Boerenblog

438 x bekeken 19 reacties

Hektiek met resultaat

Bellen met bestuurders en achterban, vergadering in, meeting uit. Maar uiteindelijk heeft het wel resultaat. Nederlandse slachterijen verlagen de prijs maar minimaal en AH geeft een groot blijk van vertrouwen.

Onderweg naar de Grüne Woche in Berlijn heb ik even tijd voor een terugblik op een hectische week. Er is veel gebeurd sinds de extra vakgroepvergadering (van zaterdag 15 januari) over de crisissituatie in de varkenshouderij. Van hot naar haar en veel hectiek, bellen en overleggen.
Ik ben blij dat we die zaterdag een heldere route hebben uitgezet. Dat geeft houvast in deze turbulente tijden. Onze route is samenwerken in de keten en samen onze verantwoordelijkheid nemen. En beginnen met druk uitoefenen bij de Duitse politiek om het dioxineprobleem snel op te lossen.

Duitsland moet zijn probleem snel oplossen

Via mijn blog van vorige week hebben we snel gecommuniceerd over onze marsroute. Er is veel op gereageerd. Zondag hang ik een groot deel van de dag aan de telefoon om het ketenoverleg van maandag voor te bereiden en de mensen daarvoor uit te nodigen. Lang nadenken over mogelijke oplossingen. Oorspronkelijk dacht ik een uitweg te vinden in de Ierse route, waar in 2008 met dioxine besmette varkens zijn opgekocht. In de loop van deze week wordt duidelijk dat de Ierse oplossing voor Duitsland onhaalbaar was. Deze aanpak zou miljarden euro’s kunnen gaan kosten. Dan komt de particuliere opkoop in beeld. Zou dit voor de getroffen gebieden in Duitsland ingezet kunnen worden? Tot nu toe lijkt het erop dat dit niet lukt. Alleen een algemene regeling voor Europa is haalbaar.

Supers: koop NL-varkensvlees

Maandagochtend bel ik de belangrijke inkooporganisaties van de supers. Ik leg ze de nijpende situatie van onze varkenshouders uit en vraag ze mee te denken over hun bijdrage aan de verlichting van de situatie. De gesprekken met Albert Heijn maken indruk op mij. AH wil vooral iets doen voor zijn Star-boeren en voor de rest van de inkoop overstappen op Nederlands vlees.

Intensief overleg met ketenpartijen

Maandagavond volgt dan het ketenoverleg in Nijkerk. We spreken eerst apart met mengvoer (Nevedi), slachterijen (COV) en de supers (CBL). Dat is vooral omdat we willen benadrukken wat een ieder ZELF zou kunnen doen. Zeggen wat een ander moet doen is altijd makkelijker dan over je eigen inzet praten.
Het tweede deel van de avond praten we gezamenlijk met de supers en de slachterijen. De gesprekken zijn indringend en duren van half zes tot middernacht. Uiteindelijk geven we een gezamenlijke persverklaring uit met als belangrijkste signaal dat partijen de crisis niet voor eigen gewin zullen gebruiken en dat de prijsmutaties transparant zullen zijn.
Met de koepel van mengvoerfabrikanten (Nevedi) waren de gesprekken lastiger. Gezamenlijke afspraken maken, was niet mogelijk op deze maandagavond.

Gesprek met staatsecretaris Bleker

Dinsdag spreken we verder met de partners. Het is de dag van de NVV-acties voor de poort van de slachterijen. Het is een uiting van diep ongenoegen. Nevedi geeft die dag een persbericht uit. Zij wi dat vet voor dieren en technisch vet op gescheiden locaties verwerkt wordt. Dit gaat de Nederlandse mengvoerbranch Europees bepleiten.

We worden die dag ook allemaal uitgenodigd voor een gesprek met staatssecretaris Henk Bleker. We hadden al telefonisch contact met ELI over eventuele maatregelen. Met onze Belgische collega's zetten we een hotlijn op.

