Boerenblog

412 x bekeken 23 reacties

Schouders er weer onder

We zijn weer in wat rustiger vaarwater gekomen. Niet dat de prijzen van ons varkensvlees of de biggenprijs weer kostendekkend zijn, maar de vlucht naar beneden is gestopt.

De weg naar boven is weer ingezet. Onze leden blijven kritisch op de rol van de slachterijen. Ook van voerleveranciers en mesthandelaren verwachten we solidariteit. Maar moeilijk blijft het. Bij de diervoederbedrijven blijft het relatief stil. Enkele ervan hebben wat verlichtende maatregelen aangekondigd. Het blijft zaak om ze te bevragen. Terughoudend met de nog verwachte stijging van de voerprijzen omgaan is vanaf de buitenkant voor een varkenshouder moeilijk te beoordelen. Ook de intermediairs in de mestwereld kunnen hun steentje bijdragen door de prijzen te temperen. Ook hier geldt: samen de schouders eronder!

Maandagavond 24 januari hadden we een vervolgoverleg met een aantal retailers. Ik had ze de week ervoor allemaal gesproken. Dus goed om ook in levenden lijve de problemen te bespreken. De intentie die we de week ervoor hebben afgesproken, staat nog als een huis. We blijven verder werken om dit te concretiseren.

Kritiek op slachterijen blijft

We hielden afgelopen week twee ledenbijeenkomsten. Een goed moment om te horen hoe onze leden de afgelopen weken hebben ervaren. Zijn ze het eens met de ingezette koers of moet het anders? Eén van de aanwezige leden vond dat we actie hadden moeten voeren voor de slachterij van Van Rooi Meat. “Daar gaat men structureel onder de prijzen door en bederft men de markt”, zo vond een varkenshouder. Goedkoop inkopen in Duitsland en dan als Nederlands vlees verkopen. De één was kritisch over de rol van VION en een ander juist weer positief. Breed vertrouwen over hun rol op de Nederlandse en Duitse markt is er niet. Op de Veluwe vond een varkenshouder dat er meer rekening met kleinere gezinsbedrijven gehouden moest worden als je sprak over kortingen en toeslagen. Over het algemeen concludeerde ik dat de leden achter onze aanpak staan en onze inzet waarderen. Ook met de LTO vakgroep kwamen we deze week tot dezelfde conclusies. Nu verder.

Europese Commissie moet echt iets doen

We zijn bezig ons voor te bereiden op de komende discussies in de expert groep met de Europese Commissie. Gelukkig zitten we daar dicht op. Er zijn drie punten door de Europese commissie geagendeerd. Het eerste punt gaat over de mogelijkheid tot een inkomensverzekering. Het tweede over de promotie van Europees varkensvlees en tot slot de marktinstrumenten. Geen punten waar ik echt warm voor loop. Niets over de positie van de primaire producent in de keten. Niets over de invloed van veranderend landbouwbeleid en de invloed daarvan op de grondstofprijzen en het feit dat die verhoging niet snel doorberekend wordt in de opbrengstprijs. Dat moet veranderen! Ik zal met onze Europese collega’s gaan overleggen of we samen op kunnen trekken. Binnen Nederland gaan we verder met het ketenoverleg. Vanuit dit overleg zal er input komen voor de Europese expertgroup. Eind april moet de Europese expertgroup al met haar bevindingen richting Commissie komen.

Al met al genoeg om de komende weken stevig onze positie neer te zetten. We moeten proberen op tijd onze strategie te bepalen. Steeds onder het motto: samen de schouders eronder.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Annechien ik mag hopen, dat het deze keer niet gaat als normaal. "Ze dronken een glas, deden een plas en lieten de zaak zoals die was". Hoe verder het overleg van de varkensstal komt hoe meer kans, dat de Oude wijsheid weer eens bewaarheid wordt. Ik wens je alle sterkte en een voor de boer goede uitkomst van het overleg. Als boer hebben we mijns inziens twee grootte "vijanden" en wel de vrijhandel en de NMA of haar Europese tegenpool. Alle acties die de productie beperken, de prijs reguleren o.i.d. zijn verboden. Wat blijft er nu nog over dat op lange termijn blijft werken?

