Redactieblog

345 x bekeken 37 reacties

Provincie overvallen door besluit Van de Broek

Het besluit van mesthandelaar Anthony van de Broek om zijn bedrijf per direct te stoppen heeft de provincie Noord-Brabant overvallen.

Dat zegt gedeputeerde van handhaving Cora van Nieuwenhuizen in een reactie. ”Het komt voor ons erg onverwacht. De vergunningaanvraag van Van de Broek is ook nog niet ingetrokken”, aldus de gedeputeerde.

De provincie Noord-Brabant treedt al geruime tijd handhavend op tegen Van de Broek. Zo loopt er een dwangsom van 9 miljoen euro tegen de ondernemer uit Lierop.

Van Nieuwenhuizen heeft contact gezocht met ZLTO over de kwestie. ”We maken ons zorgen wat het besluit van Van de Broek voor gevolgen heeft voor de klanten van de ondernemer. Het is de vraag of andere mesthandelaren de mest die Van de Broek zou afnemen op kunnen vangen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  in nederland ben je schuldig aan iets als de rechter uitspraak heeft gedaan. volgens mij heeft anthony alleen een vergunningsprobeem, lijkt me verstandig om met dit rekening te houden als je een reactie geeft op dit of een ander forum

 • no-profile-image

  logisch

  Hij had nooit aan de mesthandel moeten beginnen, dan had hij en VELE andere bedrijven nu niet enorm in de problemen gezeten. Ik snap trouwens al helemaal niet dat er zo veel mensen zijn die hem nog een hand boven zijn hoofd houden. Is de mesthandel dan echt zo verziekt??

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Trouwens, niet alleen de onterechte heffingen en boetes zijn een gevolg van deze foute mestwet, maar ook alles wat mensen betalen voor mestafzet, boekhoudkosten, kosten van adviseurs etc. Het wordt tijd dat we met z'n allen dit geld terug gaan halen, maar dan moeten we ons inderdaad wel verenigen.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Dat zeg ik toch, Groeten uit crisusland. Het zijn smerige politieke spelletjes, die er op gericht zijn de landbouw kapot te maken. Afspraakjes in Brussel hè? Er is helemaal geen milieuprobleem, hier hangen ze hun idiote wetgeving aan op. Wij boeren zijn een gemakkelijk slachtoffer. Er is echt geen beroepsgroep die zich dit allemaal zou laten gebeuren. Daarom wordt het de hoogste tijd dat we ons allemaal verenigen. Maar helaas, daar zijn boeren veel te volgzaam voor.

 • no-profile-image

  boerke

  Nee inderdaad op die manier als deze ondernemer het deed kan niemand het die zich aan de regels houdt. Mest langs de installatie laten rijden en op papier er door heen laten gaan, tja das vragen om stront!
  Als de provincie nu een beetje verstand heeft en met gelijke messen knipt dan laten ze hem rustig stoppen. Rommelaars zit in de markt niemand op te wachten of is de varkenshouderij dan toch struktureel op de foute toer?!

 • no-profile-image

  GG

  Gewoon "terug" naar grondgebonden veehouderij. Voor de rest is geen plek meer. Nederland zal dan nog steeds meer dan zelfvoorzienend zijn. Daarnaast is het hele milieuprobleem (en bijbehorende misstanden) omtrent de veehouderij opgelost. Waarom moet Nederland zoveel voedsel produceren op zo'n klein oppervlak? Elders in Europa is ruimte genoeg voor meer produktie. Het is trouwens maar de vraag of het buitenland de weggevallen produktie over zal nemen. De prijzen zouden hierdoor zomaar eens kunnen stijgen. Op naar een schoner Nederland en een gezonde produktie.

