Boerenblog

484 x bekeken 6 reacties

Duurzame slavernij

Het laatste rapport van LEI en Rabobank spreekt boekdelen. Al meer dan tien jaar wordt in de keten slechts één partij stelselmatig onderdrukt: de voedselproducent.

Yes, we can! De varkenshouder ging de laatste vijf jaar van -6 naar -3 procent rendement. Ook wisten we als voedselproducenten te bereiken dat de consument zijn voedsel nog voordeliger krijgt. Meer eisen voor minder geld, we zijn echt goed bezig! Nog slechts 10 % van het besteedbaar inkomen hoeft de Nederlandse burger uit te geven aan zijn complete voedselpakket. Water en zuurstof zijn vrijwel gratis en daarmee is 90 % vrij te besteden aan minder belangrijke zaken dan de eerste drie levensbehoeften.

Dan de scheve verdeling in de keten. Daar is voldoende over gezegd. Het mengen van voer kost minder dan één dag, het verwerken van vlees ook en de omzetsnelheid bij de retail ligt eveneens bijzonder hoog. De rendementen op eigen vermogen variëren van 15 tot 22 %. Varkens moeten een half jaar met liefde verzorgd worden, zeugen zelfs meerdere jaren. En dat voor een negatief rendement. Waar zijn we mee bezig? Het kan niet langer zo doorgaan. De wal keert het schip en de gevolgen laten zich raden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Johnny laten eens door filisoferen op je laatste zin. Hoe lang kan deze strategie voort duren? Wie worden op termijn als eerste de dupe? Deze strategie kan niet langer duren dan de zwakste schakel kan dragen. Stel dit punt is nabij, dan zal er krapte op de markt ontstaan en de prijs zal stijgen. Helaas deze stijging zal voor de armsten der aarde betekenen dat ze geen voedsel meer kunnen kopen. Wie zijn dan naast de afvallende producenten de klos? Juist de armen der armen, zij zullen noodgedwongen moeten verhongeren. Zij hebben uit nood hun dorpen nu al ingeruild voor de stad met als gevolg geen eigen voedsel productie meer en afhankelijk van voedselhulp zoalang hun inkomen onder de bestaans grens zit. Wil het rijke deel deze duurdere voedselhulp betalen ten koste van eigen mensen? NEE. Er zal dan ook een nieuw evenwicht komen, waarbij de zwakste schakel, de boer, weer als sluitpost moet optreden. De politiek kan nl. niet verantwoorden dat er honderden miljoenen zullen sterven van honger, dus productie verhoging om de prijs voor de armsten der armen acceptabel te houden.

 • no-profile-image

  maarten

  Beste mensen

  De politiek reageerd niet op dergelijke signalen alleen als het te laat is. Dan is er al opstand onder een deel van de wereldbevolking. De stabiele droge weer in europa zal dit jaar zijn sporen wel nalaten. Hoe dit precies uitpakt voor een groot aantal voedselproducenten? Minder groot zal gemiddeld de veldoogsten zijn. Vleesproduktie is ook afhankelijk van import uit rest van de wereld. Hoe daar de vooruitzichten zijn dat kan ik moelijk overzien en dat geldt voor de meesten van ons, als kleine ondernemers.

 • no-profile-image

  Negatief rendement

  Volledige spotprent op www.farmfocus.nl

 • no-profile-image

  Han

  Per geinvesteerde Euro hebben de retailer en de voerleverancier een veel grotere omzet dan de varkensboer. Hiermee is een deel van het rendements verschil te verklaren. Door nu alleen de basis, boerenprijs, te verhogen tot een redelijk rendement voor de boer mogelijk is, behoeft het voedselpakket maar enkele procenten te stijgen in prijs. Zou dit de economie, zoals beleidsmakers suggereren totaal antwrichten? Ik dacht het toch niet!

 • no-profile-image

  guillaume

  Alweer zo rapportje, nu geeft men eindelijk toe dat de rabo de hand overspeelt heeft,tijd om deze bank de hypotheken in varkenshouderij onder de loep te nemen+ de werkelijke rendementen van deze euribor varkens bedrijven te filteren.Rabo moet eigenlijk onder staats toezicht en deze triple a status niet o.a over de rug van de boeren(grond) en woningbezit halen.

 • no-profile-image

  Luna

  Ja de wal zal het schip keren.
  Is nodig, om na te denken op ZEE?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.