Boerenblog

1022 x bekeken

Van geschiedenisles naar visie

Een zelfstandig nutritionist stelt met u de voersamenstelling vast. MijnVoer.nl traceert vervolgens de goedkoopste leverancier van uw recept. Helder verhaal.

Al zijn we nog maar op een kwart van het netwerkseizoen, vanavond hadden we de meest visionaire gastsprekers tot nu toe. Bart Swinkels en Pieter Snoeijen hebben een missie, niet te veel geschiedschrijving en tradities ophemelen, maar vooral: de blik vooruit. Net als de 55 bezoekers was ik onder de indruk van hun goed onderbouwde presentaties. Na afloop konden we concluderen dat niet alleen 50-60 procent van de varkenshouders niet meer loskomt uit tradities, wellicht stopt, hetzelfde gaat op voor periferie en adviseurs. Die overeenkomst hebben MijnVoer.nl, zelfstandig voerspecialisten en FarmFocus: degenen die enkel deze innovaties afkraken, gaan vroeg of laat afhaken. Angst is een slechte raadgever. Niet dat wij het wiel uitgevonden hebben, maar de trend is wel gezet, helder en onomkeerbaar. Verkoop en advies, informatie en communicatie, het gaat drastisch veranderen binnen de varkenshouderij, ten gunste van het ketenrendement.

Openheid van zaken

Bart Swinkels maakt reeds voor tientallen bedrijven specifieke voersamenstellingen. Hij is niet de enige die openheid verschaft; er zijn meer zelfstandige voerspecialisten actief, al is het nog maar een fractie op het totaal van 350 voervertegenwoordigers. In het algemeen kun je vanuit deze avond stellen dat een varkenshouder (en zijn team) zonder open voersamenstelling niet kan oordelen en niets kan vergelijken. Zonder openheid van zaken is het discussiëren in het luchtledige en weinig productief. De boer en zijn varken moeten weer centraal komen te staan, de regie en de eerste actie ligt bij de varkenshouder zelf.

Kennis delen

Pieter Snoeijen kan met zijn initiatief MijnVoer.nl voersamenstellingen online omsmelten tot een gevulde bulkwagen inclusief prijs. De goedkoopste aanbieder levert franco huis. In principe kan dat steeds een ander zijn, maar ook een voorkeursleverancier. Het voer is compleet, volgens recept en uiteraard zonder de vele euro’s per 100 kilo voor advies, marketing en spielerei. Die koopt u zelf naar eigen behoefte in. Bart is onder meer de vaste nutritionist van de deelnemers van UniFar Voer op maat. Hij plaatst centraal de rantsoenen op het besloten FarmFocus-platform en de betreffende deelnemers laten deze recepturen bij verschillende voerleveranciers maken. Hiertoe hebben ze afspraken gemaakt over de toeslag voor fabricage en franco levering. Op het platform delen ze kennis en ervaringen. Ook MijnVoer.nl past naadloos in deze methodiek.

Afsluiten voersessie

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden; een varkenshouder kan op meerdere manieren met zijn recept naar de dokter. Het startpunt in openheid is echter altijd een volledig open voersamenstelling. Volgende week sluiten we de voersessie af met inleidingen van Jan Potijk (ForFarmers) en Gijs Eikelenboom (Denkavit). Stelling: ‘Mengvoerleveranciers terug naar de corebusiness: voer maken’. Onderschrift: ‘Efficiënt grondstoffen mengen tot voer, aan u geleverd zonder 100 miljoen euro inbegrepen franje, degenen die de franje willen behouden, zien dat terug op de factuur’. Opgave is nog mogelijk, de samenvatting van zes gastsprekers in voer zal dan ook volgen. Daarna is voldoende over voer gezegd en schakelen we over naar 2012 met thema’s als volks- en diergezondheid, fokkerij, handel en samenwerkingsverbanden. Op een kwart van 16 netwerkavonden aangekomen, kunnen we nu al zeggen dat de varkenshouderij hiervan de vruchten gaat plukken, en dat is een geweldige opsteker. Met dank aan de gastsprekers, de deelnemers en de vruchtbare discussies.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.