 • no-profile-image

  mest moe

  @lto hater, klopt, maar ik geef toch ook aan in de voorgaande mening dat de wetgeving niet deugt. We moeten er alleen voor zorgen dat hij door excessen nog niet krommer wordt. Het werkt in Nederland toch zo dat Assen het op dit punt voor het zeggen heeft ( met alle steun van Jan Publiek ). Alleen als de gehele sector eindelijk eens een keer als 1 front optrekt is daar in verandering in te krijgen. Trek jij die kar ? Ik heb daar de moed voor opgegeven

 • no-profile-image

  varkensboer

  Moeten we nu allemaal medelijden krijgen met v.d Broek. Hij heeft jullie allemaal stuk voor stuk ingepakt met zijn mooie praatjes. Kijk maar eens wat voor huis hij heeft neergezet, kon niet op. Boete's veegt hij zijn kont mee af. Hoop dat er nu eindelijk gerechtigheid komt. Als iemand met eerlijk werken zijn geld verdient heb ik respect maar voor hem heb ik totaal geen respect

 • no-profile-image

  varkensboer

  Nee export boertje. Wilde helemaal geen klant worden bij v.d broek. Heb zelf mijn afzet goed geregeld. Misschien te duur ? maar wel alles legaal. Eerlijkheid duurt het langst !!! En ja na regen komt zonneschijn. Ben wel benieuwd wanneer hij "echt"stopt. Zeker ook is het zlto overal te laat mee, die lopen gewoon achter de feiten aan.

 • no-profile-image

  patrijs

  Uit deze reacties zien we toch weer dat veel boeren niet met hun verantwoordelijkheden om kunnen gaan.
  De meeste hebben niet in de gaten dat ze met eten bezig zijn en propageren het knoeien met mest,antibiotica enz er zijn er zelfs die de dompelpomp willen gebruiken om de mest in de sloot te pompen.
  Dergelijke associale knoeiers kun je niet hard genoeg aanpakken en maken dat er niemand meer het ZLTO verhaal/zelfverantwoordelijkheid geloofd.
  Kortom sector lekker bezig,de regelgeving en controle kan niet streng genoeg zijn,het wordt tijd dat boeren zich moeten vestigen op een controleerbaar industrieterrein

 • no-profile-image

  mestdumpen

  http://www.wdr.de/tv/westpol/sendungsbeitraege/2009/1011/guelle.jsp

  Daar lees je hoe blij de duitsers zijn met de praktijken van van de Broek.

 • no-profile-image

  mest ontvanger

  er zijn ook akkerbouwers die mogen zeggen wat het gehalte in de mest mag zijn. deze jongen is gewoon aangegeven door andere mest handelaren. jongens wat geef je 100 euro per kuub bij er mag toch maar net zoveel op als bij niets bij betalen. schei toch uit met onnozele regels kippemest vliegt toch ook zo de grens over. het zijn allemaal regels uit het veerman tijdperk en die heeft veel grond?

 • no-profile-image

  Kort

  Heel goed GG, alle export vanuit Nederland stoppen en alleen nog bij elkaar de ramen wassen. Allemaal aan de bedelstaf.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Patrijs, je hebt het alsmaar over controleren, controleerbaar zijn... De mestwet is ook nooit gecontroleerd. Deze is klakkeloos ingevoerd, zonder onderbouwing en de gevolgen zijn iedere dag weer merkbaar.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik heb het al eens vaker gezegd: IEMAND zal de zwarte mest toch op moeten ruimen! Anders hebben we met z'n allen echt een probleem.

 • no-profile-image

  prutser

  Het wanbeleid van de overheid kent geen grenzen. Zie Q koorts, zie perceelsregistratie, zie mestbeleid, zie oostvaardersplassen. Ambtenaren? LNV is dagopvang voor verstandelijk gehandicapten, die maar wat doen. Kost bakken met geld en het levert in ieder geval nieuws op.

 • no-profile-image

  export

  varkens boer zuiden reageerd beetje raar, zin groote wens was om klant te worden bij vd broek. maar vd broek wilde hem waarschijnlijk niet is daarom nu verbitterd en zwaar teleuter gesteld. doe maar geen raare dingen met jezelf varkens boer zuiden, kop op na regen komt zoneschijn en ga hulp zoeken bij een hulpverlener mischien dat iemand je noch een beete moet kan inpraten voordat je naar boekel moet. en voor de familie veel sterkte toegewenst succes.

