Boerenblog

779 x bekeken 8 reacties

Van voer naar maatschappij

De netwerkavonden rondom voer zitten erop. Het hoeft niemand te verbazen wanneer we opstomen naar een voerbedrijf met 90 procent marktaandeel.

Monopolie zijn we wel gewend in andere schakels van de varkensketen. Negentig procent van de varkenshouders bankiert bij Rabobank, heeft Topigs-genetica in zijn stal liggen en bestelt de bedrijfsbenodigdheden bij Schippers. Aan dode en levende varkens nemen Rendac en Vion het leeuwendeel af. ForFarmers/Hendrix UTD en Agrifirm/Cehave gaan samen en nemen nog enkele kleinere spelers over, zoals Vion de laatste slachterijen overneemt.

Eén voerleverancier

Deze trend is ingezet, boeren zijn hierin geen partij. Afgelopen week sprak ik in Brabant een voerleverancier zonder fabriek, met 300.000 ton voeromzet, een achtste deel van de Nederlandse zeugen aan hun voer en dat alles met slechts zes personen. Volgens hem kunnen we wel toe met één voerleverancier met een landelijke spreiding in fabrieken. Efficiënte productie-units en 90 procent minder verkopers, adviseurs, marketing, beurzen en advertenties.

ForFarmers reserveert geld voor volgende overnames. Directeur Jan Potijk lichtte toe waarom de keuze in 2003 voor efficiënte voerproductie de juiste was. Namens Denkavit legde Gijs Eikelenboom de link naar hun kalverintegraties in meerdere landen. Juist doordat integraties ook zelf boer zijn vanwege contractproductie, hebben ze belang bij hoge opbrengstprijzen. Varkensslachterijen daarentegen kijken enkel naar de eigen marge.

Varkens-VanDrie

ZLTO juicht onomwonden toe dat er een varkens-VanDrie ontstaat. Dan wil zelfs het duo Van Doorn/Vermeer nog wel weer terug komen, helemaal weg zijn die twee immers nooit geweest. LTO Noord, LLTB en NVV staan niet te juichen, maar missen het financiële kapitaal dat ZLTO wel heeft om deze wonderen te verrichten. Zolang producenten zich niet organiseren, hebben ze enkel het nakijken. Jij blijft de grondstofleverancier, anderen de klant.

Geen slaafse grondstoffenleveranciers

Nu de trend duidelijk is en vrijwel onomkeerbaar, is het dan te laat voor producenten? Blijven ze per definitie de slaafse grondstofleveranciers, die graag veel voor weinig maken? Nee, zeker niet, we kunnen ons heel goed als producenten organiseren. Niet om tegen grote ketenpartners op te boksen, maar juist om als volwassen ketenpartner (de echte voedselproducenten!) het spel mee te spelen. Rendement door samenwerking.

De voermannen legden gelijk de link naar de volgende netwerkavonden met maatschappelijke onderwerpen. Directeur Hans Baaij van Varkens in Nood staat samen met Gé Backus van het LEI klaar om de eerste avond in januari te komen spreken. Ontegenzeggelijk hebben de non-gouvernementele organisaties (ngo) grote invloed op zowel de burger als de consument. Varkens in Nood heeft de grootste bijdrage geleverd aan het feit dat nu reeds 40 procent van de mannelijke dieren beer blijft.

Sterrenparade

De Dierenbescherming eist het monopolie op met zijn sterrenparade, maar zolang het hoogst haalbare bij hen drie sterren zonder twee ballen is, stelt het nog weinig voor. Ook de stellige uitspraak van de directeur over maximale bedrijfsgrootte voor sterrentoekenning was een uitglijder. Boeren mogen de borst vast nat maken, zelfs voor één ster moet op termijn de zeug los in de dek- en kraamstallen en worden boxen met uitloop verboden.

Gevaar van verdeel en heers

Onze zeugen dienen al vanaf eind jaren tachtig hun volledige dracht in groepen uit en we stopten in de jaren negentig met castreren, zij het met drie onderbrekingen vanwege afzetproblemen. We produceren in het Tesco-concept. Ik verhef me echter niet boven collega-boeren die nog een stap achter of juist voorlopen. Daarin schuilt het grote gevaar van verdeel en heers en dat is het laatste wat we als producenten kunnen gebruiken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  zomaar een paar punten die direct opvallen Johnny:
  1) "Negentig procent van de varkenshouders bankiert bij Rabobank".
  2)"Volgens hem kunnen we wel toe met één voerleverancier met een landelijke spreiding in fabrieken".
  3)"ZLTO juicht onomwonden toe dat er een varkens-VanDrie ontstaat".
  4) "we kunnen ons heel goed als producenten organiseren".
  Als we nu weten dat punt 4 domweg niet waar is en de andere punten wel, probeer jij dan is een investeerder te vinden, buiten die Rabobank om, die wel in de Nederlandse varkenbedrijven geld willen stoppen. Dat de Rabobank het wel doet is puur omdat ze ook zoveel geld in de periferie hebben zitten, waar wel verdiend wordt. De Rabo heeft baat bij een klein groepje gespecialiseerde megamanagers, die voor weinig geld het afval van bv. de foodindustrie in varkens(vlees) omzetten. Als het goed gaat mogen ze doorgaan, gaat het fout, trekken ze er zonder pardon de stekker uit, zie de glasteelt. Al die bovenstaande punten helpen je dan geen zier. Periferie en Rabo wil de boeren laten geloven dat ze zelfstandig ondernemer zijn, en doen dat zo goed, dat boeren zelfs bereid zijn om niet als vervuiler en dierenmishandelaar door het leven te moeten gaan, allerlei bijzondere maatregelen (luchtwassers, mestverwerking etc.) nemen en opendagen organiseren, zodat hun broodheren (bank en periferie) buiten dat gezichtsveld vallen. Loyalere slaven kunnen bank en periferie zich toch niet wensen.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Hans, je krijgt gelijk. Varkenshouders kunnen niet samenwerken. NVV, NLTO, LLTB en PVV capituleren en geven zich binnenkort over aan ZLTO. Daan van Doorn heeft alle credits en handtekeningen al op zak om de macht bij "zijn" ZLTO neer te leggen en de rest te annexeren. Boeren zijn domweg moderne slaven, ze willen niet anders dan gedomineerd worden door dictators.