Woensdagmorgen geeft Bleker aan te gaan overleggen met de Duitse bewindsman. Hij wil pleiten in Europa voor een particuliere opslag van vlees. Tevens zegt hij voorstander te zijn van een High Level Group. Daar kan over structurele problemen in de varkenssector gesproken worden en gezocht worden naar perspectiefrijke antwoorden en oplossingen. Het ketenoverleg met de partners van maandagavond wordt het klankbord voor de Nederlandse input in Brussel. Dit is vergelijkbaar met de aanpak in de zuivel. Deze aanpak is goed, want eindelijk is er op hoog niveau aandacht voor de ernstige problemen in de varkenshouderij.
De Belgische minister-president Kris Peters komt woensdagavond naar Nederland voor spoedoverleg. Hij bezoekt een aantal landen om steun te zoeken.

Prijs zakt met 9 cent

Vion komt woensdag met zijn prijsnotering. De prijs zakt maar met 9 cent in plaats van de 23 cent in Duitsland. Ongekend: de Nederlandse slachterij betaalt 14 cent meer uit dan in Duitsland. Dat zorgt voor hectiek op de Duitse markt. Waar blijven de Nederlandse varkens? Voor de varkens van het Star-programma is de prijsverlaging 3 cent. Een bevestiging dat AH zijn woord houdt en vertrouwen heeft in zijn eigen 'Star'-boeren. Het leveren in concepten loont!
Woensdagmiddag een extra LTO vakgroep vergadering. Woensdagavond geven we een persbericht uit over de stand van zaken.
Langzamerhand zie ik ook de voerleveranciers hun eigen oplossingen voor hun afnemers publiceren. Dat varieert van het eerder uitbetalen van de nabetaling tot het verlengen van de betalingstermijn.

Kortom, ik ben tevreden dat de relevante partijen in de keten ook hun verantwoordelijkheid nemen en zoeken naar de mogelijkheden om hun steentje bij te dragen in deze barre tijden. Zo hoort het ook, samen de schouders eronder. Samen zorgen dat we vandaag overleven en daarna perspectief zoeken voor de dag van morgen. Ik wil een ieder danken voor zijn bijdrage.

Beste varkenshouder, houd vol en put moed uit de gezamenlijke aanpak! Want hoe dan ook, na regen komt zonneschijn. Hoe donker het nu ook is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  NVV-lid

  Bedankt Annechien.

 • no-profile-image

  NVV lid

  Dankje Annechien, goed gewerkt

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Nog even en Annechien wordt NVV lid. Bij LTO zit je als eigenaar van VION, Rendac en deels Topigs toch in een lelijke spagaat.

 • no-profile-image

  onno

  Goed gedaan Annechien... nu kunnen ze even vooruit. Je werk zit er nog niet op, er zal wel iets structureels veranderen moeten.. Maar goed, deze slag heb je gewonnen, nu de oorlog nog.

 • no-profile-image

  nvv-lid

  goed werk van de lto voorzitter,tevens star leverancier !
  ik zou bijna op mijn knieen dank u wel zeggen

 • no-profile-image

  eric jansen

  Annechien,

  Ik wil even reageren op jouw blog wat dit niet op als persoonlijke kritiek maar ik heb toch wat kant tekeningen .

  Ik denk dat iedere boer wel al heeft uit geteld wat dit weer kost. Maar als je nu als basis pakt het landelijk biggen schema en de nvv prijs dan verliest een bedrijf met alleen zeugen op dit moment 6309 Euro per week .

  Ben ik nu gek of hoe zit het mijn Bank draait werkelijk de kraan dicht en ik ben bang dat ik de zon niet meer zie op gaan maar een gaat tussen kostprijs 53,26 en opbrengst prijs als er geladen wordt 31 Euro is een gaat van 22 Euro dat zie ik niet in een maandje gedicht worden.

