo wijs zijn om onze energie niet te verspillen aan de dierenactivisten op deze site, negeer ze gewoon. Het enigste waar zij op uit zijn is onze varkenssector zwart maken. Zij begrijpen schijnbaar niet dat ze zo elke waardigheid verliezen. Het is makkelijk commentaar geven als je zelf langs de zijlijn staat.

 • no-profile-image

  H.Zeilemaker

  Vind het werkelijk niet normaal, men breekt in bij boeren om te kunnen filmen. Lui uit Amsterdam met hun westerse mentaliteit komen 'even'laten zien hoe slecht het varken het wel niet heeft (en elke nederlander koopt braaf zijn kilootje gehakt weer in de supermarkt) Het varken heeft het niet slecht in de filmpjes! Men laat net een opeenstapeling zien van een varken met tumor,blind varken en een gewond varken.Ik vertrouw erop dat de boeren dit werk met hart en ziel doen en dat dit de ondeskundigheid van de filmers laat zien. Klop eerst netjes aan bij de boeren zoals het hoort.Men vind de varkensindustrie (zoals men het noemt) smerig, maar is vind het nog SMERIGER om op zo'n manier de hardwerkende varkensboeren te kijk te zetten door in te breken! Aangifte doen!

 • no-profile-image

  Bart

  Wat zij laten zien wil de moderne boer absoluut niet in zijn stal zien. De vrijheid van meningsuiting gaat op deze manier veel te ver. Ik kan op een avond in een paar discotheken ook vanalles laten zien dat mensen in mekaar gestomd worden, of 10 honden die kreupel zijn of in een veel te kleine kooi boven in een flat. Als je iemand zwart wil maken kan dat op deze manier altijd maar ik vindt dit veel en veel te ver gaan. Met een gemonteerde film is alles mogelijk en kan je èèn ieder in diskrediet brengen. Ik vindt dat degene die dit gedaan hebben ook opgepakt dienen te worden. Of gaan we dat zelf doen in Amsterdam. Er zijn daar wel ingangen voor. In ieder geval als ze bij mij komen ligt er de volgende dag geen varkenskadaver aan de weg maar een nachtfotograaf !!!!

 • no-profile-image

  richard

  Ik heb het gezien! In eerste plaats zegt het veel over de organisatie dat ze dit illegaal doen. Ik vind het erg mee vallen als je zo weinig dieren leed kunt filmen op zo'n groot aantal dieren. Ik weet zeker als je illegaal in de zieken en verpleeg huizen gaat filmen nog schokkende beelden kunt krijgen. Ik zou zeggen deze groep mensen die gedaan hebben financieel aanpakken.
  Als ze mistanden hadden gezien hadden gezien hadden ze naar de algemene inspectie diensr moeten gaan!!!!!
  Ze maken zich zich zelf belachelijk
  het zijn gewoon dwazen die denken dat dieren nooit ziek kunnen ziijn of ongelukje hebben

 • no-profile-image

  Louisa

  In mijn ogen verdienen de filmers groot respect.
  Zij verdienen geen ene cent aan het op pad gaan naar deze bio-industrie. Hebben maar 1 belang en dat is voor deze arme dieren opkomen. Dieren die, in hun levende staat, door niemand gezien worden. Dieren in grote loodsen achter op het erf, geheel uit het zicht van de burger zonder ramen. De burger mag alleen kijken in de SHOWstallen (waar alles natuurlijk supergoed verzorgd wordt of op de Open Dag, jaja De doorsnee burger is notabene afnemer van deze bedrijven en heeft alleen al om die reden recht om te weten hoe de dieren hun leven doorbrengen juist op onverwachte momenten in zicht gebracht door mensen die geen belangenverstrengeling hebben. Onbaatzuchtig en alleen betrokken bij het dier. Mijn complimenten aan deze nieuwe actiegroep Ongehoord!

 • no-profile-image

  Japio

  Er vallen mij een aantal dingen op aan heel het verhaal en de reacties die gegeven zijn.

  1. Het ongeloof van varkenshouders over het onaangekondigt filmen.

  2. De "verontruste" burger over het slechte dierwelzijn in de stallen.

  In Nederland is het zo dat we een aantal regels hebben opgesteld om te zorgen dat het geen chaos wordt. Daar heeft een ieder aan te houden.

  Wat altijd jammer is dat het gaat over dingen die fout gaan. Maar er komen nooit oplossingen van tegenstanders van de intensieve veehouderij. Tuurlijk schoppen tegen iets is makkelijker dan iets opbouwen. Als die mensen nu eens een opzet maken hoe hun de intensieve veehouderij zien. Met daarbij ook meegenomen hoe de mondjes gevoed moeten worden. Met een financieele begroting. Dan denken ze er meer over na dan dat ze alleen maar zeggen dat het niet goed is. En ben benieuwd of die tegenstanders zelf nooit iets fouts doen??

 • no-profile-image

  boer

  @ annechien, het is belachelijk dat zulke mensen gewoon stal voor stal afgaan voor zo iets te filmen! De boeren hebben het beste met de beesten voor alleen de consument wil het goedkoopste van het goedkoopste eten en dat kan niet! Ze hebben het recht niet om in deze stallen te gaan kijken. Wij hebben zelf een bedrijf en daar lopen de biggen er ook gewoon gezond bij en natuurlijk heb je ook zieken beesten! In Amsterdam wordt je kapot geschoten als je zo iets over de moslims vertelt.

 • no-profile-image

  Riet

  Annechien, allereerst: sterkte met alles! Deze inbraak -want dat is toch het ongeoorloofd betreden van jullie bedrijf toch zeer zeker!- moet zeker als aangifte gemeld worden bij de politie!
  Wat betreft alle reacties die hier staan vermeld: een dier dat het slecht zou hebben groeit niet, 'produceert' geen vlees, melk, eieren of waar het ook maar voor gehouden wordt. Als je vee op professionele wijze houdt, zorg je ook voor dit vee.
  De dieren'liefde' waar in reacties over gesproken wordt? Ik heb er grote twijfels over. Hoe gaan hobbyisten met hun (huis)dieren om? Krijgen huiskatten (hoeveel zwerfkatten zijn er?), huishonden, vissen, kippen, konijnen, cavia's, vogels en wat er zoal aan hobby gehouden wordt wel de zorg/aandacht die ze nodig hebben? Er is nog zeer veel gebrek aan kennis omtrent het houden van huisdieren, de L.I.D/asielen en andere dierenopvangcentra hebben het niet voor niets zo druk! Ik gun ieder echt zijn hobby en zijn eigen mening, maar wel op een eerlijke manier!
  Ben zelf werkzaam in de gezondheidszorg -en boerin- en om even een vergelijking te maken:als wij een ziek dier hebben, bellen we de veearts en binnen de kortste keren staat die op m'n erf. Bel ik 's avonds, als ik dienst heb, de doktersdienst voor een cliënt is het echt maar afwachten of ze komen of niet (te druk, niet nodig om te komen enz.enz krijgen we te horen). In mijn ogen is een mens nog altijd belangrijker dan een dier, maar dat dier krijgt wel in genoemd voorbeeld veel en veel eerder de zorg die het nodig heeft dan de mens in dit voorbeeld!
  Dus: openheid en eerlijkheid prima, maar wel binnen de juiste kaders en de juiste proporties en geen appels met peren vergelijken!

