Boerenblog

262 x bekeken 11 reacties

Ieder voor zich of collectief?

Een structureel betere prijs voor varkens wil iedereen. Maar hoe? Meningen verschillen.

De varkenswereld wordt alsmaar kleiner, het boerenrendement ook. Samenwerking binnen het bedrijfsleven loopt gesmeerd en levert 15 tot 25 procent rendement op (onderzoek Rabobank/LEI). Varkenshouders zouden hiervan kunnen leren, maar velen gaan liever als individu de stoere strijd aan. Overheden en gevestigde orde vinden het prachtig. Verdeel en heers.

Koude sanering

Dat er voor een structureel betere prijs gewoon minder varkens moeten komen, daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe? Meningen verschillen.
Er zijn nog veel ego’s die kicken op een keiharde koude sanering. Ze zien het als hun persoonlijke oorlogsvoering, zelfs volledig omsingeld zouden ze nog bereid zijn om tot hun einde door te strijden. De buurman is de vijand en die moet omgelegd worden. Ze trekken een zorgelijk gezicht wanneer ze weer van een stopper horen, ondertussen lachen ze in hun vuistje. In aantallen varkenshouders is het zeker geen meerderheid, in aantallen varkens wel een heel groot aandeel. Ongenuanceerde weergave? Zeker niet, een no-nonsense beschrijving komt gewoon beter aan.

Belangenbehartiging

Henk Boelrijk van LTO roept op om te komen tot één belangenbehartiger. Wanneer de bovenstaande trend zich echter doorzet, is een oproep tot géén belangenbehartiging meer actueel. Individualisten hebben de focus op eigen gewin liggen en hebben lak aan collectief. Ze zien best dat hun leveranciers en afnemers heel goed met elkaar samenwerken en daar 15 tot 25 procent rendement uit halen (onderzoek Rabobank/LEI), toch kiezen ze als varkenshouder ervoor om individueel de strijd aan te gaan. Een andere groep boeren denkt anders, maar verstopt zich op eigen erf en laat zich niet zien.

Boven de grote rivieren

Onze Belgische collega’s zijn gemiddeld een stuk gedrevener. Regelmatig zien we ze in de showroom, afstanden van honderden kilometers trotserend. Direct na de oproep voor een sociale opkoopregeling reageerde hun belangenbehartiger Veva, een afspraak staat voor komende dinsdag in Brabant gepland. Ook vormt zich naar aanleiding van de plannen van staatssecretaris Bleker een front van ‘boven de grote rivieren’, er zijn nauwelijks overschotten in productie, ook niet in mest, gewaardeerde bedrijven ingebed in de samenleving, vrijwel geen negatieve pers. Nieuwe coalities?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  jonh kun je ook een showroom in brabant openen, dalfsen is een eind rijden, als het in brabant is dan komen er veel meer varkenshouders

 • no-profile-image

  Gert

  Valt mee Hans, in vijf kwartier ben ik vanuit Veghel in de showroom 's avonds. Kost een beetje tijd, maar verder ook niets. De 30 gastsprekers op www.farmfocus.nl zijn zeer de moeite waard, van Mijnvoer.nl tot Oost-Duitse varkenshouders. Auto vol collega's mee en daar gaan we.

 • no-profile-image

  Jan

  Johnny, ik was altijd een fervente lezer van jou collums, maar sinds jij je bedrijf tot het maximale hebt uitgebreid, doe je niks anders meer dan roepen dat andere moeten stoppen(er moeten minder varkens komen). En de overgebleven boeren kunnen tegen betaling bij jou in je horecafaciliteit luisteren naar diegene die het rendement bij ons weghalen.
  Ik ben het met jou eens dat er één belangebehartiger moet komen, maar ik kan je verzekeren die komt niet uit farmfocus.

 • no-profile-image

  Piet

  Jan ziet het goed, boeren blijven elkaar verrot schelden en het bedrijfsleven leunt tevreden achterover en steekt nog eens een dikke sigaar op. Dat bedrijf in Dalfsen is een kleintje in vergelijking met die van 4000 en 5000 zeugen die nu in Sterksel en Koningsbosch nieuw gebouwd worden. Boeren kunnen niet samenwerken, het is ieder voor zich. We zijn inderdaad helemaal geen belangenbehartiging meer nodig.

