Boerenblog

425 x bekeken 9 reacties

Wipwap en hapsnap

De wipwap voor varkens wordt nu toch in een stal geplaatst, zag ik in een uitnodiging voor een open dag. Bij de PVV-vergadering dreigde op hapsnap-manier te worden beslist.

Zaterdag zat er bij de post een uitnodiging. Een open dag op zaterdag 1 mei voor de nieuwe vleesvarkensstal van de familie Van Bussel in Asten. Op zich niets bijzonders, ik ontvang vaker uitnodigingen voor open dagen. Bij het lezen van de uitnodiging viel mijn oog echter op de mededeling dat de ‘wipwap’ wordt geïnstalleerd als speeltje voor vleesvarkens. Opvallend omdat ik hier een idee terug zie van ons project 'Paarlen voor de Zwijnen'. In 'Paarlen voor de Zwijnen' zochten we naar afleidingsmateriaal voor varkens. De wipwap was één van de ontwerpen! Nu dus toegepast in de praktijk. Ons initiatief levert dus resultaat op.

Hoe zit de varkensketen in elkaar?

Deze week heb ik verschillende interviews gegeven, onder anderen over VarKansen en over de toekomst van productschappen. We krijgen veel vragen over de boerensuper. Dit sluitt aan op een uitgebreid gesprek dat ik had met iemand van het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat wil onderzoeken welke speelruimte er in de varkensketen zit. Ik beantwoordde allerlei vragen om de onderzoekers een beeld te geven hoe onze varkenshouderijketen in elkaar zit. Natuurlijk ging het ook over het toekomstperspectief van de varkenshouderij. Veel elementen van VarKel tot Varkansen en van milieukeur tot tussensegment heb ik meegegeven. Na de zomer komt het rapport hopelijk met een positieve conclusie.

Het stikstofkader van Overijssel is vastgesteld. LTO is er teleurgesteld over. Het kader brengt bedrijven in de problemen. Ik snap het niet. Wat wil de provincie hier nu mee bereiken? Dit kader moet nog omgevormd worden naar een verordening. Dus is Provinciale Staten nog een keer aan zet. Vanuit LTO proberen wij er zeker nog invloed op uit te oefenen. Zou het boerenverstand nog kunnen zegevieren? Ook in Overijssel?

Huiswerk overnieuw

Woensdag was de PVV-bestuursvergadering in Zoetermeer. De agenda was overzichtelijke met formele beslispunten. Marc Janssen van het CBL stelde voor om over het antibioticagebruik in de veehouderij te praten. Daarover is veel negatief nieuws. Het CBL maakt zich zorgen. Communiceren we wel goed was de vraag die werd besproken. Prima om het hier over te hebben maar nu gebeurde het op een hapsnap-manier en dat vond ik jammer. De problematiek van antibioticaresistentie is zeer complex. We moeten dit probleem niet met een beetje hap-snap gepraat versimpelen. Dat lost niets op. Discussies moeten we voeren met kennis van zaken. Binnen de kaders van het afgesloten convenant blijven we hard werken en helder uitleggen wat we doen en wat we bereiken.

Er was nog iets anders bij het PVV-bestuur. Verordeningen vergen vaak juridische en ambtelijke taal. Soms is dat zo erg dat je er als bestuurder niets van begrijpt. Dat was woensdag het geval. Ja, ook een productschap moet schrijven in begrijpelijke taal. Dus moet een stuk huiswerk worden overgemaakt.

Topdrukte op het bedrijf

Thuis is het topdrukte. Mest uitrijden. Al het land voor maïs en hennep moet nog klaar gemaakt worden. En altijd maar weer is transport een probleem. Ondanks dat we zelf twee transporttanks hebben, hadden we deze week toch weer materieel te kort. Sleepslangen op de tarwe en ook nog tegelijkertijd op maïsland uitrijden, is soms een probleem. Helaas hebben we nog steeds geen vergunning om meer opslag te bouwen. Dus toch een beetje hap-snap de werkzaamheden uitvoeren. Het zal ook voor dit groeiseizoen wel weer goed komen.
Tot slot haalde de varkenshouderij zondagavond het NOS journaal. Het motto 'we geloven in een varkenshouderij met ballen'. Dat is zeker geen hapsnap-beleid.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Annechien, ik heb niets tegen een Wipwap in de varkens of kippenstal. Ik heb alleen wat , zeg maar heel veel, tegen de kleine groep Grote schreeuwers die zo langzamerhand de wereld regeren. Zij dicteren wat de boeren wel en niet mogen doen, zo ook waar het gaat over vrede en oorlog. Oorlog de wereld uit maar wel oorlog tegen de dierhouderij. Mijn grootste probleem is dat politiek Den Haag zijn oren laat hangen naar de schreeuwers. Iedere stap die de boeren nemen wordt accuut gevolgd door 2 X zoveel nieuwe eisen. Denk maar aan het absurde aantal absurde vragen van je (gefrustreerde)collega mvr. Thieme.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Han, je hebt gelijk. Soms is het alsof argumenten niet meer tellen. Dat is frustrerend. Als er alleen geroepen wordt en niet meer geluisterd en met elkaar gepraat.