 • no-profile-image

  Edwin

  Er wordt altijd gezegd door de varkenshouders dat hun sector een gezonde sector is, wel @ Richard... waarom vergelijk je de beelden dan met evt beelden uit ziekenhuizen en verpleeghuizen? In deze gebouwen liggen natuurlijk geen gezonde mensen. Oke, dan geeft het veel aan als je deze varkens bio-industrie wilt vergelijken met ziekenhuizen en verpleeghuizen......

 • no-profile-image

  Hans

  slechts 17% van de in NL geboren biggen worden in een NL winkel/super als vlees verkocht, de rest is puur voor export. Dus de NL consument is geen dicussie partner voor de NL varkenshouder. Echter nu het om politiek gaat, is slechts 1 a 2% van de kiezer (pvdd) degene die de NL varkenshouder de wet voorschrijft. Hoe halen de NL varkensboeren het dan in hun hoofd om op een dergelijke kleine strontstip zoveel varkens te houden?
  Het mag duidelijk zijn dat dergelijke criminelen die dergelijke filmpjes maken, uit zijn op pure sensatie door de NL varkensboer in een dergelijk daglicht te plaatsen. Kom dan is bij ons in Brasil ga hier is aan het filmen, kom je gegarandeerd dezelfde taferelen tegen. Echter de Braziliaanse bevolking, consument en kiezer trapt daar niet in. Hollandse vakensboeren, ik heb met u te doen, slechte verdienste, voor vervuiler worden uitgemaakt en nu ook nog als dierenbeul worden neergezet. Dit verdiend niemand. Maar trek nou is je klompen aan, dan voel je het tenminste aankomen.

 • no-profile-image

  belgie

  Die activiesten filmen vandaag , en morgen gaan ze boeren vermoorden ... Totaal geen respect , en zeer zeker werkloos , en leven van de samenleving , ze verdienen allemaal 10 jaar de bak , je breekt gewoonweg nergens binnen , als je wilt filmen op privé domein vraagt men dat

  Meneer de minister , U dient in eigen persoon die mensen die filmden hardhandig aan te pakken , en zeer zwaar te veroordelen !!!!!

 • no-profile-image

  Jan

  Als dat groepje van linkse dierenactivisten ballen hadden maakten ze vooraf wel een afspraak met een agrarisch ondernemer.

  Ik vindt het onbeschoft, hufterig gedrag en vooral erg zielig van dat "clubje".
  Meer zeg ik er niet over want ik ga mijn verstand zeker niet verlagen naar dat van het ongeregeld zooitje.

 • no-profile-image

  Derk

  Hans Brasil laat zijn ware gezicht nu ook zien, puur voor eigen eer en glorie. Geen haar beter dan het inbraaktuig.

 • no-profile-image

  An

  Filmers verdienen een beet in hun achterste door een goede waakhond!! Kom bij ons overdag dan staan wij je op een fatsoenlijke manier te woord en mag je evengoed filmen. Wij hebben niets te verbergen ( zoals zoveel varkenshouders) De manier waarop de veelbesproken film tot stand is gekomen vraagt om onmiddelijk ingrijpen.

 • no-profile-image

  Maarten

  Laffe honden, dat zijn het! Dit soort mensen zijn nog minder dan die varkens. Met een tunnelvisie van heb ik jou daar bij mensen inbreken om zo propaganda te maken. En het ergste is nog dat wij hun brood betalen want mensen met gezond verstand zoeken een baan ipv dat ze een ander kapot proberen maken...

 • no-profile-image

  Bertus

  @Maarten: en maar lekker als varkenshouder je hand ophouden voor alle subsidies he !

 • no-profile-image

  Jan

  Varkenshouders subsidie?
  Ik als varkenshouder heb nog nooit subsidie gekregen.
  De melkveehouderij is één grote subsidieslurper. per bedrijf krijgt een gemiddeld bedrijf 30.000 euro!!!!!!!!!!
  varkenshouders nul komma nul!

 • no-profile-image

  Hans

  Derk Duitsland, verklaard u zich eens nader??

 • no-profile-image

  Dat ik dat nou niet

  Dames en heren, kijk even op de site van ongehoord en dan zie je wat het werkelijk doel is van hun acties. Je kunt doneren voor een auto, benzine, een pc en andere luxe artikelen, die ze als arme studenten met hun kraakpand niet kunnen bekostigen. En sparen zoals ieder werkend mens moet om later iets te kunnen kopen, duurt deze pubers te lang dus dit is gewoon een nieuwe hype. Goed gevonden hoor. Knap. En als jij het maar hebt, laat de rest maar barsten. Dit is toch zoals het moet in hedendaags Holland.

 • no-profile-image

  Rudolf Raymakers

  Het is ongelofelijk wat deze actiegroep heeft gedaan! Echt ongehoord! het is stiekem en achterbaks en bovendien crimineel ! Ik ken een van de bedrijven waar deze inbrekers hebben gefilmd. Dit bedrijf hoort in Nederland tot de top 10 van bedrijven als het gaat om goede verzorging.

 • no-profile-image

  Mw. B. van Dijk

  Annechien en de rest van de varkens-houders zijn hiermee flink door de mand gevallen. Hulde aan deze helden die dit allemaal hebben gefilmd. Deze mensen zie ik als de verzetsstrijders van het hedendaagse Nederland. Ik als oudere dame weet nu dat de varkenssector echt niet deugt. Mw. van Dijk, Utrecht

 • no-profile-image

  Jansen

  Mw van Dijk u deugd zelf niet, als dit verzetsstrijders zijn dan ben ik lid van de Taliban. Denk na voor je schrijft.

 • no-profile-image

  arie

  ga eens "buurten" op de Plantage bloklaan 8-12 in amsterdam Stelletje krakers die een manier gevonden hebben om mensen geld uit de zak tekloppen voor een auto van 2000 € benzine voor boerderij bezoek van 100 € per bedrijf. laarsen voor 50 € en video camera TUIG IS HET

 • no-profile-image

  Louisa

  Illegaal? Misschien volgens de letter van de wet, maar volgens mijn mening vervallen regels als levende wezens lijden en dit lijden naar buiten gebracht moet worden.
  Dan maar een beetje ongehoorzaam zijn. Wat werkelijk illegaal is en zeker niet mag en veel verder gaat dan wat ongehoorzaamheid is volgens de gezondheids- en welzijnswet je dieren zo laten CREPEREN.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Varkensboeren lijken bijna de Katharen (ketters) van deze tijd...

 • no-profile-image

  Monique Vos

  ... en daarmee bedoel ik de Inquisitie (vervolgingen)!

 • no-profile-image

  Han

  @Louisa. Hoe weet je zo zeker dat deze actievoerders geen geld krijgen voor hun actie(s)? Doorgaans gebeurt dit onder de paraplu van wel bekende organisaties. @Fred. Hoe weet je zeker dat deze filmpjes de Waarheid spreken en niet zoals alle Hollywood films in scene zijn gezet?==== Wat is er met de Nederlander aan de hand,dat hij / zij meer geloof hechten aan wat actie voerders beweren dan aan het verhaal van de betrokken mensen. Zien ze dan ieder positeif verhaal als een reclame boodschap vol overdrijving. Dit geldt blijkbaar niet voor de negatieve reclame van de actie voerders.

 • no-profile-image

  arie

  HH varkenshouders. zat net het zelfde als Han te denken Herken je je zelf wel in de filmpjes? of zijn die op een regenachtige middag in elkaar geknutseld?? Als het wel waar is dan zet je toch echt de deur open voor het echte inbrekers gilde. Volgens het verhaal zijn deze filmpjes stiekem s'nachts gemaakt. Hiervoor heb je licht nodig. is dat op geen van de 26 bedrijven op gevallen??

