Boerenblog

305 x bekeken 4 reacties

Adopteer een varkenshouder

Een verrassend weekje waarin ik na een twitter-discussie door een procestechnoloog geadopteerd ben. Het geeft je direct een frisse kijk op zaken als mestbewerking.

Eerst maar eens een anekdote uit het debat over het Varkensbesluit van vorige week. Te leuk om niet even over te schrijven. Esther Ouwehand (PvdD): ‘Ik heb een korte vraag. Schaamt u zich er niet voor dat wij varkens in Nederland niet eens 1 vierkante meter leefruimte gunnen?’
Ger Koopmans (CDA): ‘Nee, daar schaam ik mij totaal niet voor. De norm die wij in Nederland kiezen, is heel verantwoord. Daar komt bij dat die norm in het buitenland bij lange na niet wordt gehaald. Als je in Europa op de meeste plekken de varkens loslaat, dan rennen ze in rijen van vier naar Nederland, klimmen ze hier de hokjes in en zeggen ze tegen elkaar: zo goed hebben wij het nog nergens gehad’.

Dierenwelzijn krijgt aandacht in Brussel.

Maandag 26 april was de presentatie van 'Kijken of het klopt'. Voor Foodlog maakte ik er een verslag van.
Dinsdag 27 en woensdag 28 april was ik in Brussel . Eerst een overleg met mijn Engelse collega’s en op woensdagochtend een ontbijt met Europarlementariërs. Gespreksonderwerp: dierenwelzijn en de EU. Ik ben er trots op dat wij door de Britten zijn uitgenodigd om mee te doen met het door hen georganiseerde ontbijt met natuurlijk ham, bacon en eieren. Opmerkelijk genoeg hoorde ik dat de Engelsen ook in huisvesting met stro het staartbijten niet geheel onder controle hebben. Ik heb gepleit voor gelijke Europese regels. Ook heb ik de nadruk gelegd op het onderzoek dat we doen om te kunnen stoppen met castreren en daaarbij het belang van EU-betrokkenheid onderstreept. Ook de EU-baas dierenwelzijn, Andrea Gavinelli was daarbij present.

In de LTO Noord en LTO vakgroep varkenshouderij stond het toekomstig mestbeleid centraal. Het was een oriënterende discussie. We nemen de tijd om oplossingen te formuleren en hiermee het punt binnen enkele jaren definitief van de politieke agenda te krijgen.

Adopteer een varkenshouder

Zondag 2 mei had ik de hele dag bezoek van Wouter de Heij. In een spontane opwelling opperde ik op twitter dat elke hoogleraar een agrarische ondernemer zou moeten adopteren, zodat elke geadopteerde hoogleraar ervaren en meebeleven kan hoe het leven van een veehouder en zijn gezin in elkaar zit. De Heij reageerde daarop en adopteerde me.
Die ádoptie’gebeurde vrijdagavond, we hebben direct zondag bij mij thuis afgesproken zodat hij mijn bedrijf kon zien en beleven. Soms is het echt dynamisch op twitter en foodlog. Wie had dat kunnen denken? Nu kon Wouter meedenken over onze nieuwbouwplannen. Leuk om adoptieondernemer te zijn. Een nieuwe manier waarop ondernemers uit verschillende sectoren samen werken aan vernieuwing.
We hebben gepraat over luchtbehandeling in een varkensstal in het kader van de hygiëne. Hoe krijgen we fosfaat uit mest. Denk eens anders. Zoek het bij chemie. Hoe kun je mest scheiden aan de bron? Dat allemaal vanuit oogpunt van iemand die werkt in de levensmiddelenindustrie. De managementlijfspreuk van De Heij is: alles wat je aandacht geeft, groeit. Nou ik hoop dat er uit onze samenwerking iets moois groeit. Verrassend allemaal.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van gait

  Je schrijft dat de LTO de tijd gaat nemen om oplossingen m.b.t het mestprobleem te formuleren. Beste Annechien, het probleem speelt al dertig jaar, de sector is niet in staat de geweest om het probleem op te lossen, waarom zou dat nu wel kunnen? De "visie" van LTO heeft alleen maar geleid tot meer mest en de invoering van de kosten verhogende dierrechten.

 • no-profile-image

  Han

  Annechien waarom stoppen jullie die fosfaat in het varken?? Als je er minder instopt komt er minder uit SIMPEL. Zonder fosfaat zal er geen plant groeien en dus geen voer in de stal komen. helaas zit het meeste fosfaat ook nog in het eiwit van plant en dier als ik het goed heb. Jullie geven misschien wel te veel eiwit t.o.v. de dag productie, omdat je te hard wilt (moet) producen om de kosten per kg te drukken. Als dat zo is wordt het en reken som, groei vertragen of technische hoogstandjes om P terug te winnen. Zoals jullie al vele hoogstandjes hebben ingevoerd om gevolgen van snelle productie op te lossen.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Ja Hendrik. Het feit dat we al heel veel jaren bezig zijn met "mest" geeft aan dat het heel weerbarstig is, jammer genoeg. Ik vind dat we daarom met onze leden heel goed moeten bespreken welke koers we gaan varen. Anders geeft dat altijd misverstanden achteraf. Een ieder die zijn zegje wil doen, moet dat kunnen doen wat mij betreft op dit weerbarstige dossier. Mijn doel is dat we uiteindelijk kunnen komen tot een gedragen visie hoe we " mest" gaan aanpakken als veehouderij en akkerbouwsectoren. Tja en om zover te komen, moet je er veel over praten. Het is niet anders. Er zijn teveel tegenstellingen op dit dossier die anders zeker de kop weer zullen opsteken.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van gait

  Praten helpt niet Annechien, er is maar een oplossing. Sluit de havens voor de import van veevoedergrondstoffen, daarmee voorkom je de grote importen aan mineralen. Dat is een keuze maar binnen de LTO waarschijnlijk niet bespreekbaar omdat we een export land van landbouwprodukten zijn. Daar profiteert de boer echter niet van, alleen de handel en verwerkende industrie. Probeer kringlopen te sluiten met de produktie van veevoeders die groeien op akkers met behulp van mest van Nederlandse varkens. Dan ben je goed bezig. Nu profiteren anderen van al de inspanningen die de Nederlandse varkensboeren leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.