 • no-profile-image

  piet

  Berouw komt na de zonde! Mensen met geen kennis/ verstand maken de meeste fouten. Deze mensen zitten ook nog eens in alle besturen ook in onze eigen standsorganisaties.

 • no-profile-image

  strontboer

  Henry ga gewoon bij LNV of AID werken want die willen jou wel hebben met jou kennis. Ik denk dat je de Balkenende norm gaat verdienen!! Succes

 • no-profile-image

  Brabo`s

  Tijd voor de dompel pomp in de put en alles lekker de sloot in pompen. Lang leve de hoge mestprijzen. Rabobank kan binnenkort medewerkers inzetten om ipv papieren te controleren, varkens te voeren

 • no-profile-image

  groeten uit

  nee de feiten liggen ander 80 % van nederlande grasland vodoet al 15 jaar aan de nitraat richtlijn toch wordt ieder jaar de norm voor bemesting op deze gronden aangescherpt terwijl de gronden al lang ruimschoots aan de waterkwaliteits normen voldoen en als je dan onze belangebehartigers hier opwijst dan zeggens je heb gelijk maar dit is politiek dus krijg je niet gelijk en zo werkt het de hele mest wet je hebt gelijk maar je krijgt het niet klop dit is democratie of beter gezecht hypocitie de minderheid heeft gelijk maar de meerderheid beslist anders

 • no-profile-image

  Meester

  Kom jij dinsdag maar eens bij mij in de klas, dan zal ik je Nederlandse taal kennis op een wat hoger niveau brengen.

 • no-profile-image

  met de kop in de stront

  Wat een rare reactie! Eerst een grote dwangsom opleggen van een bedrag wat zelfs grote multinationals nog niet krijgen opgelegt en vervolgens met een team van 40 man het bedrijf van v/d Broek OVERVALLEN, om tekijken ofdat er nog wat boetes extra kunnen worden uitgedeelt boven op de dwangsom die er al was opgelegt. Dan verbaast reageren dat firma v/d Broek het bijltje erbij neer legt en in plaats van met v/d Broek te overleggen, gaat de provincie in overleg met LTO. Ik snap het in ieder geval niet meer. Ik wens Antony v/d Broek en zijn medewerkers veel sterkte toe.

 • no-profile-image

  boerke

  hier zakt mijn broek van af!mischien wel een goede beslissing van anthony, ik hoop dat er binnen korte termijn een gedoogoplossing komt. en ga met zijn alle om tafel om een goede lokatie te zoeken om de mest export klaar te maken. en behandel een ondernemer die hard werkt voor zijn eigen, maar ook voor andere niet als een crimineel

 • no-profile-image

  keutelboer

  Wat een onzin verhaal van de provincie . Eerst binnen vallen , boetes uitdelen en dan weer met meer dan 40 man binnen vallen , En dan doen of men schrikt . Als deze ondernemer dan verkeert bezig is moet men blij zijn dat hij stopt . En als men werkelijk geschrokken is moet men met de heer van de Broek gaan praten en niet met LTO.Van de broek heeft de mest weg gereden en dus afgezet voor de boeren , En LTO zet geen mest af en kan dat probleem ook niet oplossen . Het begint er steets meer op te lijken dat de lagere en hogere overheden maar wat doen . Als dan fout loopt stapt men maar op en laat anderen met de brokken zitten . Met een meststoffenwet die niet klopt , wordt door velen creatief omgegaan . Verder een bedrijf wat volgens de hinder wet te veel transport beweegingen heeft , hoeft volgens mijn oordeel niet meteen een boete te krijgen . Want dan zou betekenen dat een succes vol ondernemer aan eigen succes onder zou moeten gaan . Minder regels en ondernemers niet afremmen in hun ondernemers geest is in deze slechte tijden de beste kans om te overleven . Maar men remt liefst ondernemers af met veel onwerkbare regels . En maakt de burger koop schuw met van allehande wazige bezuinigings maatregelen aan te kondiggen . Maar de ambtenaren willen wel 10% op minium loon bezuinigen , maar bezuiniggen op hun eigen loon ho maar . Hoe wil men zo de economie weer uit het dal halen als men burgers en bedrijven leven zuur maakt . Overleg moet men van te voren doen met de juiste persoon .Verder wil ik me niet uitlaten over goed of fout bezig zijn van Van de Broek.Iemand is pas fout en dus strafbaar als feit bewezen is , waarvan men deze persoon beschuldigt .