 • no-profile-image

  griemer

  Wel laf van die gasten dat je reactie op You Tube eerst gekeurd moet worden, bang voor kritiek zeker!!!!

 • no-profile-image

  Boerin, brabant

  Hallo,
  Waar zijn we in godsnaam allemaal mee bezig!??
  Snappen die mensen zelf dan nog steeds niet dat als er de boeren er niet meer zijn, wie zorgt er dan wel voor goed vlees op het bord!???
  Enne ze moeten aan zoveel regels voldoen, gaan er een paar gewoon ff inbreken!! Hoeze ziekte-insluipers!
  Laat die boeren hun werk gewoon doen, want als ze echt niet aan d,r regeltjes zouden houden dan waren er niet veel boeren!!!

 • no-profile-image

  woutjan

  wat een huffters zijn die lui zag het filmpje strax op hart van nederland zo maken ze de varkenshouderij weer kapot ik ben ook een boer en daar ben ik trots op .die lui moge wat mij betreft aan de hoogst boom geknoopt worden

 • no-profile-image

  Klaas

  Die misstanden in de varkenshouderij verbazen me niet eens.
  Varkenshouders zijn immers mensen die over lijken gaan. Dieren laten creperen of dieren laten vermoorden ligt dicht bij elkaar. En dat zo een Annechien een toonbeeld moet zijn "diervriendelijk" varkens houden, toont alleen maar hoe verrot die varkenshouders-wereld is.

 • no-profile-image

  john

  Alles wat op de beelden te zien is kunnen wij als boer verantwoorden! Er is niets onregelementairs te zien en maakt ook duidelijk waarom wij bepaalde ingrepen nodig hebben om onze dieren gezond te houden. Ik durf de beelden wel te analyseren bij een of ander goed bekeken praatprogramma. Het is gewoon de problematiek waarmee wij in de dagelijkse praktijk moeten werken.

 • no-profile-image

  richard

  beste edwin ik weet niet hoe oud je bent en wat je in je leven hebt mee gemaakt! Wat ik gezien van de dieren die gefilmd zijn heb ik ook gezien bij mensen!
  Vanaf de geboorte tot het sterven van een mens of dier kan er helaas veel gebeuren!
  Dat bedoel ik ermee! Wees eerlijk!!!

 • no-profile-image

  Hans

  @ Klaas, je doet me nogal een uitspraak: varkenshouders zijn immers mensen die over lijken gaan zeg je. Het valt me nog mee dat je varkenshouders toch nog wel mensen noemt. Ik kan me zo voorstellen dat een aantal van je collega patienten met een stoornis die ik hier niet verder zal noemen, dit zo al niet meer zien. Helemaal de weg kwijt in hun fanatisme om hun gelijk te halen dat de mens een herbivoor (planteneter) moet worden in hun ogen. Helaas voor hen is in de evolutie van vele duizenden jaren de mens nooit anders geweest dan een omnivoor (alleseter) Dit gaat geen actiegroep veranderen, maar dat terzijde. Ik ben het er volkomen mee eens dat geen mens vlees moet eten. Maar je mag het een mens niet verbieden. Maar ja zo een actie doet het goed in medialand. Helaas voor jou en je collega's boerhaters: aan het eind komt altijd de waarheid aan het licht en dan zal blijken dat het er in de varkenshouderij heel anders aan toe gaat dan in de gemonteerde filmpjes te zien is. Film ook eens in de vrije natuur. Zou je daar geen enkel ziek of dood dier tegen komen. Ben bang van niet. Misselijke actie van ziekelijke mensen. Maar vergeef het hen, ze weten niet beter. En ze willen ook niet beter weten, dat is erger. Hoop dat de medische wereld en met name de physische iets voor hen kan gaan beteken in de toekomst. Maar ik vrees dat ik ijdele hoop heb

 • no-profile-image

  klaas

  @ klaas, overijssel. Ik ben het niet met je eens. Overal is wel eens wat, als je er naar zoekt. Ook zal er hier en daar wel een "rotte appel" zijn. Het overgrote del doet het en in ieder geval zijn best.
  Voor de attente lezer: ik ben de Klaas, Overijssel, die reageerde op de fotoreportage "Ventilatie in de stal aangepakt", op 19 juni 2011 om 07.27

 • no-profile-image

  Maarten

  Op de site vragen ze om geld voor een auto, een camera, laarzen en benzine geld voor hun verdere onderzoeken op andere bedrijven. Volgens mij zijn ze al goed in inbreken dan moet dit ook geen probleem zijn toch??

 • no-profile-image

  boer

  Dit is weer een typisch voorbeeld van eenzijdige berichtgeving van weer zo'n gekke linkse dierenpartij. Deze mensen zien en horen alleen wat ze zelf willen. Inplaats van met de sector in overleg te gaan om tot een oplossing te komen en als volwassen mensen te praten blijven deze mensen overal tegenaan schoppen.

 • no-profile-image

  rick

  STOF om over na te denken...
  volgens mij word het tijd voor een tijdelijk voedsel tekort.... zo dat men zich er weer van bewust word dat de aardappeltjes niet aan de boom groeien en onze vlees bij de supers nu een maal niet uit de natuur komt.
  Ook al zou men dat wel graag soms anders zien alleen dan is er over een tijdje geen vogel teller meer nodig.....
  Weet wat je eet en accepteer dingen in het leven die er nu 1 maal bij horen. (ziektes, misgeboortes etc.)
  Als wij (horror) foto's uit een zieken huis achter elkaar zouden plakken wat voor idee krijg je daar dan bij????????
  DENK MEER NA VOORDAT JE WAT DE WERELD IN ROEPT.....
  EN wees VEEL ZUINIGER op de producenten die er met veel liefde en toewijding ervoor (moeten) zorgen dat er geen voedseltekort komt want elke dag moet je weer bedenken WAT ETEN WE VANDAAG ??????

 • no-profile-image

  boertje

  als deze sensatie zoekers echt met onze dieren te doen hadden dan hadden ze de volgende morgen toch een veearts kunnen bellen met de tip ga daar en daar eens kijken of ze hadden die kleumende biggetjes onder een lamp gelegd, maar nee ze waren druk met hun filmpje in elkaar te knutselen en de media op te hitsen en ondertussen verzorgd de boer zijn dieren en ja er is er altijd wel een niet fit maar begrijp nou eens dat wij alle baat hebben bij gezonde dieren en er alles aan doen om ze gezond te houden en dat we er pijn in onze buik van hebbben als dit soms niet lukt, maar ja dit zal de stedeling een biet schelen die pakt morgen in de supermarkt toch weer de aanbieding van de dag.
  ze staan namelijk ver af van waar hun voedsel geproduceerd wordt.

 • no-profile-image

  limburg

  ze zulle zich wel nie eerst gedoucht hebben voordat ze van bedrijf naar bedrijf verplaatst hebben, of een handtekening gezet hebben in het logboek dat ze binne zijn geweest, ik ben het met richard uit twente eens, als er een baby in het ziekenhuis geboren word zijn er ook die dood geboren worden of tevroeg zodat het niet leeft. en er zijn ook mensen die een handicap hebben of lichamelijke afwijkingen en gaa zoo maar door maaar dat hooort bij het levend mens/dier 100% gezond bestaad niet! schijnbaar hebben deze mensen hun biologie boeken vroeger niet geleerd en hebben ze daarom nu geen werk en verzinnen zo n onzin. eigenlijk verdienen ze geen aandacht dat is het best wat we kunnen doen!

