Boerenblog

438 x bekeken 9 reacties

Standaard antibiotica, weg ermee!

In Hongarije ontvangen we EU-subsidie voor medicijngebruik. Belachelijk! Nederland is beter bezig, met de verplichte reductie van antibioticagebruik.

De Nederlandse overheid heeft besloten dat de Nederlandse varkenshouderij in 2013 een reductie van de antibiotica met 50 procent ten opzichte van 2009 moet hebben gerealiseerd. Ook de Nederlandse mengvoederindustrie werkt ernaartoe om in 2011 geheel te stoppen met het produceren van gemedicineerd mengvoer. Overigens was die productie alleen mogelijk op dierenartsattest, voordat lezers uit de stad nu gaan denken dat standaard antibiotica in alle voeders zat.

Goeie zet van de overheid

Persoonlijk vind ik beide besluiten gewoon klasse. Dikwijls ben ik het niet eens met overheidsbeslissingen, maar deze is gewoon keihard nodig. Er zou niet eens een discussie over moeten zijn. Het zal uiteindelijk ook een voordeel opleveren voor Nederland als exporterend land. Immers, twee derde van wat in Nederlandse stallen wordt geproduceerd, wordt over de grens opgegeten.

Belachelijke subsidie op medicijngebruik

Let op, ik zeg niet dat het een eenvoudige klus wordt. Ik zeg ook niet dat de Nederlandse sector maar wat aanrommelt. Ik zeg alleen dat het gezien de publieke opinie niet meer van deze tijd is om zomaar antibiotica te gebruiken. En dat gebruik is op vele bedrijven routine geworden. Ik weet dat ik me met deze uitspraak op glad ijs begeef, maar ik ben ervan overtuigd dat vele varkenshouders dit met me eens zijn. Het preventief medicijnen geven én koppelbehandelingen komen veel te vaak voor. En ik ben niet roomser dan de paus, ik deed dit ook in onze stallen.

Hongarije subsidieerde medicijnen

Ik zal het nóg een stap belachelijker maken: in Hongarije kregen we de afgelopen twee jaar zelfs subsidie op de medicijnen! Dat is niet uit te leggen. Het is ook niet goed te praten. Maar wat moet je als varkenshouder? De doorsnee varkenshouder heeft ‘geen nagel om z’n eigen kont te krabben’, omdat varkensvlees standaard als kiloknaller door de Appies van deze wereld aan de man wordt gebracht. Dus dan pak je die subsidie.
Maar bij ons in de opslag liggen nog tientallen kilo’s medicijn, domweg omdat we wel de subsidie hebben benut, maar ik de varkens niet onnodig met medicijnen volstouw. Gelukkig is de houdbaarheidsdatum nog jaren weg, en anders doen we het gewoon retour leverancier.

Niet klagen, maar export zeker stellen

Natuurlijk zijn er nu varkenshouders die roepen dat dit belachelijk is in één Europa. Ja klopt, dat is het ook. Maar is het niet veel beter dat de Nederlandse varkenshouder zich met zijn eigen markt bezighoudt: export van twee derde van de varkens. Wekelijks moeten er 100.000 biggen over de grens! Wil je deze markt in de toekomst ook blijven behouden, dan lijkt het me raadzaam om een topproduct van hoge gezondheid te produceren. Dát is de uitdaging. En het Nederlandse management en kennisniveau is veel beter dan in andere delen van Europa en de wereld. Waar zijn jullie dan bang voor?

Ontduikers zijn gevaar voor de sector

Waar de Nederlandse sector wel enorm voor moet waken, is dat alle bedrijven zich ook houden aan de nieuwe spelregels. Er zijn altijd mensen die er trots op gaan dat ze toch in België of ergens anders wat medicijnen of mineralen (bijvoorbeeld zinkoxide) hebben kunnen krijgen. Dierenpolitie of extra ambtenaren krijgen dit ook niet opgespoord. Het is ziekelijk gedrag en een verkeerde mentaliteit. Dat soort mensen vormt hét gevaar voor de sector! Want de publieke opinie krijgt alleen maar slecht nieuws voorgeschoteld. Dat is een feit. Dus voorkom het als sector!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Ronald kun je mij uitleggen wie dan wel winstgevend varkens kan houden Je kan toch niet eeuwig met verlies werken.Als ik de blogs van jou goed begrepen heb ben je zelf ook van zeer enhousiast naar zeer kalm varkenshouder terug gegaan .In ned is de ene aan het uitbreiden de ander sluit de deur .Hier in (oost)canada als ik het zo hoor alleen degene die voor integrateurs werken wat overhouden de zelfstandigen hebben het erg moeilijk en dit duurt al jaren Zoals je waarschijnlijk weet ben ik zelf een analfabeet wat betreft veehouderij
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  ronald

  Beste Ed. De sector zit hier op een belangrijk kruispunt: pompen of verzuipen. Er zijn maar weinig die nu geld verdienen (wellicht de heel grote gesloten bedrijven). Ook ik ben het zat om geld te verliezen. Nu groot dioxineschandaal in Duitsland en iedereen vreest extra prijsdalingen..... Mijn stallen zijn leeg en ik wens iedereen (ook mezelf) een rechtvaardige prijs die de kostprijs minimaal dekt.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Een ''rechtvaardige prijs die minmaal de kostprijs dekt'' zal wel komen (vroeg of laat), de vraag blijft; hoe lang zal die rechtvaardige prijs duren???... Goed, in Hongarije wordt de laatste tijd paniek-voetbal gespeeld, niet alleen zakelijk maar ook in de Politiek!!!... Bovendien zijn / is door de Globalisering en crimineel geknoei met giftige stoffen de markt vooruitzichten zeer moeilijk, of naar mijn mening niet meer in te schatten. Het is toch droevig en verontrustend met deze omstandigheden te moeten boeren!!!...

