Redactieblog

459 x bekeken

'Mensen en vee verspreiden Afrikaanse Varkenspest Rusland'

Onderzoeker Alexei Zaberezhny concludeert dat de mens en gehouden varkens de grootste rol spelen bij de verspreiding van Afrikaanse Varkenspest. Tot nu toe werd gedacht dat vooral wilde zwijnen verantwoordelijk waren voor de verspreiding. Rusland kampt sinds 2007 met een grote uitbraak van Afrikaanse Varkenspest. "Sociaal is het in de getroffen regio’s een drama", zegt Zaberezhny.

Afrikaanse Varkenspest wordt hoofdzakelijk verspreid door mensen en gehouden varkens. Dat zegt de Russische viroloog Alexei Zaberezhny van het Ivanovsky Instituut in Moskou. Hij heeft samen met Spaanse wetenschappers de verspreiding van het virus in Rusland onderzocht en komt tot de conclusie dat het virus eerst verspreidt tussen varkens en dat het ook van gehouden varkens over gaat op wilde zwijnen. ”Wilde zwijnen kunnen het onderling ook verspreiden, maar de overdracht van wilde zwijnen op gehouden dieren komt nauwelijks voor”, zegt Zaberezhny op het internationale wetenschapssymposium van Epizone over dierziektebestrijding.

Rusland kampt sinds 2007 met een uitbraak van Afrikaanse Varkenspest. Het virus kwam binnen via een schip in een havenstad in Georgië. Het virus verspreidde zich vrij snel. In 2008 waren er 56 uitbraken, gevolgd door 50 uitbraken in 2009 en 61 uitbraken in 2010. Een uitbraak gaat in dit soort landen verder dan het aantal besmette bedrijven; vaak gaat het om complete dorpen waar de dieren na een infectie geruimd worden. “Sociaal heeft Afrikaanse Varkenspest grote gevolgen. De uitbraken zijn in gebieden waar veel varkens worden gehouden en waar varkensvlees het belangrijkste voedsel is. Door de dierziekte raken mensen hun werk kwijt en ook hun dieet moet veranderen”, zegt Zaberezhny.

In strijd tegen het virus is een varkensvrije zone ingesteld van 50 kilometer, waarin geen varkens gehouden mogen worden. “Dit wordt door de veterinaire dienst wekelijks gecontroleerd met helikopters”, zegt de onderzoeker.

Het Afrikaanse Varkenspestvirus is een heel stabiel virus. Het kan bij een temperatuur van 5 graden Celsius wel zeven jaar overleven. Ook in diepgevroren vlees en gerookte ham kan het virus overleven. ”Nu het ook in Moermansk is uitgebroken, weten we dat het virus overal kan voorkomen”, zegt de Rus.

Zaberezhny verwacht dat er nooit een goed vaccin zal komen tegen Afrikaanse Varkenspest. ”Er zijn virussen waar je geen goed vaccin tegen kunt maken. Tegen klassieke varkenspest is wel een vaccin, maar als je het gebruikt past het virus zich aan tot een chronische vorm, waardoor het toch blijft verspreiden. Dat zal bij een eventueel vaccin tegen Afrikaanse Varkenspest ook gebeuren. De beste methode om Afrikaanse varkenspest te bestrijden is gewoon ervoor zorgen dat je het niet krijgt of dieren ruimen”, zegt Zaberezhny.

Of registreer je om te kunnen reageren.