 • no-profile-image

  Louisa

  Zeer vreemd dat mensen een varkensstal vergelijken met een ziekenhuis....
  In een ziekenhuis is het logisch dat er zieken liggen en doden. Daar is die plek voor gecreerd.
  In een varkensstal is het schijnbaar ook logisch dat er zieken en doden liggen?????
  Nou...weer wat geleerd....

 • no-profile-image

  stalreiniger

  Aan de ene kant moet je zulke gasten niet teveel aandacht geven ,maar aan de andere kant mag zoiets eigenlijk niet mogelijk zijn,ik werk al jaren met plezier voor agrariërs en inderdaad zulke dingen gebeuren als je met levende have werkt . Er zullen altijd van die werkloze mafkezen blijven die zich met zulke illegale activiteiten bezighouden.

 • no-profile-image

  Louisa

  Douchen en handtekening in het logboek zetten voor je het varkensbedrijf binnen gaat... ja dat is allemaal om besmettelijke ziektes te kunnen traceren, wie bracht ze waar binnen en vooral wie bracht die ziektes binnen van welk vorig bedrijf? Die arme dieren in de bio-industrie worden namelijk GERUIMD als er een paar ziek zijn, duizenden worden er dan geruimd. Deze dieren kunnen dus geen weerstand opbouwen tegen ziekmakende bacterien of een virus want ze mogen van de commerciele handel niet blijven leven om deze ziekmakers zelf uit hun lijven te verjagen, nee als afval worden ze op de afvalberg gedumpt. Zo'n zieke sector is het dat je eerst binnen moet komen schoongedoucht want anders vallen sommige dieren om wegens een ziekmakertje aan een mogelijk vieze schoen. Ze mogen geen dier meer zijn met eigen immuunsysteem, die kans krijgen ze niet. Ik begin nu te begrijpen waarom sommige varkenshouders hun stallen met een verpleegtehuis of ziekenhuis vergelijken.....

 • no-profile-image

  Louisa

  Waarom heet t eigenlijk diefstal?
  Men heeft niks gestolen. Weet men niet wat de betekenis is van het woord DIEFSTAL? Overigens vind ik het wel jammer dat ze niet de zieke hulpbehoevende creperende dieren konden meenemen.

 • no-profile-image

  klaas

  @ louisa, 't noorden. Ze bouwen net zo veel weerstand op als al die kinderen die niet kunnen of mogen buitenspelen omdat er geen ruimte voor is of omdat ze wel eens vies zouden kunnen worden.

 • no-profile-image

  Louisa

  OOK DAT ja inderdaad Klaas, en al die kinderen worden megamietjes en sterven al als ze een beetje op de tocht staan. Gelukkig voor hen worden ze tenminste niet geruimd en op een afvalberg middels grijpers gedumpt.

 • no-profile-image

  Aat

  Louisa, het is wel degelijk diefstal. Men steelt door zonder toestemming het terrein van een ander te betreden. Als ik 's nachts bij jou naar binnen sluip en in jou keuken rommel, deuren los trek, video opnames maak, wat voor gevoel zou jij dan krijgen???
  Als ik jouw reacties lees, merk ik dat je nog nooit echt in een stal bent geweest. Doe dat eens, praat met boeren op hun bedrijf. Misschien dat je dan een eerlijk beeld krijgt. Niet dat alles dan aan jou wensen voldoet, maar dan sla je misschien wat minder de plank mis.

  En wat betreft die actiegroep, onze hond loopt los, een aanrader voor iedereen zou ik zo zeggen!

 • no-profile-image

  Varkensverzorger

  @louisa. Als je het allemaal zo erg vind dan stel ik voor dat jij voor een week mijn varkens overneemt en verzorgt. Daar horen ook de financiele verplichtingen bij. Eens kijken of je het dan allemaal nog zo goed weet. En anders ga je maar op de site van PvdD je gal spuwen, of lees gewoon verder in het boek van Jip en Janneke waarmee je bezig was.

 • no-profile-image

  groeten uit

  11 september voor de varkenshouderij is een feit deze ongewenst indringers in onze stallen zijn een regelrechte aanslag op de gezondheid van onze dieren wie deze teroristen niet de oorlog verklaart is een verrader van eigenvolk deze met ...... besmetten vegetariers moeten met tak en wortel worden uit geroeit voordat de epdemie oncontroleerbaar wordt

 • no-profile-image

  john

  natuurlijk laten ze de zieke dieren in de stal, de boer kan het dier met zijn kennis nog behandelen en hopelijk genezen, misschien tijd voor een nieuwe serie filmpjes: Hoe is het nu met... Veel van de dieren die gefilmd zijn herken je niet meer terug, en dan bedoel ik niet dat ze geslacht zijn. Maar behandeld en genezen! Sterfte komt helaas voor. Maar waar in de vrije natuur 25% van de geboren biggetjes de 5 weken leeftijd niet haalt doen wij het met onze 12,5 % zeker niet slechter! Maar over deze feiten wordt niet gesproken.

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  Zo te lezen zijn er nog steeds heel veel mensen die denken dat voedsel uit de supermarkt komt!Er heerst al wat schaarste op de voedselmarkt,maar nog lang niet genoeg om bij de boer aan te kloppen om wat eten te krijgen.Die tijd komt nog wel en het zal echt niet heel lang meer duren.

 • no-profile-image

  vera

  Ik ben helemaal geen links tuig, ik ben een christen die leest in de bijbel dat we goed voor ons vee moeten zorgen en goed voor ons vee zorgen houd niet in je alleen aan de nederlandse of europeese wet te houden,maar zelf je eigen verstand gebruiken en kijken of die wetgeving wel klopt oja hij klopt wel hoor want de god die we het liefst dienen is de god van de mammon (GELD) maar zeer waarschijnlijk bedoelde de Schepper heel iets anders dan varkensflats bouwen en ze dan tussen de tralies en op ijzeren ondergrond zoveel mogelijk biggetjes te laten produceren zodat we onze maag zo goedkoop mogelijk als afgod kunnen dienen, Boeren die christen zijn , denk er nog eens over na...... zoveel mensen hebben hun baan verloren en moeten met minder doen (ik ook) maar daar gaan we niet dood aan maar met een goed geweten naar bed gaan en straks oog in oog met onze Schepper staan en dan antwoord kunnen geven op de vraag"wat heb je toch met Mijn schepping gedaan" WAT IS NU BELANGRIJKER!! Of zorgen dat we bij de supermarkt een kilo karbonaadjes voor 3 euro kunnen kopen?? uw hart uw ziel UW VERSTAND

 • no-profile-image

  Niet misselijk

  Zeg misselijk, je kunt dus beter maar stoppen met eten.Dat ruimt lekker op als jullie soort zou stoppen met eten! Het maakt echt niet uit hoeveel je betaald er gaat overal wel eens iets mis!En Vera ga nu niet die achterlijke kerk er bij halen,die moeten eerst maar eens stoppen met mensenleed(misbruik,oorlogvoering die meestal om godsdienst gaat)voordat er aan dierenleed gedacht kan worden!!