 • no-profile-image

  Han

  Annechien is dit >niet luisteren< een algemene kwaal of is het echt iets van de politiek? Ik heb wel eens het gevoel dat het vooral speelt bij de zgn. progressieve elementen, volgens mij denken zij de wijsheid in pacht te hebben. Ik hoop dat ze afgelopen weekend hebben ingezien, dat de wereld >niet maakbaar< is en dat leven een zeker (onverzekerbaar) risico inhoudt.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Han, ik denk niet dat het alleen bij progressieve elementen is. Ook bijvoorbeeld Wilders roept veel. Niet alleen politiek doet er aan mee. Ook in de kranten zie je het. Juist als de aarde van zich laat horen, is het inderdaad zo dat de mens even weer met 'beide' benen op de grond komt. Duurt helaas maar even. Hoe vind jij dat we hiermee om moeten gaan? Gaan we slim genoeg met de media om als agrarische sector?

 • no-profile-image

  Han

  Annechien ik denk we in de pers minder in de verdediging moeten maar meer de aanval moeten zoeken. Dit laatste doen de grote schreeuwers ook en zie, zij krijgen vaak hun zin in het Haagse. Schreeuwen, actie voeren heet PROGRESSIEF in dit land. Progressief is per definitie LINKS, en progressief is per definitie de oplossing voor alle misstanden in de wereld. Dus ook de misstanden in de landbouw, hier zullen we een tegen geluid moeten laten horen en wel voor we aangevallen worden.
  Ik kan me als boer ook vreselijk ergeren aan de landbouwpers, die alleen maar HOERA berichte rond strooit. De beste boer die het zo goed doet, maar nooit het verhaal er achter (neventak, uitgekocht etc.). Laten we stoppen met de mythe dat het buitnland (Brazilie, Nieuw Zeeland e.d.) goedkoper kunnen dan wij, dit kunnen ze nooit op zo'n grote schaal dat ze de hele wereld kunnen voeden. Laten we snel een landbouw polietiek ontwikkelen, die regionaal is georienteerd. Moeten we over één of twee jaar weer een zuivelcrisis hebben, die de bedrijven nog verder uitmelkt. Willen we de oude CCCP achterna?? Ik zie voor de primaire landbouw geen heil in de vrije wereld handel, het zal de grote problemen (te kort grondstoffen, water, bevolkings druk) van deze eeuw niet oplossen.
  Je ziet Annechien voor mij ligt het geheel complexer dan alleen media, medicijntje meer of minder in het varkens voer. Misschien moet de boer wel meer vrije tijd hebben om te kunnen gaan golven / voetballen om zo P.R. te bedrijven.

 • no-profile-image

  Han

  Annechien even een uitstapje naar de laatste actie van het CDA in de Kamer. Hoe denken julie de Q-koorts uit te roeien. Het vergelijk met TBC gaat volgens mij volkomen mank, omdat TBC te bestrijden is en Q-koorts niet.
  Moet ik dit dan ook zien als een reele actie of als een verkiezings stunt??

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Han, ik zou echt niet weten hoe het met Q koorts zit. Gelukkig hebben varkens hier nu eens niet mee te maken.

 • no-profile-image

  Han

  Annechien varkens worden er niet ziek van net als koeien, maar of ze geen drager zijn. Ik steek daar mijn hand niet voor in het vuur. Koeien zijn evenals onze meeste kleine huisdieren wel drager volgens de pers berichten. Als ik je was zou ik de veearts vragen om een test te doen, dan weet je het zeker. We hebben gezien wat de politiek met de geiten deed en nog doet! Sterkte met de intensieve veehouderij.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Han, ik begrijp nu dat je opmerking was ingegeven door het feit dat de Tweede Kamer Q koorts wil uitbannen. Ja, dat is compleet kolder. De bacterie komt in de natuur voor. Bij hond en kat en weet ik waar al niet meer. Ja, dan lijkt het alsof de politiek gek is geworden. Op foodlog schreef dick veerman er ook een stukje over.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.