Boerenblog

404 x bekeken 4 reacties

Gebruiksaanwijzing voor hogere opbrengsten

Beter zelf actie ondernemen dan eindeloos wachten op het collectief. Een hoger rendement is noodzakelijk. De bal ligt echter wel bij onszelf.

Het is deze nazomer weer mineur op herhaling bij de biggenprijzen. Jaar op jaar speelt hier hetzelfde liedje, niks nieuws dus. De slachtvarkensprijzen zijn in de zomer altijd op hun top. Deze prijzen zijn nu echter al lange tijd structureel te laag, met name door sterk toegenomen kosten.

Open hier een helder grafisch overzicht van de laatste vier jaren.

Volg de gebruiksaanwijzing om weer uit het dal te klimmen:
- verklaar de oorlog aan al uw leveranciers, hun winstmarge is veel te hoog;
- zet al uw afnemers in de wacht, lever geen enkel varken of big meer af;
- val openlijk uw collega-varkenshouders aan, zij verzieken uw rendement;
- zet de bokkenpruik op en laat uw gezin en vrienden delen in al uw leed;
- trek u geheel terug achter uw computer en scheld er anoniem flink op los.
Het zal duidelijk zijn dat bovenstaande ons niet verder helpt, hooguit ontsnapt er even wat druk van de ketel. Toch blijft het oervervelend dat er zeker deze maanden geen geld is voor aflossing en andere noodzakelijke uitgaven. Wanneer er flinke reserves zouden zijn, dan was het nog tot daar aan toe. Ik heb ze in ieder geval niet voorhanden.

Rest er dan alleen nog het collectieve afwachten? Met alle respect voor coöperaties, belangenbehartiging en overheden, maar wanneer het om een beter rendement voor de boer gaat, worden ze het nooit met elkaar eens. Voedselproducenten moeten zich verenigen in belangenorganisaties, maar daarnaast ook in producentenintegraties, kort gezegd: clusters. Het mooie van clusters is dat deze al met twee boeren kunnen starten. Met andere woorden: u kunt hier vandaag al mee beginnen!

Ik weet dat bovenstaande een schot voor open doel is, FarmFocus bouwt dag en nacht aan een hoger rendement voor de varkenssector. Het staat open voor alle varkenshouders en het hele bedrijfsleven. FarmFocus gaat niet op de stoel van het bedrijfsleven zitten, maar biedt uitsluitend facilitaire diensten, waaronder het bedrijfsportaal. Met inmiddels meer dan 100 gebruikers creëren we nu een intranet voor de varkenssector. Daarbij kunnen vermeerderaar en vleesvarkenshouder gegevens delen. Ook beleggen we bijeenkomsten voor boeren die zelf het stuur in handen willen houden, maar ook naar een hoger rendement streven.
Wanneer sluit u zich aan?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knor

  tot zover het ( zoveelste) reclamespotje van de heer Hogenkamp.

  P.S volgens mij probeer je met farmfocus hetzelfde met de leveranciers te doen als wat je in je artikel min of meer afwijst.
  Zelf heb ik overigens geen enkele moeite met het feit dat leveranciers flink over de slijpsteen gaan. Je moet het geld halen, waar het te halen is !!!!!

 • no-profile-image

  jonge

  Ik weet niet Johnny, maar For Farmers mogen wij best een beetje harder aanpakken, stomen toch echt naar 13 % winst (na belasting wel te verstaan) volgensmij was het oorspronkelijk doel tussen de 8 en 10 % en zelfs dat is de laatste jaren al sterk overtroffen.......dus iets minder mag wel.....en nu er toch nog geen particuliere aandeelhouders zijn......een nul plus resultaatje....ook niet slecht

 • no-profile-image

  boer

  Ik had van jouw wel iets meer wijsheid verwacht,Johnny. Ook wat jij voorsteld zijn allemaal lapmiddelen die maar voor een korte tijd werken. Er is maar één probleem, en dat is dat er teveel varkensvlees geproduceerd wordt. Er moet een Europees quotum komen, zodat we weer een goede prijs kunnen bedingen. Het huidige systeem brengt ons allemaal aan de bedelstaf. De boeren maken elkaar compleet af, zo stom zijn we met z'n allen bezig.

 • no-profile-image

  WW

  @ Johnny, waarom je leverancier en afnemer niet de duim schroeven aan draaien? Het lijkt me toch logisch dat je daar het eerst naar kijkt of er nog iets te halen valt. € 10.000 is snel binnen te halen, de marge's zijn daar nog steeds meer dan jezelf hebt en waarom zou je een ander wat gunnen wat jezelf niet krijgt? Het verhaal van te veel is al jaren oud net als dat de slachterij elke week melden dat er op wordt verloren en in januari melden dat ze 100 miljoen wist hebben gedraaid. Wat is teveel, als je er 10 hebt willen ze er 9, heb je er 8 zijn ze er maar 7 nodig, feit is dat ze elke prijs verandering direct naar met ons kunnen verekenen, De varkenshandel is ook al geen handel meer, het is een verlengstuk van de slachterij geworden en het maakt voor hun portemonee niet uit of het varken nu €1.- of €1.50 opbrengt. Te veel, Heineken produceert ook veel maar dat word nooit vertaald in een lagere prijs. Wij varkenshouders moeten de regie terug in de keten en dat kan alleen als wij het aanbod kunnen sturen, vandaag kunnen zeggen, we leveren niet meer onder de €1.50 per kg en dat moeten we handen en voeten geven de komende de tijd. Op dit moment stoppen er heel wat collega's al of niet gedwongen maar in ieder geval niet van weelde en dat moet toch in 2010 niet meer mogelijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.