  Met vriendelijke groeten Eric

 • no-profile-image

  arie.zevenhuizen

  een ding moet mij van het hart,van veel dingen die er gebeuren,krijgen de slachterijen de schuld,dat is maar ten dele waar,wij produceren met elkaar ongeveer 400.000 dieren in de week,kunnen er maar verwerken,max.ongeveer 310.000 veel mensen die normaal in duitsland leveren,proberen nu hun dieren,in nederland af te zetten,begrijpelijk,maar dat geeft wel druk op de afzet. duitse slachterijen,dumpen vlees ,bij nederlandse vleesverwerkers,probleem voor nederlandse slachterijen.wat ik bedoel te zeggen,wij behalen onze winst,uit het vullen van gaten,vallen die weg,wat in de toekomst vaker gaat gebeuren,dan hebben wij een probleem in nederland,andere landen halen ons steeds meer in,zowel technisch,als kostprijs technisch,ik voorzie daarom ook een behoorlijke sanering,als dit soort problemen vaker voorkomen. toch eenieder sterkte gewenst in deze moeilijke tijden,want veel mensen realiseren zich niet wat er zich in veel gezinnen afspeeld,want dit is de zoveelste dreun! kost de sector ongeveer 5.000.000 in de week terwijl ze er niets aan kunnen doen.

 • no-profile-image

  arie van bommel

  annechiem, we hebben niets gewonnen, we hebben alleen maar 9 cent meer verlies. de de actie van de nvv was een uiting van woede, maar nog meer van angst. dit gaat niet over nu, maar over de laatste jaren,vion is opgericht om een vuist te maken tegenover de winkels/retail. daar is niks van terecht gekomen. sterker nog, de laatste jaren hebben ze in duitsland verschillende keren het voortouw genomen om eenzijdig de prijs te verlagen. waar was de eigenaar van vion, om vion weer op het rechte spoor te zetten? praten is altijd goed, maar de tijd van alleen maar praten is voorbij, met of zonder de lto!

 • no-profile-image

  Jacob de Vor

  Annechien=(Z)LTO=VION=Rendac=Topigs

 • no-profile-image

  Han

  Annechien. Tot zo ver heb je waarschijnlijk een deel van wat je wou binnen gehaald. Maar gezien het feit dat er nog steeds een bedrag in rood wordt geschreven, betekent dit dat er alleen maar iets meer tijd gewonnen is om tot een definitieve oplossing te komen van het vlees "overschot" op de markt. Zolang er meer vlees wordt aangeboden dan geconsumeerd, zal de prijs druk blijven bestaan. Ik zie de uitweg van Bleeker niet als oplossing, nu overproductie in vrieshuis en als er (ooit) ruimte komt op de markt direct uit het koelhuis in de markt. Gevolg >prijsdruk<, dit is dus de eeuwige politieke oplossing vooruitschuiven van de ellende. Ik denk dat de hamvraag is; "Hoe krijgen we evenwicht op de markt en wel zo dat een blijvende prijsstijging het gevolg is. Mijns inziens is er voor de voedselproductie tegen vaste en acceptabele prijzen, maar één oplossing is >vrije markt loslaten.

 • no-profile-image

  arme varkenshouder

  Dat het duitsland miljarden kost is toch hun probleem ze hebben er zelf een zooitje van gemaakt Wat kost het alle varkenshouders in eu nu? En er is er denk ik geen eentje die er zelf iets aan had kunnen doen. En zlto maakt miljarden winst hadden ze de varkensprijs wel gelijk kunnen laten vleesverkoop is toch ook gelijk gebleven?
  Ik denk als nvv geen aktie gevoerd had dat het min 15 was geworden.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Beste Annechien, ik begrijp niet dat je trots bent op het behaalde resultaat. In plaats van € 50,- verliezen de varkensboeren nu maar € 40,- per varken. Als je kiest voor vrije markt dan moet je niet gaan onderhandelen met verwerkers en afnemers in de keten. Je hebt je voor het karretje laten spannen door de banken. Zij lenen zoveel geld aan varkensboeren dat een harde landing teveel geld kost. Nu gaan ze door met de financiering van de groten en laten de kleintjes vallen. En de LTO zal zeggen; zie je wel je moet groot zijn om te overleven en daarmee gun je steeds meer collega's geen boterham.
  Betalen ze daarvoor contributie?