 • no-profile-image

  boer

  Hans, ik vrees dat je gelijk hebt. De meeste boeren zien dit niet en ik denk dat wanneer we alles zouden weten wat er achter de schermen door de hoge heren wordt uitgespookt we allemaal ons te barsten zouden schrikken. Maar goed, even over de L.E.I. cijfers 2011, zoals die vandaag in de Telegraaf stonden. Alle vrije sectoren, min, min. Aardbeien, eieren, geitemelk, kippevlees, varkensvlees, garnalen, uien, aardappelen, komkommers, tomaten, enz, enz. behalve... weer de koeieboeren die de dans ontspringen. Reden: heel veel ( onterechte )subsidie en het belangrijkste: Quotum. Voor een goed inkomen is een quotum dus onmisbaar. Een beter bewijs aan de hand van cijfers is nooit meer te geven!

 • no-profile-image

  herman

  Johnny, wat wil je nu echt?

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Citaat weblog: "We kunnen ons heel goed als producenten organiseren". Volgens de eerste reactie van Hans Brasil onmogelijk, is dat zo? Dan blijven we degenen met -3% rendement tegenover +15-20% rendement overige ketenpartijen. Over 5 jaar hebben we dan inderdaad nog van alles 1 leverancier, 1 afnemer en een handvol varkenshouders in Nederland.

 • no-profile-image

  guillaume

  Volgens mij Hans e.a.,noemen we dit alles 'het paard zadelen voor een ander'.Dit noemen we het proces versnellen(zo veel mogelijk stoppers maar hetzelfde aantal dieren)zodat de markt zo snel mogelijk herstelt voor de banken? Veel kleine boeren ze van zich af kunnen schudden(taaie meelifters in hun ogen die los kunnen komen).De primaire te zwaar gefinancierde voor-oploop grote varkensboeren eigenbelang weer winst kunnen maken en verdelen samen met de ketenpartners en graaiers(prijsvoordeel-vriendjespolitiek).Dat is volgens mij de bijbedoeling van Johnny /LTO,eigen lijfsbehoud met zo min mogelijk collega's,jammer maar niet om te keren met een nog slechtere onderhandelngspositie dan voorheen.Dan geef je je zelfstandigheid helemaal op,word het wel eenvoudiger van.Prettige kerstdagen.

 • no-profile-image

  Ex-varkenshouder

  Velen hebben moeite met schaalvergroting, dat was al zo toen de eersten van 50 naar 100 zeugen gingen. Ondertussen doen ze wel zaken met (voer- en vlees-) bedrijven waar ook 50, 100 man of meer werkt. Wie van de principelen doet al zijn boodschappen nog bij de buurtsuper? Welke stoppende varkenshouder gaat bewust als ZZP'er verder en weigert om loonslaaf te worden bij een bedrijf met meer dan 3 medewerkers? Boeren zijn niet anders meer dan andere productiebedrijven. Ooit deed ik zelf mee aan schaalvergroting, ik ga anderen nu niet aanvallen omdat ik er zelf uitgestapt ben.

 • no-profile-image

  guillaume

  Schaalvergroting leidt tot niets,dat heb jij dan goed gesnapt,maar net als de blijvers heb je er niets van geleert oa.grote productiebedrijven als oplossing(horen op het dure industrieterrein).20% las ik is in liquiditeitsproblemen en dus 80 % niet.Wat is dan het probleem?,zeggenschap over de verdeelsleutel.Een ding weet ik wel uit de praktijk,de marges van de periferie zijn de laatste 4 jaren bij de stoppers gepikt met als zelfingenomen "vanzelfsprekende schaalvergroting productieverhoging en de milieu 2013 onzin" als reden en dat valt weg!!!Nu gewoon doorgaan en smeed de primaire productie bedrijven maar tot een.De welzijn en milieu labeltje/crisis en politiek helpt wel een handje om nog meer op een hoop te houden(draagvlak).Lekker werken op een fijnstofbedrijf <6000m.v of <450 Zeugen per paar longen per verzorger.Wat men over houd is een sector waar ik niet trots ben en zeker niet in ons volle kikkerlandje land past.Dat we de exportsituatie niet mogen verliezen mag je niet de kleinere varkenshouders aanrekenen maar gebeurt wel,het overschot hebben we aan de gekken te danken en periferie die 4 jr geleden ook als een blad omdraaide.Toch buiten het betoog om toch allen een gelukkig kerstfeest!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.