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hoezo? LNV is er toch nog gewoon?

 • no-profile-image

  mest moe

  Ben het eens met "boerke zuidoosten" en "varkensboer zuiden". Als vd Broek zich altijd aan de regels zou houden, en iedereen die er een beetje verstand van heeft (incl zijn klanten) weet dat hij dat niet altijd doet, zou er geen probleem zijn. Klanten die met hem in zee zijn gegaan weten stuk voor stuk dat ze een bepaald risico lopen. Ze moeten dus nu ook niet piepen. Je kunt nu de AID verwachten ben ik bang. Als je zelf kunt aangeven wat de bemonsteringsuitslag moet zijn (volgens enkele van zijn klanten), en daarnagelang moet betalen weet je toch dat er iets niet klopt. Ook als er mestwagens op een bedrijf komen, die na een kwartier weer vertrekken zonder dat de chauffeur uit de cabine is geweest, is dat raar. Of zouden ze allemaal even pauze moeten houden ??? Het is wel jammer dat de transportcapaciteit van vd Broek nu weg zou vallen (Ik zeg immers absoluut niet dat alles buiten de regels ging). Dit moet ik overigens ook nog zien, want gisteren en vandaag rijden de wagens van de firma hier in de buurt nog gewoon mest hoor. Ik heb persoonlijk geen enkel probleem met vd Broek. Wel met zijn werkwijze. Ik wens niet op te draaien voor strengere wetgeving omdat de huidige ontdoken wordt. Met 1 ding ben ik het wel met vd Broek eens, namelijk dat de mestwetgeving in Nederland absoluut niet goed in elkaar zit. Er zijn genoeg bedrijven (grondloos) die de mest voor 100 % op laten halen, wegen en bemonsteren volgens de regels, er dik voor betalen, en desondanks niet op nul uitkomen door te lage bemonsteringsresultaten. En je kunt nu eenmaal niet meer mest afvoeren dan dat je hebt. Ook daar zou LNV en haar diensten eens begrip voor moeten hebben, en werk van moeten maken. Daarom is er ook ruimte geweest voor de werkwijze van vd Broek. Bovendien vind ik de hoogte van de dwangsommen en de "overval" ook buiten proporties. mijn wens is dat alle partijen (LNV, en bedrijfsleven) er wat van leren en dat de wetgeving reeël en doorzichtig wordt in de zeer nabije toekomst. Zeer zeker ook een taak voor de belangenbehartigers, want die hoor ik hier (nog niet) over.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Mest moe: "klanten weten dat ze een bepaald risico lopen, dus moeten ze ook niet piepen" zeg je. "Als LNV een op knollen van fouten gebaseerde wetgeving invoert, dan moeten ze ook niet piepen, als alle gevolgen naar buiten komen" zeg ik.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Nee jongens, jullie hebben het niet zo goed begrepen! We zijn tegenwoordig een kenniseconomie. We gaan dus leven van de export van kennis. Om dit doel te bereiken hebben we eerst het niveau van alle hogescholen en universiteiten verlaagd, zodat zelfs mensen met een IQ van 80 er terecht kunnen (gelijke kansen tenslotte). Het buitenland kijkt met bewondering naar ons. Ons grote licht Veerman heeft de eerste aanzet al gegeven door 10 miljoen naar China te sluizen, zodat men daar onze "kennis" kon betalen. Vervolgens verkocht onze grote vriend kennis voor 5 miljoen. Is dat zakendoen of is dat zakendoen?? (Overigens is die andere 5 miljoen ook in China gebleven).