 • no-profile-image

  drientje

  Annechien, ik snap dat je hele goede reden hebt om veel en vaak te overleggen, maar ik denk dat het daarvoor te laat is.
  Varkens moeten nu 1.60 euro opbrengen, alle regels ten spijt. Zoniet, dan volgende week alle poorten dicht van distributiecentra.
  Drientje,Twente.

 • no-profile-image

  boerke

  annechiem, ik heb mijn euros op, bij de bank krijg ik niks meer, en mijn putten zitten redelijk vol, kom, laten nog een poosje gaan praten!!!!!ps,op jou voorstel om bij de voerboer wat rekeningen te laten liggen kreeg ik ook geen handen op elkaar. ik ga vechten, liever vechtend ten onder dan met de kop naar beneden. met of zonder de lto maar vechten zal ik

 • no-profile-image

  onno

  Tja, en dus als grote hulp voor de landbouw stelt men Mr Winsemius en Mr Veerman aan als consulenten en woordvoerders voor de landbouw. Jullie willen niet anders in Nederland schijnbaar..

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Beste Boerke, ik zou blijven vechten maar dan zonder LTO. Hoe kan een partij die de vrije markt verafgood gaan bedelen bij bedrijven waar ze hun grondstof aan verkopen. Als je de ene keer een vrije markt wil en de andere keer als het slechter wordt, niet dan kom je toch niet geloofwaardig over.

 • no-profile-image

  eric jansen

  Het lijkt wel meneer de Uyl slaap zacht kinderen . Sorry maar zoals boerke schrijft het geld is op en de bank kan eerlijk gezegd niet verder. De hypotheek is gewoon groter dan de opbrengst bij verkoop kan zijn. Dus Annechien waarover wil je nog praten heb je al eens naar de prijzen buiten Europa gekeken en dan de supermarken maar zeggen het is een marktprijs .

 • no-profile-image

  arie van bommel

  eric, waar kan ik de prijzen van varkens vinden die buiten europa betaald worden, ps ik heb niet over de hele wereld kennissen zitten die ik kan bellen!wel weet ik dat mijn kostprijs nog veel hoger ligt als de prijs die volgende week betaald word( hopelijk laat vleuten eens zijn ballen zien en doet eens een keer wat extra boven op de +12 die de internetbeurs vandaag deed, overigens ben ik wel eens benieuwd naar de reactie van van rooi over het duits vlees inkopen en verkopen als nederlands vlees, volgens mij brand van rooi zijn vingers daar niet aan. maar anechiem verteld dat niets voor niets, kennelijk vond ze dat belangrijk om te vertellen

 • no-profile-image

  eric jansen

  Beste Arie Bij deze een link met prijzen wereld http://www.pig333.com/markets_and_prices/

  Eric

 • no-profile-image

  Arlo Ploumen

  Beste Arie,

  Aangezien ik werkzaam ben in de in Rusland kan ik je wel de prijs geven wat hier betaald wordt 81-82 Rub levend je mag dat delen door 39 om in € uitekomen.

  Met vriendelijke groeten Arlo Ploumen

 • no-profile-image

  boerke

  wat zou de reden zijn van anechiem om te vertellen dat iemand anders heeft gezegd dat van rooi duits vlees omkat naar nederlands vlees? zou dat er iets mee te maken kunnen hebben dat anechiem en de vion(een concurent van van rooi)belangenverstrengeling hebben? ze had natuurlijk ook kunnen vertellen dat vion duitsland de afgelopen jaren in duitsland eenzijdig de prijs ongeveer 6 keer verlaagd heeft, of dat vion de vorige week eigenlijk de prijs met 2 cent had moeten corrigeren. dit zijn namelijk feiten! maar dat heeft ze niet verteld, zou dat iets te maken kunnen hebben dat anechiem en vion belangenverstrengeling hebben?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wij krijgen op het ongeblik tussen de 1.20 tot 1.70 per kg leven gewicht.

