Redactieblog

498 x bekeken 7 reacties

NVV wil systeem mineraalrechten

Dierrechten afschaffen en mineralenrechten introduceren voor alle mineralenproducerende sectoren.

Dat is de basis van het concept mineralenplan van de Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV).

Het bestuur van de bond bespreekt het plan morgen en neemt er daarna een besluit over. In het voorstel krijgen alle veebedrijven mineralenrechten op basis van fosfaat of stikstof. Dienst Regelingen houdt hiervan de productie en afzet op bedrijfniveau in beeld.
Alle bedrijven met een fosfaatoverschot op bedrijfsniveau betalen een heffing per kilo fosfaat aan een fonds. Dit fonds wordt bijvoorbeeld beheerd door DR of door het productschap, waarbij het geld per sector gelabeld blijft. Geld vanuit de varkenshouderij blijft onder beheer van deze sector.

Om minder heffing te hoeven betalen kan een ondernemer zorgen voor mestafzetovereenkomsten met leverplicht, afzetcontracten met mestverwerkers, exportcontracten of contracten op basis waarvan de mest op een andere manier buiten de landbouw wordt afgezet. "Deze regelingen gelden alleen voor de producenten van de mest, dus niet voor intermediairs", benadrukt de NVV.

Van de inkomsten uit de heffingenpot wordt de afzet en be- en verwerking van mest gestimuleerd. Doel hiervan is dat mestverwerking op termijn goedkoper wordt dan gangbare afzet van mest. De nieuwe structuur moet volgens het plan van de NVV via een mineralenloket van overheid en bedrijfsleven worden aangestuurd met advies en begeleiding voor ondernemers.

De NVV gaat binnenkort in gesprek met andere partijen over het plan. "De focus voor een oplossing moet liggen in marktbenadering vanaf boerenerf", aldus de bond.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  mineraal rechten koppelen aan de bodem. Ondernemers hebben maar te zorgen dat ze voldoende mineraalrechten hebben gecontracteerd. mineralen die niet gecontracteerd zijn moeten verwerkt of geexporteerd worden. En gewoon een systeem en niet twee systemen zoals toen met die mao's en dierrechten want dan werkt het niet! Als het zover komt en ik geen dierrechten meer nodig heb investeer ik meteen 150 euro per vleesvarken in mestverwerking. Maar nu is het allemaal en en en en. 170 euro recht, 17 euro mestafzet en dan ook nog investeren in een mestfabriek, dat kan niet uit, maar als er nu geen kosten voor rechten zijn, dan is het 150 euro investeren in fabriek, (restproduct = water en droge fractie) droge fractie in de kachel, water over de akker, de verwerking mag dan misschien wel 15 euro per m3 kosten maar dan zijn we wel van ons mestprobleem af. De rundveehouder die voldoende eigen grond heeft komt niet in de problemen, rundveehouders die zwaar willen intensiveren zullen moeten de strijd aan moeten gaan met varkens- en pluimveehouders voor rechten of ook mee gaan verwerken. Voor alle veehouders (varkens, kippen, koeien) dezelfde regels met betrekking tot mineralen is wel zo eerlijk toch? Het huidige systeem van dierrechten en quatum wordt in stand gehouden om de bodem te beschermen voor overbemesting. In nederland kan met de huidige technieken prima vee gehouden worden zonder de bodem overmatig te belasten.

 • no-profile-image

  Varkenshouderijgeld kan wel ruiken ;maar

  Zolang geld niet gelabeld kan worden ;is het voorstel van NVV niet realisties.
  Zond om hier tijd en aandacht aan te geven.

 • no-profile-image

  Jacob de Vor

  Mee eens Hans, in het Noorden zijn geen mestoverschotten, kijk eerst eens geografisch. Doen ze bestuurlijk ook, wanneer Wyno volgend jaar stopt kent de NVV alleen nog DB-leden boven de grote rivieren, ZLTO en EPP alleen bestuursleden onder de grote rivieren. Duidelijk wie er oplossingen moeten zoeken en vinden.

 • no-profile-image

  Ron

  Laat die varkenssector zelf maar eens mestverwerking van de grond tillen,niet op deze manier door er andere sectoren in te betrekken die wel hun zaken rond hebben.Dit komt zeker weer uit de koker van J Geurts van de NVV die voor de rundveesector ook de dierrechten weer wil invoeren.Schoenmaker blijf bij je lees en bemoei je niet met andere sectoren.

 • no-profile-image

  Hans

  Het is wel wonderbaarlijk dat er schijnbaar rechten moeten blijven, we moeten geld blijven steken in rechten in plaats van in oplossingen....
  Fijn is wel dat ik nergens het woord intermediair lees, dus hopelijk nemen de boeren dan de mestmarkt ter hand en laten ze die euro's niet weer naar de pseudo-maffia vloeien.
  Trouwens, moet iedereen in NL meedoen? In het Noorden wordt de nitraatrichtlijn keurig gehaald, allen in Zuidelijk zand bij hokdierbedrijven is het nog een keer of 2,5 boven de 50 milligram

 • no-profile-image

  lees

  Lees eerst eens even goed wat de nvv wil Ron en kom dan terug met comentaar die wel ergens op slaat. Beetje simpel zo he om meteen zo te reageren.....

 • no-profile-image

  john

  als de mineraalrechten gekoppeld zijn aan de bodem is er toch geen probleem in het noorden? het zuiden zal mest naar het noorden moeten brengen of de grens over. Het mestprobleem komt nu bij de producenten te liggen. Ieder bedrijf zal voor zichzelf de beste manier zoeken om mest af te zetten. Bedrijven die het niet lukt zullen flink beboet moeten worden. Ow ja de mineraalrechten zitten vast aan de landbouwgrond en kunnen niet los verhandeld worden. Alleen op deze manier kunnen de dierrechten per 215 verdwijnen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.