 • no-profile-image

  boerke

  is inderdaad een goed idee, gg. ik was bij jou de ramen voor 500 euro per maand, jij bij mij, krijg je ook 500 euro voor, we wonen ver van elkaar dus we moeten met een duitse auto, een chineese fiets of een japanse trein komen. maar die kunnen we niet betalen want we hebben geen export, dus geen euros aan het buitenland te geven omdat er ook geen euros binnen komen. dan zit er maar een ding op om schoenen te kopen van van bommel( die mischien wel in italie gemaakt worden. zijn te duur dus dan maar op de blote voeten. zo nou zijn we ongeveer weer in het jaar 1100 na christus!!!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Aan rechterlijke uitspraken moet je in dit land ook niet zo veel waarde hechten, Boerke. Deze aangeklede poppenkast is minstens zo lachwekkend als de mestwet. Dus, schuldig als de rechter dat uitspreekt? Hoeft helemaal niet!

 • no-profile-image

  Henry Stroek

  Het recht moet zin loop hebben. Maar ik hoor niemand in deze discussie die zich bekommert over de werkgelegenheid van zo'n 75 personen. Namens een grote groep medewerkers zijn wij, CNV Vakmensen, al enige tijd in overleg met v/d Broek over hun arbeidsvoorwaarden. Als er dit paasweekend geen (tijdelijke)oplossing komt zal dit het ontslag betekenen voor een grote groep medewerkers. Om van erger maar niet te spreken.
  Laten we hopen dat de Pasen toch nog iets goeds brengt.

 • no-profile-image

  john

  het wordt tijd dat de hele mestwetgeving eens goed doorgelicht wordt... de mestwetgeving is er om te voorkomen dat we niet te veel mineralen op onze akkers rijden.. overbemesting lijdt tot een hoger nitraat gehalte in het grondwater en met de fosfaten moeten we ook opletten. Overbemesting wordt nu voorkomen door melkquatum en dierrechten.. nu deze gaan verdwijnen moet er iets anders in de plaats komen om overbemesting te voorkomen.. in mijn ogen is een systeem waarbij de mineralenrechten vastzitten aan de landbouwgrond de uitkomst in onze mestproblematiek. Veehouders dienen deze mineralen te contracteren om de vergunning in stand te houden, daarnaast mogen ze meer mineralen produceren mits er duidelijk aangetoond wordt dat deze mineralen de grens over gaan of verwerkt worden tot brandstof en stikstofgas.. Door centraal mestfabrieken te bouwen is dit beter te controleren dan alleen op boerderij niveau. Op deze manier kunnen de dierrechten vervallen en heeft onze sector weer groeimogelijkheden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hola "mestdumpen brabant", zulk soort artikelen behoeven enige nuance. Alsof alleen nitraat het probleem voor drinkwater zou zijn. Die indruk probeert men wel te wekken hoewel nitraat simpel en goedkoop te verwijderen is. Als de Duitse overheid meent met vingertjes te wijzen, dan kan ik zwart op wit laten zien dat water wat vanuit Duitsland Nederland binnenstroomt, dusdanig vervuilt is met chemicaliën (die niet te verwijderen zijn) dat het bij lange na niet aan de richtlijnen voldoet. Laat de europese overheden de vinger naar zichzelf wijzen, en beginnen met het opheffen van industriële lozingen.