 • no-profile-image

  maarten

  De prijs is hier in West-Oekraine behoorlijk gezakt en krabbelt weer een beetje omhoog maar het werkt met een vertraging van ca 2 weken achter de westeuropese situatie aan. Misschien dat in de regio Kiev de prijzen een beetje hoger, liggen maar is de maximale prijs nu voor Pitrain kruislingen 1,50 euro/kg levend gewicht. Onze varkens komen daar (nog) niet aan toe maar de lokale varkenshouders willen hun meer spekachtige varkens wel kwijt voor 1,10. Dat is ook ongeveer de prijs in zuidelijke Oekraine maar daar is om een of andere reden weinig liefhebberij om te kopen.
  Via PigUA.com is allerlei informatie te vinden, Maarten

 • no-profile-image

  W Geverink

  Afgelopen week werd hier in west Canada omgerekend 1.02 Euro per kg geslacht gewicht (incl de kop) uitbetaald Deze week zit de prijs al op 1.08 Euro per kg. Dat is ruim boven de kostprijs en een hele beste prijs voor de tijd van het jaar. Ik denk dat het te maken heeft met de sneeuwstorm in de midwest.

 • no-profile-image

  arie van bommel

  nou de prijzen van antartica. irak. en surinamie nog en dan weet ik het onderhand wel. alle prijsgevers bedankt! eigenlijk zou een reactie van anechiem ook wel leuk zijn, wie weet komt dat nog?

 • no-profile-image

  boerke

  annechiem, ik zag je gisteren op televisie. het ging over de bouwstop in friesland. ook een tijdje geleden was je op tv met naar ik dacht met femke halsema. met kromme tenen zat ik naar je te kijken, je kijkt voortduurend naar beneden, of je draait je met de rug naar de camera. niet dat ik dat beter kan, maar ik heb die functie die jij hebt ook niet. ik vind toch dat je daar eens wat bijscholing voor moet volgen, op deze manier worden wij niet serieus genomen. als je zo ook de onderhandelingen met de vleesinkopers ingaat, ben ik blij dat we wino nag achter de hand hebben. recht je rug en kijk de mensen in de ogen, dan heb je al de helft gewonnen!!!!