 • no-profile-image

  Han

  Kan Johnny GARANTIE geven dat >krimp< in het Europese varkens aanbod de prijs zal verhogen? Zijn de grenzen niet open voor vlees van elders en produceen ze elders niet goedkoper dan in Europa? Hebben bv. de Brazilanen geen uitbreidings mogelijkheden meer? Ik denk dat Jrhnny een wens na streeft, die alleen zal leiden tot lege vleeshaken, met alle daarbij behorende kosten, die afgewenteld zullen worden op de primaire sector om de 15 - 25 % elders in de keten in de benen te houden.

 • no-profile-image

  guillaume

  Garantie krijg je nooit Han,Al houdt ik er andere ideeen op na dan Johnny(praktijk uitvoeren varkensbedrijf en dat moet kunnen).Hij heeft wel geleerd van de reacties de laatste tijd.Hij draait er nu niet meer omheen en heeft vele van ons geprikkelt. Helaas een beetje aan de late kant maar andere organisatie doen ook niets en hadden helemaal geen concrete ideeen(boeren ook niet).Wat het ook mag worden,de sector is commercieel geworden en (in)direct elkaars concurenten.In tijden van groei is er niets a/d hand(vooruitgang?)en hebben alle trucs om zoveel mogelijk varkens te kunnen houden toegepast met hulp v/d periferie en LTO en overheid.De geschiedenis leert dat ind. boeren slecht op een lijn zijn te krijgen. De kunst is de geschiedenis zich niet te laten herhalen.We moeten van de (Z)LTO af en een nieuwe organisatie met een fris nieuw elan met doeners en geen bobo"s,vanuit de praktijk met beide benen in de stal.Ook graag een nieuwe voorzitter b.v Johnny want hij verwoordt beter de problematiek en leert snel dan b.v"Annechien" van een partij van besturen die erbij zitten om eerste nieuwtjes(regeltjes) op hun eigen bedrijf toe te passen, om vaak een ander een slag voor te zijn.Ook is het een erg ambtelijke org.wordt die alles zo ingewikkeld maken en daardoor geen slagkracht hebben maar meer een "Pollonaise" club is met(liefs) zo min mogelijk boeren en zich gepositioneerd hebben bij het verbond van Den Bosch.Deze Brabantse club overschreeuwt o.a.de positie van andere boeren in Nederland om als enige over te blijven en enkele andere grote boeren die dezelfde gedachte er op na houden en via de acterkamertjes gewoon door ontwikkelen,samen met ZLTO.Er is nu een verdeling te maken,grote industrie boeren en kleinere boeren maak zelf maar een keuze voor welk belang je bij hoort want huichelarij onder boeren is erg groot.Maak een keuze bij welke club je past,als we zo door gaan houden we maar een club over.De "Rotarieclub",met op zondag met een sigaar naar Harry Mens club kijken.De De "Pool" werkt wel door.

 • no-profile-image

  Han

  Guillaume. Ik hoor bij de ex boeren. Ik heb economisch nooit begrepen, waarom mensen nog boer en tuinder willen zijn in Nederland met als werknemers Polen, Roemenen etc., terwijl de Nederlanders de hand op houden. Ware het niet eenvoudiger om het bedrijf te verplaatsen naar het land waar de werknemers wonen? Ik weet wel dat dit om sociale redenen voor veel ondernemers een deur te ver is, maar hier je elke dag ergeren aan bureaucraten en werkschuwe medelanders, die jouw buitenlandse personeel liever nog vandaag dan morgen zien vertrekken is ook niet alles.

 • no-profile-image

  ynit

  Ja Jonhnny Heef het goed voor elkaar
  Gratis reklame voor zijn toko
  Dat doet die goed voor zich zelf

 • no-profile-image

  boer

  Ja Johnny, je komt totaal niet geloofwaardig over, schijnheilig zelfs! Zelf gigantisch uitbreiden en vervolgens gaan roepen dat de meeste maar moeten stoppen of in ieder geval moeten minderen. Hoe schijnheilig kan iemand zijn. Je bent totaal niet geloofwaardig ( meer).

 • no-profile-image

  Gerrit van Vliet

  Flink anoniem schelden mensen, dat lucht op.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Ja hoor het werkt nog steeds. Verdeel en heers . Zolang als de boeren zo verdeelt blijven als ze nu zijn . Is het iedereen voor zich zelf en god voor ons allen .

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.