 • no-profile-image

  arie

  het beste varken ligt s'avonds in de vorm van een van een lekker stuk vlees op mijn bord. klein beetje vet er aan en smullen maar

 • no-profile-image

  Sybren

  Uiteindelijk zou de winter van '44/'45 weer eens terug moeten komen. Ik denk dat deze asocialen dan niet met de camera naar een boerenerf komen om stiekum te filmen, maar met het handje op van "help mij, geef mij aub wat te eten".

 • no-profile-image

  Bart

  Het goede aan deze actie is dat duidelijk is geworden dat degene die de actie doen vele malen zieker zijn dan het ziekste varken wat er gefilmd is. Hoe diep kun je zinken in je leven. Ik heb medelijden met de makers van de filmpjes en vooral de tegenstanders die hier op deze site reageren. Ga vandaag even bij de dokter langs voor een scan, want er is iets mis met je !!!! Een normaal mens komt gewoon vragen of ze de varkens mogen zien en pleegt geen inbraak. Degene die dit op haar geweten hebben moeten snel voor justitie !!!! De wereld is ziek.

 • no-profile-image

  Inge Douma

  Weliswaar heb ik niets met varkenshouderijen, maar dit staaltje laf gedrag vind ik vragen om een reactie. Het is natuurlijk al lang zo dat jonge mensen die nog niet zo goed kunnen nadenken en wel snel in vuur en vlam staan handig worden gebruikt voor dit soort acties. Wat ik niet snap is dat blijkbaar zoveel mensen in de media en in het land ook niet meer kunnen nadenken. Wel vlees willen eten natuurlijk!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik heb een paar gedachten bij deze actie. Ten eerste schandalig dat er veel mensen geen respect meer hebben voor ieders eigendom maar dat was al heel lang bekent. Ten tweede vind ik het een compliment voor de varkenshouderij dat als ze 26 varkens bedrijven filmen op doordachte momenten en als ik er vanuit ga dat ze ieder gemiddeld 4000 varkens hebben dus meer als 100.000 varkens bekeken hebben maar 1,5 minuten aan verkeerd beeld materiaal hebben. Ten derde dat mensen niet weten dat het verplicht is voor iedere veehouder een passend verblijf in te richten voor zieke dieren. (dus een soort zieke huis) Ten vierde dat als mensen deze dier aantallen aan huisdieren of dierentuin dieren gaat filmen veel meer schandalen naar voren komen. ten vijfde kan ik er niet bij dat er niet meer onderzoek gedaan word naar miskramen. Het is heel triest dat er nog miskramen zijn meer leed kan een moeder bijna niet hebben en ik spreek uit ervaring want bij mij in de familie zijn er al 3 voor gekomen op 14 kinderen) ten zesde is het een hele goede zaak dat ze de kraam stallen steeds beter uitvoeren zodat dood liggen of andere verschrikkelijke dingen steeds minder voorkomen. En wat mij nog het meest dwars zit is dat mensen zo makkelijk zo vaak ongemerkt in de varkensstallen kunnen komen. Daar moet wat aan gedaan worden. Ik heb geen varkens meer maar ik zal 97/98 nooit vergeten!

 • no-profile-image

  Willem

  Elke weldenkende burger zal steeds meer het (varkens)vlees laten staan. De varkenshouderij heeft er niet voor niets ervoor gezorgd dat dieren zo veel mogelijk weggestopt zitten. Niemand mag de ellende zien namelijk. Deze beelden zullen het begin van het einde zijn van de varkenshouderij in Nederland. Desnoods door wettelijk verbod.En zo hoort het ook. Kinderporno en slavernij zijn immers ook verboden.

 • no-profile-image

  Jonas

  Laten we hopen dat de meeste mensen wel nuchter kunnen nadenken zoals Inge. Die staat tenminste met beide benen op de grond. In Nederland krijg je als varken in ieder geval een betere (medische) verzorging dan als mens. De werkdruk is op een varkensbedrijf ook hoog, maar niet zo hoog als in de humane gezondheidszorg. Een varkenshouder laat zieke varkens niet willens en wetens creperen, iets waar ik in de humane gezondheidszorg wel eens vraagtekens bij zet (door gebrek aan personeel vanwege bezuinigingen).

 • no-profile-image

  !!!!!!!

  ‘Beter Leven’
  Filmen op verschillende stallen, zonder aanwezigheid van de eigenaar? Dan denk ik aan huisvredebreuk, daar heeft de dierenbescherming blijkbaar weinig moeite mee. Een erf en stal betreden zonder toestemming van de eigenaar. Zouden ze eigenlijk wel de nodige hygiëne maatregelen hebben getroffen bij ieder bedrijf? Of breken nu overal de streptokokken uit in de diverse afdelingen, omdat die ene big niet helemaal fit was. Als de dierenbescherming zich zo drukt maakt om het welzijn van het varken zullen ze ongetwijfeld 48 uur gewacht hebben voordat ze een ander bedrijf bezocht hebben, en de daar beschikbare bedrijfskleding hebben gedragen met een gereinigde camera. Ik bedoel anders kunnen ze volgende week nog ergere filmpjes in de diverse stallen maken. De ‘Beter Leven’-controleurs zien het leven in de stallen misschien nog wel beter met een rondleiding van de varkenshouder, zonder verminderd welzijn van de dieren. Minpuntje van de ‘dierenbescherming’.

 • no-profile-image

  Varkensverzorger

  In feite worden de burgers met de neus op de feiten gedrukt en niet de varkenshouders zoals men doen geloven. @Willem. De burgers hebben het nooit willen zien en willen het nog steeds niet zien dat uiteindelijk de consument heeft aangestuurd op deze manier van vleesproductie. Vlees komt toch uit de supermarkt??? Van de consequenties van het goedkope vlees wil niemand iets weten, buiten de linkse veganisten dan maar die beschouw ik niet als klant en dus hebben ze wat mij betreft GEEN recht van spreken.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Waarom hier s'nachts dierenleed filmen terwijl je op de oostvaardersplassen nog gewoon overdag kan filmen hoor.....En wat is dierenleed vraag ik me dan af niks gezien wat niet door de beugel kan en ook geen slecht verzorgt beest gezien Slecht verzorgt is een brood mager varken nou niet gezien hoor dus ....eigenlijk niks aan de hand maar hoe leg je dat een eigenwijs persoon/groep uit...

 • no-profile-image

  W. Meijer

  @varkensverzorgster: veganisten alleen links?? In welke grot leef jij?
  Ik werk ca. 15 jaar in het commerciële bedrijfsleven en zie steeds meer mensen om mij heen die vlees, zuivel en andere dierlijke producten laten staan. Ook mensen met hoge functies. En dat zijn echt geen links-georiënteerden, geloof mij. Dit zijn niet meer de jaren 70 en 80 waarin een veganist een kraker was met geitenwollensokken. In alle lagen van de bevolking zijn er steeds meer mensen die niet medeplichtig meer willen zijn aan dierenleed. Eng zeker voor je he dat zelfs je dokter, tandarts, makelaar, notaris, ja zelfs je buurman of docent van je kind een veganist kan zijn. Ik zou maar oppassen als ik jou was.

 • no-profile-image

  ja

  @ W. MEIJER, ja zeker eng. Steeds meer mensen die leven op het dieet van een konijn. Kan niet goed zijn lijkt me.

 • no-profile-image

  Jan

  Dan hebben we het nog helemaal niet gehad over de schadelijke gassen bij konijnenvoersalades en groentemaaltijden...
  Die arme ozonlaag...

