Boerenblog

451 x bekeken 5 reacties

De deur op slot...

De deur om rechten in heel Nederland vrij te verhandelen zit weer op slot. Het belangrijkste nieuws van vorige week: de compartimentering is terug. De oude muren zijn weer opgetrokken. Oost, Zuid en overig Nederland.

Moeten we rouwig zijn om deze stap terug in de tijd? Er zijn winnaars en verliezers. Ik verwacht dat de rechtenprijs in de overige gebieden zal dalen. Stoppers zijn hier verliezers. Ontwikkelaars zijn winnaars. De rechtenprijs in Oost zal misschien ook wel iets dalen. Ik verwacht dat de prijs in Brabant en Limburg op het huidige niveau zal blijven. Gelukkig is het altijd nog zo dat de markt de prijs bepaalt. Na ja, en de markt dat bent u uiteindelijk zelf. Liever had ik een situatie en regelgeving zonder rechten. Immers de euro’s die je investeert in rechten kun je niet in welzijn, milieu en economische duurzaamheid investeren. Ik vind dat we moeten nadenken over een systeem waarbij bedrijven die via mestverwerking hun mineralen buiten de Nederlandse landbouw afzetten geen rechten hoeven kopen. Dit onderwerp gaan we de komende tijd goed bespreken met onze leden. Uw mening is welkom.

Stemmen

De Tweede Kamer stemde donderdag nog over een aantal voor ons belangrijke zaken. Zoals gezegd was er een meerderheid voor het opnieuw invoeren van compartimentering. De minister bediende de Kamer vrijdag op haar wenken. Per direct was compartimentering weer een feit zodat anticiperen is uitgesloten. De deur direct op slot. De moties over schaalgrootte werden allen verworpen. De aanpassingen van het varkensbesluit zijn door de Kamer bevestigd. Belangrijk voor ons. Gelukkig kwam er geen konijn uit de hoge hoed. Je weet het soms maar nooit met een Tweede Kamer waarin de verkiezingskoorts begint op te lopen richting 9 juni 2010.


Het stikstofkader van Overijssel is vastgesteld. LTO is er teleurgesteld over. Het kader brengt bedrijven in de problemen. Ik snap het niet. Wat wil de provincie hier nu mee bereiken? Dit kader moet nog omgevormd worden naar een verordening. Dus is Provinciale Staten nog een keer aan zet. Vanuit LTO proberen wij er zeker nog invloed op uit te oefenen. Zou het boerenverstand nog kunnen zegevieren? Ook in Overijssel?

Nepvlees

Deze week werd ik geconfronteerd met het onderwerp kweekvlees. Binnenkort komt er een Japanse TV-ploeg om hier in Nederland te filmen. Hun onderwerp is kweekvlees: vlees dat in een laboratorium wordt gemaakt. Als Nederland schijnen we hierin voorop te lopen. Tijd voor een onderzoekje. Dat leverde mij het beeld op dat het de komende 30 jaar niet reëel is dat dit nepvlees op de markt komt. Maar blijkbaar hebben de Nederlandse onderzoekers hun buitenlandse PR wel voor elkaar. Dus komen de Japanners naar Nederland om hier een TV-item van te maken. Ongelofelijk. Wat ik wel ontdekt heb tijdens mijn korte onderzoekje is dat er een derde generatie vleesvervangers is met perspectief. In een blinde consumententest konden consumenten kip niet onderscheiden van deze derde generatie vleesvervanger. We kunnen de deur niet op slot doen voor dergelijke producten. Tja, misschien moeten we maar een verbond maken met deze eiwitleveranciers. Gelukkig is het zo dat mensen nog steeds hun best doen om vlees na te maken. Dat betekent in elk geval dat we een dijk van een product hebben. Maar er blijft werk aan de winkel om ons product te promoten. Een goede zaak dat de COV hiervoor www.vlees.nl in de lucht heeft.