 • no-profile-image

  Eric

  Boerke Brabant

  Heb jij buitenboer zoekt vrouw al eens een goeie vertegenwoordiger voor onze sector op tv gezien ik niet . Is dat ook niet ons probleem de supermarkt komt met een goede woordvoerder. En wij met een boer of boerin niet dat deze mensen niet hun best doen maar communicatie is een vak.Dus of wat jij aangeeft les voor onze woordvoerders of huur gewoon een goed bedrijf in.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Ja, er komt heus wel een reactie van mij. Volgens mij ben ik de enige belangenbehartiger die zo openlijk en direct met jullie communiceert. Denk daar maar eens over na. Jullie weten dat ik ook andere zaken moet doen voor jullie dan alleen online discussieren. Want juist aan dat praten hebben sommigen van jullie zo'n hekel. We moeten dingen DOEN. Ik vind dat ook. Vandaar. Ik heb wel met belangstelling de verschillende prijzen gevolgd. Ik wist dat in Rusland een goede prijs betaald werd. In Nederland/Duitsland gaat de prijs omhoog. Dat moet ook. En moet ook nog doorzetten. Belangrijk zijn de gesprekken met de supers. Die zet ik voort. Los van alle officiele overleggen. Ze zijn belangrijk. Voor het eerst heb ik supers horen zeggen dat ze het belangrijk vinden dat BOEREN en VARKENSHOUDERS in Nederland blijven. Voor mij een open deur. Maar voor supers iets wat lang niet door hun werd gezegd. Nu komen ze daar openlijk voor uit. Aan ons de taak om dat te verzilveren. Maar daarmee zijn we er niet.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Ach Boerke, volgens mij is bij jou het glas halfleeg. Ik kan je vertellen dat ik vele reacties heb gehad op de bouwstop in Groningen (en niet in Friesland). Vaak waren het reacties in positieve zin. Via de mail. Maar ook in levende lijve. Zo kwam hier vanmiddag een voor mij onbekende meneer. Hij kwam me een hart onder de riem steken. Vond dat we volledig gelijk hadden. Hij vond dat we dit juridisch moesten aanvechten. Dat doen we ook als het zover komt. We hebben al een ledenbijeenkomst in Groningen gehad met daarbij een advocaat om ons van advies te voorzien. Dat ik op een bepaald moment naar beneden keek, daar heb je gelijk aan. Ik heb het zelf ook gezien. Soms is dat ook effectief. In dit geval ondersteunt dat de ellende die er over varkenshouders wordt uitgestort. En dat met die rug naar de camera... dat is de vrijheid van de regisseur. Die maakt de opnames. Dus het is dikke onzin wat je daar uitkraamt en tekent ook dat je er geen idee van hebt hoe dat soort dingen werken. Uit de reacties die ik heb gekregen maak ik op dat de boodschap goed is overgekomen. En voor mij is dat het belangrijkste. Overigens was er na de uitzending van Uitgesproken EO een uitzending van de Wilde Keuken. Daarin zag je mooie beelden van onze akkerbouwtak. Maar wel met de vermelding naar onze varkens. Ik vind een mooi positief beeld. Ook voor de varkenshouderij. De relatie met de akkerbouw werd duidelijk in beeld gebracht. Helaas is het zo dat sommigen dat niet willen zien. Hun probleem.

 • no-profile-image

  boerke

  ach, annechiem, bij mij is het glas bijna leeg, en als je dat een tactiek vind om naar beneden te kijken, dan hoop ik dat je gelijk hebt. toch heb ik met mijn reacties de bedoeling om mensen posietief te prikkelen. vaak sputteren ze in het begin tegen, maar zie je een volgende keer toch veranderingen, maar we zullen zien. over van rooi en vion wil het zeker niet hebben? want ik vind toch dat het er op lijkt dat je partij kiest voor vion, maar zelfs ik kan me vergissen!!

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Snap dat het glas half leeg is. Heeft dat te maken met een lege portemonnee? Kan ik me voorstellen. Ik heb niks tegen positieve prikkelingen. Dat maakt alleen maar scherper. En nee, ik ga het niet hebben over VION en Van Rooij. Dat heb ik in mijn blog gedaan. Ik hoor graag van jullie! Had die varkenshouder gelijk of niet?