 • no-profile-image

  Frits

  De dierenbescherming kan ik dus ook niet serieus nemen als ze achter dit initiatief staan. Zijn dat niet dezelfde personen dan ?
  Als ze deze schending van de privacy niet veroordelen is ook de dierenbescherming geen klap voor hun kont waard !!!

 • no-profile-image

  stijn wyseur

  Schandalig! de landbouw zo de grond in boren! En inbraak plegen vinden zij dat dan geen misdrijf misschien?? Wij als landbouwer moeten ons hele dagen respecteren aan de hygiene in de stallen, en zij mogen zomaar van stal naar stal wandelen met zelfde kledij en schoeisel en zo de eventuele ziekten verspreiden!! hypocriete sukkelaars !!

 • no-profile-image

  hela

  En de buurvrouw die een paar konijnen heeft voor de kinderen terwijl ze liggen te rotten in de kooi?! is dat niet erg, nee de consument wil een stukje vlees uit argentinie waar de varkens van andere varkens leven!

 • no-profile-image

  rensen

  Menig drugsdealer wordt minder gecontroleerd dan een boer. Erg slecht vind ik het. trouwens heel zielig dat die twee zelf ook in overtreding zijn. Laat gewoon je naam in beeld zetten en je kop dan ben je stoer en niet zo zielig met een muts op. Of zouden ze iets hebben te verbergen. waarschijnlijk weer van dat zieke soort. want menselijk ga ik het zeker niet noemen. Het is jammer me buurvrouw kan niet alleen thuis zitten of alle deuren moeten op slot we dachten dat het polen waren blijkt toch niet zo te zijn.

  (ohja ik kom uit een dorp en val waarschijnlijk onder de nieuwe generatie.excuse)

 • no-profile-image

  Aug. Roebroek

  Beste Annechien, aangifte doen van huisvredebreuk, diefstal. onbevoegd betreden van de stallen(niet voldoen aan regels voor het betreden van je stallen), Wie betaalt alle kosten die je moe(s)t maken voor het verkrijgen van een gezondheidsverklaring voor je dieren omdat er onbeschermt kontakt was met je dieren. (mogelijk waren ze zelfde nacht nog in andere stallen). Heel veel sterkte. Het beste voor jou en je dieren.

 • no-profile-image

  p

  Mevrouw ten Have is een fantastische actrice. Door zich te gedragen als een onschuldig hardwerkende gehoorzame burger wijst ze geconstateerde feiten van de hand alsof het niets is. Mensen die dergelijke kwalijke zaken aan de kaak stellen worden afgeschilderd als moordenaars, want ze zouden de dieren wel iets kunnen toedienen. Kom nou toch, mevrouw, als u met dat soort argumenten komt.. U bent geen knip voor de neus waard.

 • no-profile-image

  Bart

  @ P: behoort U mischien ook tot dat onbenul dat privacy niet serieus neemt ? Schrijf gewoon met naam erbij over wat U vindt en ga gewoon de discussie aan. Als U een oordeel velt moet je jezelf bekend maken zoals Annechien doet. Omdat U waarschijnlijk een lafbek bent zult U de discussie wel ontwijken !!! s`nachts filmen terwijl U overdag gewoon de mogelijkheid krijgt als U toestemming vraagt. De film zal daar niet anders van worden. Ook ik heb niet veel rare dingen gezien in de film. Het is de dagelijkse praktijk die je ook in de dierentuin, dierenasiels enzovoorts aantreft. Wat is daar geheim of slecht aan ???

 • no-profile-image

  boerin

  Ik ben geen varkenshouder of varkensverzorgster maar heb bewondering voor de gigantische inzet van Annechien ten Have . Ze komt op voor de belangen van haar collega-veehouders en een waardig bestaan van de varkens. Triest dat ze zo respectloos behandeld wordt. DE consument wil de varkens in groepen; dat heeft niet alleen voordelen. Bij grotere groepen mensen van jeugdige leeftijd gaat het vaak ook niet perfekt.

 • no-profile-image

  Han

  @W.Meijer. Het al dan niet Veganist zijn heeft niets te maken met het goed praten van Erfvrede breuk, zoals gebeurd is bij het onrechtmatig betreden van ander mans erf en het op onwettige wijze (geen bedrijfskleding) binnen gaan van op dit erf geplaatste stallen. Ik kan de boeren aanraden om de gebouwen af te sluiten met sloten en eventeel via eenvoudige doch doeltreffende electronische aangestuurde verborgen camara's de indringers op video te zetten en daarna via youtube wereld kundig maken.

 • no-profile-image

  down under

  Ik heb geen goed woord over voor dit stelletje randdebiellen die als ratten in de nacht in het geniep andermans eigendom betreden puur en alleen voor eigenbelang. Dat geouwehoer over dierenleed neemt toch geen mens serieus, het gaat ze er alleen maar om, om zoveel mogelijk mensen lid te laten worden van d'r veganistenclubje. Ik hoop dat de AIVD inmiddels weer een nieuwe infiltrant heeft in dat wereldje, immers van dit gespuis is voor de maatschappij een grotere dreiging te verwachten dan van een 2e generatie Marrokaan. En ze moeten ze bij het dunste flintertje bewijs levenslang middels TBS achter slot en grendel opbergen.

 • no-profile-image

  jans

  Het is te belachelijk voor woorden dat deze illegaal verkregen filmbeelden in de krant komen en op het nieuws! En er nog trots op zijn ook!!!
  Deze discussie gaat helemaal niet meer over dierwelzijn, want laten we eerlijk zijn, als je werkt met levende dieren hoort daar heel veel plezier bij, maar ook af en toe verdriet. Zo is het leven. Boeren en boerinnen hebben meer respect voor hun dieren, als dat deze filmers hebben voor mensen. Dat zegt mij genoeg. Respect daar draait het hier om, hoe ze jou behandelen, behandelen ze dieren ook!

 • no-profile-image

  john

  Met zulke mensen hoeven we zeker niet in overleg hoe het anders of beter kan in de varkenshouderij.... ten eerste deze groep koopt onze producten toch niet, ten tweede ze gaan respectloos met ons om, ten derde ze gaan respectloos met de dieren om WAAROM? ze zullen maar eens filmpje ongevraagd op internet zetten van je doodzieke oma, je vrouw die net een miskraam gehad heeft, of je zoontje dat met voetbal zijn been gebroken heeft, of nog erger je baby die een aangeboren afwijking heeft of een wiegendood) Een gemiddeld varkensbedrijf kan je vergelijken met een dorp met 3000 inwoners! Wat op deze bedrijven gefilmd is kan ik met mijn slechtste bedoelingen ook bij elkaar krijgen in een dorp van deze omvang. Maar om mezelf tot het niveau van dit uitschot te verlagen zie ik niet zitten! Ik zie ook liever al mijn dieren rond en gezond in mijn stal maar dat blijft een utopie. Zeker met het terugdringen van het antibiotica verbruik zullen er meer van deze situaties ontstaan. We gaan nu met zijn allen van preventief naar curatief (genezen i.p.v. van voorkomen) Maar zolang de medicijnen bij de zieke dieren goed werken zie ik de toekomst met vertrouwen tegenmoet. We laten onze sector door dit soort raddraaiers echt niet kapot maken want verstand van varkens hebben ze niet!