Schrikken

Deze week had ik nog een telefonisch gesprek met iemand wiens ontwerp niet in de SBIR-regeling was toegekend. Toch vindt hij zijn ideeën, het varkensbos, innovatief en hij wil ermee verder. Innovatief zijn de ideeën zeker, maar wel heel ver vooruit.
Geschrokken ben ik door een bericht van een varkensboerin, die weleens met me mailt. Zij en haar man gaan hun vleesvarkensbedrijf leegdraaien. De deur gaat op slot. Ze kunnen het financieel niet meer redden. Een menselijk drama op het boerenerf. Als je de mensen kent, schrik je er van. Meer dan wanneer je de koele cijfers leest. Juist daarom is contact met leden zo belangrijk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Annechien. Je schrik over kunstvlees komt bij mij over als of je schrikt van de >vooruitgang< Als het zo mag noemen? Ik zie hier juist kansen voor een deel van de ECHTvlees producenten, jullie maken straks een NICHE product en eis dan ook en niche prijs voor. voor mij wordt het met of zonder kunstvlees steeds duidelijker dat de huidige vleesproductie in Nederland niet meer is getolereerd door de (afgevaardigden) van de gemeenschap. Hier kan men zich zijn leven tegen verzetten en wachten tot bedrijfs sluiting MOET of eerder inpakken en met het overgebleven zakgeld een nieuw leven opstarten. De keus is aan de boeren, ik heb 20 jaar geleden deze keus al gemaakt, zonder spijt. Tot slot Annechien ik stel de vleessector voor om het patent op deze Wageningse vinding te bemachtigen. De Japanners komen echt niet om eens in Wageningen een borrel te drinken en mooie plaatjes te schieten.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Han, donderdag zijn de Japanners hier geweest om te filmen. Zij waren teleurgesteld dat het nog maar een heel klein stukje vlees was. Heeft nog niet zoveel weg van vlees. Het probleem is dat de wetenschap er nog niet in slaagt om de cellen aan elkaar te plakken. (Eenvoudig gezegd). Mijn informant zei dat het nog vele, vele jaren zou duren eer de wetenschap dat voorelkaar heeft. Ik zeg niet voor niets in mijn weblog dat we misschien wel een verbond moeten sluiten met andere eiwitvoorzieners.

 • no-profile-image

  Han

  Annechien hebben jullie als varkensbranche al contact gelegd met Wageningen over de PATENTEN??? De Japanners zijn niet voor de grap wezen kijken, laat dat duidelijk zijn. Of preveren jullie een patent overname door de groot industrie? Als ik in de schoenen stond van de varkens en kippen branche zou ik overwegen om ook de VEGABURGER en VEGABAL tot mijn domijn te maken en deze vinding niet aan de concurent overlaten.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Han, je moet de verschillende producten onderscheiden. Het kweekvlees is een soort van lange adem. Het is volgens mij nu nog een wetenschapskwestie. Daarnaast heb je de vleesvervangers. Ik schreef er al over dat er een derde generatie vleesvervanger is die kip heel dicht nadert. Dus dat is veel dichter bij. Als belangenbehartiger hebben wij geen patenten e.d. Volgens mij doet VION wel wat met een combi vleesvervanger en gehakt. Maar ook in hun kant en klare gerechten gebruiken ze wel vleesvervangers. Als belangenbehartiger zie ik hierin geen rol voor ons. Voor commerciele bedrijven/cooperaties ligt er zeker een belang. Daar ben ik van overtuigd.

 • no-profile-image

  lto

  Ik vind ook dat er voor bedrijven die hun fosfaat en stikstof buiten de landbouw kunnen afzetten geen rechten gekocht hoeven te worden. Net zoals er bij elektrische auto's geen bijtelling is.

  Maar het schiet niet echt op, zowel met die mestverwerking als de elektrische auto's.

  Blijkbaar zijn reguliere mestafzet en rechten nog te goedkoop en benzine/diesel ook...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.