Boerenblog

385 x bekeken 3 reacties

Herintreder

In februari 2010 schreef ik mijn laatste weblog. Ik lijk wel een herintredende moeder...

Mijn laatste weblog dateert alweer van 18 februari 2010 en ging over ’winterbanden’. Véél te lang geleden natuurlijk. Enkele recente reacties op die weblog waren in de trant van: ’Ronald waar blijf je?’ ’Ronald we lezen al lang niets meer van je.’ Ook ontving ik e-mails van een bekende Boerderij-redacteur en een collega-blogger die geinteresseerd vroegen hoe het met me staat. Nou, simpel: een schrijver moet de kop vrij hebben om te schrijven, en het was simpelweg te hectisch in de kop. Maar ik pak de draad nu weer op en ga weblogs schrijven! Want, zoals Bennie Jolink van Normaal het ooit zong: ’As ie altied achterum kiekt, zie-j niet wat er veur gebeurt.’

Alles zat mee in de kersen

De kersenoogst is dit jaar prima verlopen. De regio waar we de kersen telen, bleef gelukkig gevrijwaard van ernstige nachtvorst, overmatige regenval, overstromingen en hagelbuien tijdens de oogst. In tegenstelling tot de gemiddelde kersenproductie in Hongarije, die dit jaar 30 procent lager lag dan vorig jaar, hadden wij méér kersen. Een positief mens denkt nu: ’wat een klasse prestatie’, een negatief mens denkt: ’wat een blaaskaak’. Nou, het is puur mazzel! Moedertje natuur zorgde voor redelijk goed weer in onze regio. Bovendien zijn de relatief jonge bomen weer een jaartje ouder, dus is een hogere productie mogelijk. De eerste kersensoort, Érdi, was van iets mindere kwaliteit, omdat de kersen begonnen te barsten door de regenbuien. De tweede soort was van uitmuntende kwaliteit en kwantiteit. De gemiddelde opbrengst en prijs stemden ons erg tevreden.

Keuzes maken in de varkenshouderij

Deze zomer passeerden mijn vrouw en ik de magische leeftijdsgrens van 40 jaar. Dat heeft, tezamen met recente familieomstandigheden, ons eens goed aan het denken gezet over de toekomst. De afgelopen jaren hebben we bikkelhard gewerkt en geld verloren met varkens mesten. Doorgaan met het aankopen van dure importbiggen (we hebben immers geen eigen zeugen) en het produceren van standaardvlees in een door de supermarkten gemanipuleerde Europese markt, vertikken we. Gelukkig zijn we allebei gezegend met een stel goedwerkende hersens, daarom besloten we keuzes te maken. Als we een koper of huurder voor onze twee dicht bij elkaar gelegen bedrijven (2 x 1.600 vleesvarkens, brijvoer) vinden, is verkoop een optie. Serieus geinteresseerden voor koop/huur kunnen een e-mail sturen naar de chefredacteur van Boerderij.nl, Robert Bodde. Een andere optie is te switchen naar een andere bedrijfsopzet, zoals de productie van een tussensoort vlees en de verkoop van vleespakketten.

Humor blijft

Mijn weblogs hadden ook altijd een beetje humor en dat is nog steeds mijn opzet. Dat wil ik erin blijven houden. Onderstaand fotootje kwam ik tegen tijdens een plassessie ergens op een vliegveld. Stel je voor dat je met je handeltje in de hand relaxed staat te plassen op een toilet, plots zie je een stickertje bij spoelknop: KLOTOgrafie...... Met één hand even het brilletje goed recht op m’n neus gezet. Ja, echt het staat er: KLOTOgrafie. In een eerste reactie kijk je toch wel eventjes omhoog of er niet ergens een verborgen camera uit het plafond steekt. Gelukkig, niks.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  wat zijn de kansen en valkuilen voor de zeugenhouderij in Hongarije? Als je van die dure importbiggen af bent moet het toch wel enigsinds lukken met een extra zeugenbedrijf van 400 zeugen op 4 weken systeem?

 • no-profile-image

  export

  roland mooi dat je weer terug bent

  als er wekelijks zoveel levende varkens naar jullie kant op komen, waarom kun jij ze dan niet goedkoper daar maken, minder kosten voer,mest,rechten,arbeid,transport.

 • no-profile-image

  Klotograf

  Hey... you found one of mine :)
  See more on www.klotografie.de

Of registreer je om te kunnen reageren.