Redactieblog

277 x bekeken

Handleiding voor staken antibioticabehandeling

De Taskforce Antibioticagebruik werkt aan een richtlijn voor het stoppen met antibioticagebruik na een behandeling.

De richtlijn is gericht op de belangrijkste piekmomenten waarop antibiotica wordt gebruikt.

"Op bepaalde momenten kiezen veehouders en dierenartsen ervoor om de dieren op te vangen met antibiotica. Denk aan het moment van opleggen van biggen bij de vleesvarkenshouder of bij het spenen van biggen. Varkenshouders en dierenartsen weten meestal heel goed wanneer ze moeten beginnen met deze behandeling, maar het moment waarop je hiermee kan stoppen is minder duidelijk. We willen met deze richtlijn hiervoor handvaten aandragen om het moment om de behandeling te stoppen beter te bepalen”, legt Hettty van Beers van de Taskforce Antibioticagebruik uit.

De werkgroep heeft niet de indruk dat de behandeling te lang wordt doorgezet. "Maar we het is eigenlijk best raar dat we precies weten wanneer we beginnen met een behandeling, maar dat er weinig aandacht is voor het moment waarop deze weer wordt gestopt."

De verwachting is dat de richtlijn bijdraagt aan het terugdringen van het antibioticagebruik in de varkenshouderij. De richtlijn wordt dit najaar gepresenteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.