 • no-profile-image

  Patrick

  In deze omstandigehden is het een kwestie winst te hebben als je de Centen binnenhebt niet ervoor op papier. Mais duur ? Kocht gisteren maiszaad direct bij de boer veredelaar Fao475 en die gaat mij haast28% meer kosten.
  Dus dat hebben we ook weer gehad .
  De varkens welliswaar hun verkoopprijs daalt ipv stijgen maar de kosten zitten in zo een opgaande spiraal dat ze door niemand niets en geen enkel mogelijk technische resultaatsopwaardering kunnen worden bijgehaald. Met varkens is het al 4 jaar over en out maar nu zekers voor iedereen . Als het bij mij regent regent het ook bij mijn buur de afstrijders van dit gegeven worden echter zelfdzamer als ik de reacties bundel op dit forum... Ed kent niets van Varkens en dat weet ik maar heeft wel een gezonde geest en zen uitspraak in Cannada haast nog enkel integratoren varkensboerke spelen lijkt mij het toekomstbeeld te worden van Europa

 • no-profile-image

  Eric van den Heuvel

  Beste Ronald.
  Normaal reageer ik niet op weblogs, omdat ik vind dat er veel te veel negativiteit wordt geschreven in de reacties. Deze keer wil ik toch reageren op je goede heldere weblog. Het antibioticagebruik moet en kan terug. Ik denk dat hier voor de sector "een kans" ligt in plaats van "een bedreiging". Wij hebben zelf op ons bedrijf in 2 jaar tijd een reductie gehaald van meer dan 95%. Het eerste jaar 60% m.b.v. interne biosecurity en het tweede jaar 95% m.b.v. PIP Probiotica. Met behoud van technische resultaten, een beter product met het belangrijkste voordeel: volksgezondheid. groeten Eric

 • no-profile-image

  slachtoffer

  @ erik. Een forse vermindering heb je behaald met uiteraard alleen goede gevolgen voor ieder. Echter bij een vermindering van 60 % en later 95 % denk ik per direkt, is dat een vermindering van de kg.produkt medicijn of van kg werkzame stof medicijn of van de euro,s die betaald zijn voor het gebruik ervan. In 2010 heb ik veel overleg gehad in verband met de aanlevering van chemisch vervuild voer. Onvoorstelbaar zoals eenieder zijn best doet zich zuiver te praten. Juist doordat ik veel met die materie te maken heb is er heel wat aan de hand , weet ik. Overmacht ,onmacht en dat beetje verontreiniging kan geen kwaad zijn uitspraken die letterlijk gedaan worden, aan de keukentavel. Ieder start de discussie met dat hij zelf clean is Een overleg tussen Overheid en ... (naam voerleverancier verwijderd. Als je wilt schoppen, dan moet je je naam bekend maken. je kent mijn telefoonnummer wel. RB), wil (naam voerleverancier verwijderd, RB) nog niet. Ik heb ook niet gevraagd om aanlevering van vervuid voer, maar de overheid moet een veeeeeeeel strenger regie voeren anders zijn het aalleen maar voornemens, die we telkenmale afspreken met elkaar

 • no-profile-image

  ronald

  Beste Eric. Ik weet dat jij en Ton echte vakmannen zijn. Daarom is het een prima voorbeeld dat je in staat bent gebleken om antibiotica gebruik enorm terug te brengen. Ik ben het 500% met je eens: het is een kans. Nog sterker: het is een kans die de sector MOET benutten. Volksgezondheid gaat boven alles!

 • no-profile-image

  Eric van den Heuvel

  Reactie op 'vervuild voer': ten eerste, als je reageert, zet dan a.u.b. je naam onder je reactie. En als je anoniem wilt blijven, reageer dan niet.Ten tweede, toch een antwoord op je vraag: de vermindering van het antibiotica gebruik is op basis van D.D.D. (dier dag dosering).
  Beste Ronald. Vanuit onze kant: blijf weblogs schrijven die een positieve bijdrage leveren aan de sector, want negativiteit is er al genoeg.
  Groetjes Eric

 • no-profile-image

  slachtoffer

  @ Ronald en Erik Hopenlijk gaat het over de inhoudelijke materi en niet over de naam. Als je geraakt bent, beleef ik als zwakte, en die naam komt heus wel, en het is zeer beslist NIET mijn insteek om degene die durven te communiceren, zoals jullie te beledigen. Teveel voedselverontreiniging, teveel antibiotcagebruik, Ronald en Erik jullie zitten in de sector mag ik hopen. Wat denken jullie hoe de consumenten momenteel over ons denken. Het schrijven van webbloc moeten open en eerlijk zijn. Ze mogen gerust minder positief zijn als het over deze onderwerpen gaat, als ze maar eerlijk zijn. Als het over voedselveiligheid gaat dan heeft de sector nog een grote opgave te gaan !!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.