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Het is geweldig dat Annechien met haar blogs en reacties op commentaren zich openstelt richting sector. De meesten durven dat niet omdat ze zich kwetsbaar opstellen. Je moet immers goed oppassen wat je schrijft en wat je denkt. Dat hoeft niet per se hetzelfde te zijn. ==== Die varkenshouder en met hem vele anderen hebben geen gelijk. De schuld ligt niet verderop in de keten maar bij de producenten zelf die een overschotmarkt in stand houden. Gedwongen, omdat lagere opbrengsten en hogere kosten gecompenseerd moeten worden met productieverhoging. Die spiraal moet omgedraaid worden en regulatie is daarbij een noodzaak. Het is onafwendbaar in een vrije markt dat voortdurende schaalvergroting leidt tot afname van het aantal boeren. ==== De kiloknaller die als boosdoener gezien wordt in de lage opbrengstprijs voor de boeren is niet ontstaan omdat er een tekort aan vlees is. Het tegenovergestelde is eerder regel. Verwerkers stuwen grote hoeveelheden vlees richting retail want volgende week hebben ze weer volle bak. Een einde aan de kiloknaller, hetzij in prijs of verpakking, kan er toe leiden dat de consumptie van vlees in dat segment afneemt en het overschot in de productie opnieuw groter wordt. Mijn standpunt: regulatie van de markt en dat op Europees niveau. Hier wat minder en elders wat meer. Lost meerdere problemen op.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Bij de LTO vinden ze produktie regulering, vloeken in de kerk. Want zeggen ze, we zijn een exporterend land. Zelfs de hongersnood en bevolkingsgroei in de wereld worden er bij aangehaald om toch maar meer te produceren. (tegen lage prijzen) Je kunt er boos op worden maar eigenlijk vind ik het een beetje zielig.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Zouden de Nederlandse varkenhouders zelf hun eigen problemen kunnen oplossen.??? Bij mij een open vraag. Steeds wordt naar oplossingen gezocht binnen de opbrengstprijs van varkensvlees. Maar kijken naar wat van invloed is op de kostprijs van varkensvlees acht ik minstens zo belangrijk. De grootste invloed op de kostprijs van varkensvlees zijn de veevoermarkt en de mestmarkt. En op beide markten zijn niet alleen varkenshouders actief. O.a. de melkveehouders hebben ook de nodige invloed op de veevoermarkt en de mestmarkt. De Nederlandse melkveehouders hebben dit jaar wéér een quotumverruiming van 1% gekregen. Dat houdt in dat er omgerekend een slordige 10.000ha landbouwgrond in Nederland aan de mineralenkringloop rundveemest-melk wordt toegevoegd. En er daardoor tegelijkertijd 10.000ha wordt onttrokken voor de afzet van varkensmest uit de Nederlandse varkenshouderij. Met gevolg dat er in het kader van de mestwet meer varkensmest naar het buitenland moet. Zodat er hogere mestafzetkosten ontstaan voor de Nederlandse varkenshouderij. Ik maak dat zelf in het klein aan den lijve mee. We hadden een perceel van 4ha akkerbouwland in de planning voor teelt van zomertarwe(varkensvoer) en varkensmest als bemesting. Maar buurman melkveehouder kwam vragen of hij die 4ha kon huren voor rundveemest-snijmais. Er waren bij hem meer koeien gekomen en die extra kosten van die 4 ha huurland merkt hij toch weinig van wanneer hij dat over zijn eigen ruim 100ha uitsmeert. Hij bood voor die huur (nogal)meer dan het gemiddelde saldo van zomertarwe. Je wilt dan geen dief van eigen beurs zijn en werd de huur dus aan buurman melkveehouder gegund. Maar volgens mijn boerenverstand had ik op die 4ha toch liever zomertarwe/varkensmest gehad voor meer lucht in de Nederlandse varkenshouderij. Naast invloed op de mestmarkt hebben melkveehouders ook invloed op de veevoermarkt. Melkveehouder krijgen (nogal) meer overheidssteun dan varkenshouders. Daardoor krijgen melkveehouders ook meer geld ter beschikking voor aankoop veevoer. Waardoor de veevoerprijzen meer richting gaan naar de verhouding melkprijs-voerprijs. En zodoende tegelijkertijd de verhouding varkensprijs-voerprijs schever getrokken wordt. Vanwege de invloed zal volgens mij de varkenssector ook bij de melkveesector aan de bel moeten trekken om te proberen de huidige problemen in de varkenshouderij op te lossen. De problemen alleen binnen de varkenssector oplossen lijkt me verrekte moeilijk. Dus Annechien, je mag van mij Siem Jan Schenk wel eens aan zijn stropdas trekken. En dan vragen waarom de varkenshouders vanuit de melkveehouderij mest/veevoerproblemen opgezadeld krijgen om de melkveehouders meer toekomstperpectief te bieden en een zachte landing van het einde melkquotum te bezorgen.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.