 • no-profile-image

  Bart

  @ John: Je hoeft alleen wat open wonden in een verzorgingstehuis te filmen en te plakken en je hebt een negatieve film over dat verzorgingstehuis. Ik vindt ook dat justitie mensen op moet pakken. Dit soort ondereind uit de maatschappij zijn inderdaad gevaarlijker dan alle allochtonen in Nederland samen. En kwam Volkert van der G. ook weer bijna vrij? Met zo iemand kun je dit soort ongedierte vergelijken. Volkert van der G. haalde dezelfde capriolen uit toen hij vrij rondliep. Oppakken dat ongedierte !!!

 • no-profile-image

  Varkensverzorger

  @ w.meijer. Dat mensen dierlijke producten laten staan respecteer ik. Ik snap ook wel dat dat mensen uit alle lagen van de bevolking zijn. Als je goed had gelezen had je misschien begrepen dat ik doelde op de linkse veganisten omdat ik die verantwoordelijk acht voor deze laffe respectloze actie. En leg me eens uit waar ik bang voor moet zijn. Toch zeker niet voor jou? Overigens lijkt het tegenwoordig wel hip bij BN ers of in "hogere kringen"om veganist te zijn. Is volgens mij alleen om hun schuldgevoel af te kopen en pretenderen dat zij de aarde gaan redden. Ondertussen lekker vaak en ver op vakantie en de auto laten staan ho maar. Wie is er dan hypocriet??

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Ze zijn dus ook bij ons geweest. Ik verlaag mij niet tot vingerwijzen naar andere misstanden of het verguizen van mensen met andere meningen. Verwerpelijk is het nachtelijke bezoek, dat kan ook overdag, maar ik begrijp ook dat je dan niet die beelden te zien krijgt die je nu ziet. Zorg gewoon dat je bedrijf elke vorm van kritiek kan doorstaan en geef geen voedingsbodem aan die misstanden die er wel degelijk zijn.

  http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuwsartikel/994391/Grote-misstanden-varkenshouderij.htm

  http://www.graafschap.tv/ Tweede item.

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  ik nodig ze graag uit bij mij
  vraag ze dan wel even van te voren te bellen
  dan zorg ik dat ik thuis ben
  zal ik ze eens goed ontvangen ik weet zeker dat ik dan de voorpagina ook haal, stelletje
  etterbakken

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Ga bij Graafschap TV naar uitzending gemist 20-06-2011 tweede item.

 • no-profile-image

  Han

  @Louisa. Ik ben het met je eens, dat we een varkensstal niet met een ziekenhuis of bejaarden tehuis mogen vergelijken. Maar besmettelijke ziektes blijken wel altijd van het varken op de mens over te gaan. Niemand vraagt zich af of het niet anders om kan zijn. Het varken wordt ziek van de mens? Waarom is de mens nooit de oorzaak van enge ziektes? Waarom moeten altijd de dieren, die in minder grote getale op aarde leven dan mensen de oorzaak zijn van ellendige ziektes en niet de mens. Ik zie de mens als zoogdier met alle bij behorende tekortkomingen, zoals agressief gedrag, andere diersoorten verorberen of de pik orde bekend van kippen en elkaar onderdrukkende mensen.

 • no-profile-image

  gerard

  han: de mens is zeker overbrenger van ziektes kijk maar naar de mond en klauw zeer uitbraken in het verleden overal waar de controleurs kwamen was na de tijd het ziektebeeld vast te stellen

 • no-profile-image

  Han

  Gerard bedankt voor deze bevestiging. het wordt nu zaak de mega steden (stallen) af te schaffen en terug naar de knusse kleine dorpjes (stalletjes) van onze voorouders. Er is geen mens, die hier aan denkt. Veel mensen op een klein oppervlak bespaart kosten voor infrastructuur. Dit mag, moet zelfs voor mensen en voor dieren moet het verboden worden. Mijn conclusie hieruit is dat mensen minder waardig zijn geworden aan dieren. Laten we eerlijk zijn ook mensen kiezen doorgaans niet voor 20 hoog zonder balkon, ze zitten ook liever in hun achtertuin in hun rustige dorp, maar de politiek / economie heeft bepaald dat je als starter naar de stad moet, omdat nieuwbouw in de starters klasse verboden is in je dorp. Tegen deze misstanden doet geen enkele politieke groepering iets. Het oude dorp moet blijven zoals het ooit was omdat zij daar dan heerlijk kunnen wonen (hun inkomen maakt dat mogelijk), zonder lawaaierige kinderen en liefst ook zonder plattelands luchtjes. We hoeven maar te denken aan de kreet uit de tachtiger jaren "Drenthe voor de Drenthenieren (rijke senioren uit het westen). Zij gedogen nog enkele zeugen en de boer die met deze dieren over de straat naar de beer gaat net als onze voorouders. Willen we het nog romatischer?

 • no-profile-image

  natuurboer

  Wat moet je nu met dit soort dierenactiegroeperingen zoals `Ongehoord"? Ze geven varkens of andere dieren een bepaalde aaibaarheidsfactor en vandaar uit worden hun standpunten gelanceerd. Maar wanneer zullen dierenactiegroeperingen de varkens eens gaan zien als afvalverwerkers. Net als ander vee zijn varkens onderdeel van landbouwkundige processen. Varkens en ander vee verwaarden o.a. de reststromen uit de voedingsindustie. Wat moet je dan van die dierenactievoerders denken.? Ze gaan lekker op een terrasje een biertje drinken en de bierbostel die vrijkomt bij bierbrouwen zal hen verder een worst wezen. En dan ook nog een stukje kaas bij dat lekkere biertje. Maar wat er dan moet gebeuren met de kaaswei die bij het kaasmaken vrijkomt zal die dierenactievoerders een rotzorg zijn. Na afloop op dat gezellige terras nog een klontje suiker in de koffie. Doch de verwerking van bietenpulp en melasse, als reststroom van de suikerindustrie, blijft in de denkwereld van de heren en dames dierenactievoerders volledig achterwege. Bij mij zijn dierenactievoerders kortzichtig en hypocriet tegelijk.

 • no-profile-image

  Frits

  Ik vindt dat justitie uit moet zoeken wie het zijn en daar de passende straf bij opleggen. Ik ben ervan overtuigd dat er ook bij zitten die op deze site reageren. Daar zou justitie alvast ingangen moeten gaan zoeken.
  Als dit kan en mag is het einde van de privacy in zicht !!!

 • no-profile-image

  Woopie

  Waarom mag de waarheid niet boven tafel?
  Waarom mag er niet gefilmd worden?
  Het is maar goed dat er mensen zijn die opkomen voor deze arme dieren.
  Het is schandalig en ongehoord dat er zo met dieren omgegaan wordt.
  En dat in deze tijd van een overvloed aan ander voedsel..Voedsel dat verantwoord is i.p.v. dieren te eten.

 • no-profile-image

  Agrarier

  Woepie=Willeke van Oorschot, moeilijk he lezen. Er is een uitnodiging van Annechien, welk gedeelte wil je niet snappen?
  En de eerste varkenshouder is al weer bedreigt, laffe terroristen dat ze zijn.

