Boerenblog

398 x bekeken 1 reactie

Zomerschool

De vakanties zijn afgelopen, het vergaderseizoen is gestart. Voor mij was de Zomerschool bijzonder, en ik raad iedereen aan de wroetsessies van VarkensNET te bezoeken.

Deze zomer hadden we voor het eerst een zomerschool voor de varkenshouderij. Deze ‘Summerschool Varkens houden in 2020’ is op initiatief van LTO, HAS Den Bosch, CAH Dronten, WUR, Faculteit Diergeneeskunde Utrecht en een aantal bedrijven georganiseerd. Twee weken lang terug naar school om de nieuwste kennis op te doen over de varkenshouderij. Onderzoekers en experts uit het bedrijfsleven traden op als gastdocent. Ik gaf een gastcollege met als thema ‘Varkenshouden met de blik op de maatschappij’. Enthousiaste jonge mensen, die werken in de varkenshouderij volgden de cursus. Daar kunnen we mee vooruit. Dit initiatief kan wat mij betreft een vervolg krijgen.

Vergaderseizoen start ook weer

Ook de vergaderingen komen weer op gang. Zo hebben we overlegd met alle ketenpartijen over diertransport. Doel is om versnippering te voorkomen en één toonaangevend kwaliteitssysteem te realiseren. Hieraan is intensief gewerkt onder de noemer van ‘Een Huis’. Een taai proces. Het kostte de nodige moeite om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Er is nu vooruitgang geboekt. Dat was nodig om zicht te houden op resultaat.

Verder stonden een aantal vergaderingen in het teken van het naderende weekeinde van het varken op 11 en 12 september 2010. Hangt u toch vooral de poster op die aan alle varkenshouders is toegestuurd. Binnenkort starten de radiospotjes om te attenderen op het weekeind van het Varken. Afgelopen zaterdag was er bij SBS6 een aflevering van de Tuinruimers waarbij zij te gast waren bij de zichtstal in Zijtaart. Naast tuinieren dus mooie varkensplaatjes, positieve PR.
Op foodlog lieten Paul en Dinie Jansen hun één-ster-varkensstal zien. Bovendien werd er gediscussieerd door burgers over deze stal. Toppunt van transparantie. Dat gaat goed. Wageningen Universiteit wijdde er in een blog aandacht aan.

Wroetsessie VarkensNET

Met de blik op de toekomst is het ook heel goed om naar de wroetsessie van VarkensNET te gaan. Die heeft als thema: ‘Wroeten over stalconcepten en stalontwerpen’. De sessies zijn op 14 september in Sterksel en op 15 september in Barneveld bij het Rondeel. Varkansen geeft u de mogelijkheid om over uw eigen ontwerpideeën na te denken, te brainstormen met collega’s en uw kennis te delen met anderen. Een aanrader. Ga in op de uitnodiging.
In de vergadering van de commissie Varkenshouderij van het Productschap Vee en Vlees hebben we het historische besluit genomen om de ziekte PRRS aan te pakken. PRRS uitroeien in Nederland is niet eenvoudig. Dat doe je niet even via vaccinatie. Een perfecte hygiëne op je eigen bedrijf staat voorop. Dat is het vertrekpunt voor een gezamenlijke aanpak. We beginnen met het monitoren van PRRS op vermeerderingsbedrijven. Zo zullen we stap voor stap verder gaan.

Thuis wachten we op mooi en droog weer. Het stro ligt nog op het land. Het land moet nog bemest worden voor we een groenbemester kunnen zaaien. En met onze nieuwbouwplannen is het al helemaal winter. Dat schiet niet op. De hele zomerperiode was de een na de ander met vakantie, met als gevolg dat we nog niets verder zijn. Ja, dat vraagt doorzettingsvermogen.

Foto

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.