 • no-profile-image

  Henk van der Pol

  Melkveehouder, er is helemaal geen probleem vanuit de landbouw wb "uitspoeling". Zoals LTO-Hater al schreef vinden er steeds omzettingen en processen in de mest plaats. Uitgaande van een kilo van een bepaald mineraal, hebben we steeds te maken met wisselende waarden. Dus: ANORGANISCHE, PLANTAARDIGE EN DIERLIJKE MINERALEN HEBBEN VERSCHILLENDE WAARDEN!!!! Je hebt als je planten bemest ongeveer 2 kilo anorganische bemesting nodig om 1 kilo organisch (plantaardig) materiaal te oogsten. LNV/WUR doen alsof deze kilo's hetzelfde zijn en redeneren als volgt: je oogst 1 kilo, dus zul je ook 1 kilo bemesting moeten aanwenden. Dit noemt men dan "evenwichtsbemesting". In de praktijk merk je nu dus ook duidelijk dat de akkerbouw bemesting tekort komt. (Door de koolzuurassimilatie worden de mineralen anders opgeslagen, imploderen als het ware). In het geval van het voeren van dieren werkt het omgekeerd: hier worden plantaardige mineralen omgezet in dierlijke. Bij dit proces wordt door de ademhaling zuurstof toegevoegd. Hier "exploderen" de mineralen als het ware weer en zullen volume en massa weer toenemen. Hoe intensiever een bedrijf is, hoe meer mest het zal overhouden vóór het mest af moet zetten (alles wat boven de 170 kg. N op het eigen land wordt aangevoerd èn wat daarboven wordt afgevoerd vóór het punt van legale mestafzet is zwarte mest). Dan hebben we nog de intensieve bedrijven die een grotere opslag hebben of om andere redenen de mest langer opgeslagen houden. Zij krijgen te maken met "minasgaten", omdat anorganische mineralen omzetten in organische mineralen (net als bij de akkerbouw). Hetzelfde geldt voor de mestmonsters, die tot in de eeuwigheid niet zullen kloppen, zolang de processen in de mest worden ontkend. De bedrijven met de gaten hebben dus tekorten en moeten heffingen en boetes betalen, naar volstrekte willekeur. De "wetenschappers" hebben alles wat niet klopt opgelost door "verliezen", zowel naar het grondwater, als naar de lucht. Deze "verliezen" zijn dus alleen in het leven geroepen om zaken kloppend te krijgen. Het moge duidelijk zijn dat ALLE gevolgen van de mestwet kant noch wal raken en het wordt dan ook de hoogste tijd dat we als landbouw in opstand komen tegen de leugens die er op zijn gericht een niet bestaand milieuprobleem in stand te houden. Door het onderlinge gekissebis maken we het de overheid wel heel erg gemakkelijk om deze schandalige toestand, die niets met wetenschap te maken heeft, in stand te houden. Het wordt echt de hoogste tijd om de koppen eens bij elkaar te steken.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Ik ken iemand die hier al jarenlang mee bezig is, Mest moe. Henk van der Pol is al jarenlang (vanaf 1998-invoering minas) bezig om zich sterk te maken voor de landbouw. Het punt waar het om draait is het feit dat verschillende mineralen gelijkwaardig worden verrrekend, terwijl ze ongelijkwaardig zijn. Hiermee ontkent men de processen die altijd in de mest zitten, van anorganisch naar organisch (akkerbouw en minasgaten), van plantaardig naar dierlijk (saldi- zwarte mest) en alle varianten daar tussen in. Lees maar eens het forum "puber verdubbelt omzet mesthandel" en "chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland" (nog te vinden in de zoekbalk). Het grootste probleem waar hij tegenaan loopt is de saldo-boeren. Als die eens naar buiten zouden komen met deze feiten, dan kan LNV niet meer net doen alsof die zwarte mest niet bestaat. Het punt is nl. dat LNV nooit toe zal geven dat organisch en anorganisch materiaal niet hetzelfde zijn, omdat dan meteen ook zal blijken dat er helemaal geen mestprobleem is. Dit "probleem" houden ze er graag in, omdat dat onderdeel uitmaakt van de smerige politieke spelletjes die ze spelen. Ondertussen worden er wel honderden boeren al jarenlang opgeknoopt voor bedragen waar je misselijk van wordt. En tot slot: wat denk je van het gezichtsverlies van de "topuniversiteit"? Een rekenfout op basisschoolniveau voor een universiteit die wereldwijd als toonaangevend te boek staat, een lachertje! Maar goed, Henk wil het voortouw wel nemen, dat weet ik zeker.

 • no-profile-image

  ik

  wie zwijnt..........verdwijnt!!!!!!!!!!!

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.