Redactieblog

410 x bekeken 2 reacties

Prijzenfestival?

Het aanbod tarwegistconcentraat voor de varkens-houderij groeit. Rundveehouders wachten even af.

De vermarkting van het tarwegistconcentraat (tgc) Bergapro begint op gang te komen. Dit fermentatieproduct is nieuw op markt en neemt als zodanig het stokje over van Europro. Europro is maar een paar maanden per jaar verkrijgbaar. Het aanbod tgc zal nu geleidelijk weer groeien en continu op een hoog peil blijven.
Daar komt bij dat de vraag afneemt. Melkveehouders staan in meer of mindere mate terughoudend tegenover tgc omdat dit product mogelijk een ongewenste geur aan kaas geeft. Leden van coöperatie Cono mogen in elk geval geen tgc meer voeren aan hun koeien. Bij de coöperatie willen ze eerst weten wat er aan de hand is.

Raar idee

Het blijkt dat er rundveehouders zijn die hun maiskuil afdekken door daar een laag tgc over te spuiten. Leveranciers wisten tot een jaar terug niet hoe ze van de almaar groeiende stroom tgc af moesten komen en schenen de wanhoop nabij. Niettemin begrijp ik niet hoe je als rundveehouder in kunt gaan op het voorstel van een verkoper om het maar over de maiskuil te spuiten.
Dat verzin je toch niet. Tgc, een eiwitproduct, is hooguit zes weken houdbaar. Het spul is nogal bederfelijk. Dan is het toch raar om dat in een rijkuil te doen waar het een jaar in blijft zonder goed te weten wat er in tussenliggende tijd mee gebeurt. De druk van de commercie is blijkbaar groot.

Afnemende vraag

Het is nu spannend om te volgen wat er gebeurt op de tgc-markt. De Bergapro komt er bij en de vraag vanuit de rundveesector neemt af. Alle ingrediënten voor een kopersmarkt zijn aanwezig. Voor varkenshouders kan deze mogelijk een leuke meevaller betekenen in de voerprijs. Alert zijn dus bij de inkoop van tarwegistconcentraat de komende weken, daar valt mogelijk wat af te dingen.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Varkenshouder

    Brij voeren begint weer leuk te worden, werd ook tijd. TGZ zakt nu door de euro heen en ASS door de 2 euro, ook die gaat verder zakken naar 1,50 of minder. Tarwe en gerst leggen druk op de prijzen van TZM. Het komt goed.

  • no-profile-image

    Intense

    Het zijn geen dingen, zo praat je niet over mededieren, voorganger!

Of registreer je om te kunnen reageren.