Redactieblog

354 x bekeken

Forse toename uitbraken van MKZ in Turkije

Het aantal uitbraken van Mond- en Klauwzeer in Turkije is dit jaar drie keer hoger dan vorig jaar.

Dat melden Turkse media op basis van het Turkse MKZ-instituut. In meer dan zevenhonderd regio’s in Turkije zijn dit jaar gevallen van MKZ vastgesteld. Als gevolg hiervan zijn de laatste drie maanden veemarkten in veertig gebieden gesloten.

De uitbraken heeft ertoe geleid dat de melkveestapel met 15 tot 20 procent is gedaald. De vleesproductie is met 10 procent afgenomen. De prijzen van vlees en vee zijn in Turkije en de omliggende landen dit jaar gestegen. In Hongarije zijn de vleesprijzen verdubbeld sinds april.

MKZ komt in Turkije vooral in het midden en oosten van het land voor.  Volgens Amerikaanse wetenschappers komt de ziekte ook voor in het westen van het land.

Of registreer je om te kunnen reageren.