 • no-profile-image

  Bart

  @Woopie, hoeveel varkenshouderijen wil je zien en filmen? Roept U maar en U wordt uitgenodigd. Niet zomaar laf iets op een site roepen. Iedereen is welkom, maar niet ongevraagd, dat doet de Aivd al volop.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Die illegaal verkregen filmpjes zijn speciaal gemaakt om mensen zoals Willeke van Oorschot hieronder die helemaal niets van dieren weten te schokken, en gezien de reacties is dat aardig gelukt. Feit is dat er zeugen zijn die een miskraam krijgen, dat een onoplettende zeug op een biggetje gaat liggen en dat er zo nu en dan een varken aan de staart gebeten wordt. En als je alle mogelijke ellende achter elkaar plakt krijg je het handboek varkensziektes. Punt is dat het enige beschuldiging die gemaakt kan worden in de richting van de boer is dat er soms te lang wordt doorgegaan met behandelen van dieren waaraan wat mankeerd en als er geen hoop meer is er gewacht moet worden op een dierenarts voor euthanasie. Maar ja, als een boer het dier geen eerlijke kans zou gunnen op herstel heb je de poppen ook weer aan het dansen. Als boer kun je het niet makkelijk goed doen. Annechien ten Have vindt het niet erg at er op haar bedrijf gefilmd wordt mits aangekondigd en en via de voordeur. En dan mogen ze iedere deur opentrekken. De komende tijd is voor de betrokken bedrijven erg spannend omdat dan zal blijken of de inbrekers ziekteverwekkers rondgesleept hebben.

 • no-profile-image

  haver

  Ik ben wel beniewd hoeveel gezonde varkens deze activisten tegen zijn gekomen voordat ze overal de deuren van de ziekenboegen open getrokken weten te hebben, maar daar is op deze filmpjes niets van te zien. deze mensen zouden ze hard aan moeten pakken want wat ze gedaan hebben slaat werkelijk nergens op! ik denk dat ze bij alle bedrijven waar ze geweest zijn ook op een normale manier zouden mogen komen kijken, want er zijn maar weinig (geen) bedrijven die echt iets te verbergen hebben.

 • no-profile-image

  Hans

  Het zijn allemaal criminelen in de bio-industrie. Of het nou varkenshouders, pluimveehouders of nertsenhouders zijn. Figuren die letterlijk over lijken gaan. Het wordt tijd dat dit tuig eens keihard wordt aangepakt.

 • no-profile-image

  Maarten

  Hans je hebt er zo te horen geen verstand van dus stil houden

 • no-profile-image

  haver

  @hans deventer. de enige mensen die kei hard aangepakt zouden moeten worden zijn mensen zoals jij! mensen die zelf niet weten hoe het er werkelijk aan toe gaat in de veehouderij. dat mensen zoals jij na het bekijken van zo'n filmpje gemaakt door een stel waardeloze mensen meteen een negatieve indruk krijgen van boeren moest eens afgelopen zijn! als jullie eens zouden komen kijken hoe het er wel aan toe gaat in de veehouderij, hoeveel zorg een boer in zijn dieren steekt dan zouden vele van jullie al anders gaan praten!

 • no-profile-image

  Ma Mokum

  Kijk uit, moslims uit Amsterdam in een varkensstal, hoe zal dat aflopen: http://player.omroep.nl/?aflID=12334482&silverlight=true

 • no-profile-image

  Daan

  Het is triest wat deze mensen doen. Bijna iedereen heeft het in zijn stallen goed op orden. Dat ze zich eerst bezig houden met bejaarden die met doorligwonden in bed liggen omdat er niemand is om voor te zorgen, of over de vrouwen die sterven tijdens een bevalling. En dat ze ons pas gaan lastig vallen als ze in de zorg bij de mensen zelf alles op orden hebben.

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  @Hans, Deventer: Maak jezelf bekend Hans en je wordt gebeld. We zorgen dan dat je bedrijven te zien krijgt en zullen je een reèèl beeld geven. Niet alleen blaffen vanaf de zijlijn en boeren in diskrediet brengen. Wie A zegt moet ook B zeggen.

 • no-profile-image

  niek

  Hans ben je verhuist van zeeland naar deventer?

 • no-profile-image

  Willem

  Het beste voor Nederland is een verbod op varkens en kippen vanaf 2035 dan hebben de boeren nog tijd om hun investeringen terug te verdienen. En daarna gewoon maar het vlees uit andere landen te halen. Misschien toch maar eens voorstellen in Den Haag

 • no-profile-image

  Han

  Laten we als vakgenoten zo verstandig zijn, om niet meer te reageren op de onzinnige uitlatingen van de zgn. dierenwelzijn activisten. Zij zien hun strijd tegen de dierhouderij als het promoten van hun nieuwe geloof "planten eten is goed". Of planten geen gevoel hebben, geen levende wezens zijn? Nee laten we met elkaar zoeken naar manieren om dit soort activoerders het actie leven zo snel mogelijk onmogelijk te maken. Wel de stal in met de camara, maar helaas de weg terug is afgesloten tot de sterke arm komt om de dames en heren te bevrijden uit hun welriekende gevangenis na inleveren van de camera's en identieteits papieren. Of ze kiezen voor een potje zwientjevechten met de beer. Hier maakt de boer inkwestie dan uiteraard een youtube video van met tekst en uitleg.

 • no-profile-image

  Bart

  Ik ben benieuwd wie Willem uit Boekel is. Die zou ik graag eens rondleiden in het Boekelse en de discussie voeren.

 • no-profile-image

  gewoon

  Als ik zondag alle voetbalclub langs ga en de mensen die geblesseerd zijn film en ik ga alle miskramen in een week filmen en ik film wie er in een rolstoel zitten, die moeilijk ter been zijn en ga zo maar door. Daarnaast film ik alle mensen die in 1 week een zwaar verkeersongeluk hebben en ik plak dit achter elkaar en noem dit de misstanden in de ziekenhuizen, de misstanden op de sportclubs en de misstanden in het verkeer. Wat zal er dan een commotie zijn. De duizenden gezonde varkens die filmen hun namelijk ook niet. En zo is het

 • no-profile-image

  Jeroen Saarloos

  Het zijn niet alleen de dierenactivisten hoor die klagen over alles en nog wat.
  Integendeel! Half dorp klaagt hier over de zogenaamde stank van een varkensstal, terwijl deze waterfilters wilt plaatsen, hou de gemeente dit tegen.

  Terwijl aan de andere kant van het dorp ook een varkenshouderij staat mét waterfilters en hier ruik je niks van.

  Eens zien of het halve dorp ook klaagt als de nieuwe A4 hierkomt te liggen... Dan ruiken ze volgens mij wel het liefst de geur van varkens.

  En die filmpjes tsja... net de media, alleen het ergste filmen en nog eens even dik aandippen.

  Bijna op elk bedrijf is wel een ziek/ ongezond dier aanwezig, is gewoon een feit, maar ja... er zit ook wel eens een rotte appel in de samenleving van Nederland?

  Nederland is zo krom als het maar zijn kan.

 • no-profile-image

  niet

  dierenmishandeling is zo'n beetje de norm geworden. De staartjes worden er maar afgedaan zonder dat we er iets van voelen.

 • no-profile-image

  china

  Laat deze actie voerders naar china gaan dan hoeven ze geen 26 bedrijven te bezoeken om zoon film te maken.

 • no-profile-image

  ielze

  Hans;

  Net of een ander land zonder onze strengen eisen voor het houden van varkens.
  Beter varkens kan houden????
  Nederland loopt al zover voorop mbt. het dier en welzijn en dan zou jij je vlees uit een ander land liever hebben???

  ik denk dat je zelf even je standpunt goed bij moet schroeven

 • no-profile-image

  Twente

  Die Willem uit Boekel is helemaal niet goed wijs..mensen met zulke ideeen weten al helemaal nergens van!!!

Laad alle reacties (131)

Of registreer je om te kunnen reageren.