 • no-profile-image

  boerke

  ik hoop annechiem dat je nog goed slaap snachts. ik niet meer, 40 euro verlies per varken en dan nog tevereden zijn, als ik jou was zou ik morgen mijn biezen pakken en het zinkend schip verlaten. ps, wat ga je doen aan de veel te hoge fact. van rendac, die naar al langer berkent te zijn hoger is als nodig? niks aan doen he, want de varkensboertjes betalen die wel he! praten is goed, maar alleen de tijd van praten is voorbij, liefst met de lto maar alleen met de nvv kan het ook wel

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Ik maak me grote zorgen over de financiele situatie van onze varkenshouders. Daarom span ik me in om mijn steentje bij te dragen. Daarom heb ik morgenavond opnieuw een overleg met een aantal retailers. Samen met de nvv. Ik heb deze heren overigens vorige week allemaal telefonisch gesproken en ze de situatie van onze varkenshouders uitgelegd. Dat was reden voor hun om zich terughoudend op te stellen als het gaat om de prijsonderhandelingen. Iets anders is dat ik vind dat de keten zich vorige week bijzonder heeft ingespannen. Een aantal van jullie vindt dat blijkbaar niet. Dat is jullie keuze. En natuurlijk het kan altijd meer en beter. Maar als je de kleine stappen niet weet te waarderen, ben je de grote niet waard, zei mijn oma altijd.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Overigens wens ik ons allen toe dat het niet bij kleine stappen blijft, maar dat we meters kunnen maken. En dan wel meters maken niet ten koste van anderen, maar meters maken omdat er meer opbrengst uit de hele keten komt! Dat kan alleen als we ons daarvoor samen inspannen.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Collega boer Veerman (En oud minister) zei eergisteren; Waar visie ontbreekt, verkommeren de mensen. Zo gaat het ook met de boeren.

 • no-profile-image

  Han

  Hendrik d.br.v.Gait. Ik moet het weer eens met je eens zijn, dat de groten de meeste kans op overleven hebben. In de hele zaken wereld zien we onmenselijk grote ondernemingen ontstaan, die >To big to Fail< We zien het in de tuinbouw, de industrie en vooral de Bancaire wereld. De kans is groot ,dat de primaire landbouw dezelfde kant opgaat. Ik denk dat veehouderij eens te rade moet gaan bij de Glastuinbouw, waar de giganten (Wieringermeer) door de banken niet worden aangepakt, terwijl de kleine jongens in bv. Zuid Holland hun kas van nood vol zetten met caravans. Maar de prijs van tomaten, komkommers en paprika is nog steeds laag zo niet onder de kostprijs voor zowel de grote als de kleine teler. Zolang de tuinbouw maar ook de landbouw in o.a. West Europa, incl. Rusland en USA nog werkt met illigale werknemers is er iets structureel fout.

 • no-profile-image

  Teun

  De hele land- en tuinbouw is gebaseerd op maximaal 10 euro arbeidsvergoeding per uur. Zolang iedereen hier graag voor werkt is er niets aan de hand kennelijk.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Wat een geweldig resultaat, een intentie verklaring met partners in de keten. Iedereen belooft een zo hoog mogelijke prijs aan de boeren uit te betalen maar vlees wat niet verkocht wordt levert niets op. Het lijkt erop dat voorman Maat het uiteindelijk heeft begrepen. Zonder regulering van de produktie zijn boeren overgeleverd aan het koopmanschap van de overige partners in de keten. Mansholt ging vlak voor z'n dood ook nog om. Annechien nu jij en Siem Jan nog en de toekomst van boeren zal er een stuk rooskleuriger uitzien.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.