Redactieblog

662 x bekeken 9 reacties

Biggen gevraagd

De biggenmarkt trekt aan. Noteringen stijgen en mesters vragen openlijk om biggen. Een ware kentering op de markt.

Op pagina 84 van Boerderij van dinsdag 29 november staat een opmerkelijke advertentie. Heel klein, onder het kopje fok- en gebruiksvee vraagt een varkensmester om biggen. Letterlijk luidt zijn vraag: wekelijks 250 mestbiggen, bij voorkeur Talenten.
Ik word direct nieuwsgierig bij het lezen van zo’n advertentie. Wie is die mester? Dat staat er namelijk niet onder. Aanbieders van biggen kunnen hun brieven richten aan het bureau van het blad.
Wat een omslag op de markt. Een paar maanden geleden zaten de noteringen nog muurvast. Nu vragen varkenshouders zelfs om biggen. Uit de NVV-notering is het marktherstel af te leiden. Die steeg afgelopen 10 weken met €8 per big.

Motivatie

Toch heb ik niet de indruk dat er niet aan biggen is te komen. Misschien wil deze mester heel slim, buiten de handel om, één-op-één zaken doen met een fokker. Dat scheelt misschien weer een euro op een big. Zou het dan een varkenshouder zijn die zelf de regie wil voeren over zijn bedrijf en niet alles laat regelen door de voerleverancier en de handelaar? Het blijft voorlopig gokken, tenzij de bewuste mester reageert op deze blog en uitlegt waarom hij adverteert om zijn stal vol biggen te krijgen.

Sterk herstel

Wel duidelijk is dat de biggenmarkt aantrekt. Dat doet de stemming onder veel zeugenhouders direct weer omslaan, in positieve zin. Het is natuurlijk mooi als het technisch allemaal goed draait in de stal, maar als de prijs ook nog eens een keer aantrekt, is dat extra mooi.
Het wordt interessant om te volgen wat de biggenmarkt gaat doen. Traditioneel trekt die nog verder aan in de eerste maanden van het jaar. Wat is de prijs in februari 2012? Er is in elk geval een aantal lichtpuntjes. Er is weer vraag, in de eerste plaats. Daarnaast krimpt de zeugenstapel, zowel in Nederland als daarbuiten. Er zit ietwat populair gezegd weer schwung in de markt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knor

  Wat een popie/jopie verhaal Kees. Kijk eerst eens naar de feiten:
  1. nederland exporteerd nog altijd ontzettend veel biggen
  2. de afzetmarkten voor biggen m.n polen, tsjechie,hongarije, roemenie,spanje hebben een groot probleem ( banken kunnen en willen niet financieren)
  maw de laatste jaren heeft oost-europa gezorgd voor de relatief hoge biggenprijs. Die markt staat fors onder druk, dus vertel mij maar eens waar al die exportbiggen naar toe moeten !!!

 • no-profile-image

  denk eens na

  kees een week of acht terug adviseerde je nog om vaste relatie te verbreken[of flinke verlaging van toeslag] en goedkope biggen te kopen.
  Er is gebrek aan GOEDE biggen rommel is er genoeg

 • no-profile-image

  guillaume

  De krimp gaat harder dan verwacht onder de vermeerderaars.Klein maar ook groot.Ook onderschat het antibiotica verhaal niet,kwaliteit heeft eenmaal een hogere kostprijs.Die exportcijfertjes oostblok etc. mede door juist geldproblemen vallen vanzelf weg met het verdwijnen van de kleine vermeerderaars en die worden alsmaar groter zie de praktijk.Uiteindelijk met als resultaat een tekort aan vleesvarkens,daar moeten we naar toe,de fin. crisis helpt.

 • no-profile-image

  Patrick H

  Guillaume heeft gelijk , al denk ik dat voorlopig door die crisis het verbruik harder daald dan de daling van de populatie. Maar bv een markt als Hongarije zou VL V moeten importeren , maar de koers van de munteenheid steekt daar stokken voor. Zo is het ook altijd wat

 • no-profile-image

  john

  de afgelopen maanden zijn de kleinere vermeerderingsbedrijven gesneuveld. Nu komt de slag on de vleesvarkenshouders die zich de 'dure' biggen niet kunnen veroorloven. De biggen van de zeugen die erbij zijn gekomen gaan vrijwel allemaal naar duitsland. De biggen van de bedrijven die gestopt zijn werden voor een appel en ei verkocht aan nederlandse vleesvarkenshouders. 60 000 verdwenen zeugen betekent 480 000 minder vleesvarkens in nederland vanaf voorjaar 2012.. Biggen duur, voer duur, technisch ondermaats. Een mooie cocktail voor de beeindiging van de vleesvarkenshouderij. Net zoals de goedkope big, duur voer en technisch ondermaats dit jaar de cocktail was voor vele zeugenhouders.

 • no-profile-image

  ing jonge

  He John, heb jij uberhaupt zelf varkens, ik vraag het mij elke keer af?
  Maar goed even over dat domme gelul van jou.
  Ben zelf vermeerderaar met in 'jullie' ogen een klein bedrijf. Produceert echter wel kwaliteitsbiggen! En blijf er dus ook nooit mee liggen. Hoe groter het bedrijf, wil niet zeggen dat het beter gaat. Dat is klinklare onzin en ook nooit bewezen. Maar jij schermt altijd met onzin dat of nog niet onderzocht is of niet te onderzoeken valt. Ja ik weet waar ik over praat!

 • no-profile-image

  Woopie

  Het boerenverstand van John werkt op volle toeren, maar werkt niet goed.
  Je zult in de toekomst veel meer moeten betalen als je van plan bent om door te gaan met mededieren te eten.

 • no-profile-image

  Woopie

  Heb je ooit van Spamboeren gehoord, nu ik denk dat John er zo een is.
  Hij = zo dom!

 • no-profile-image

  Tmulder

  test

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.