Boerenblog

420 x bekeken 5 reacties

Nog zat varkenslocaties in Nederland

Van de varkens op gespecialiseerde bedrijven (> 70 nge) wordt nu al twee derde op slechts 1.000 locaties gehouden. Op termijn verzorgen deze bedrijven 85 tot 90 procent van de varkens.

Met name nieuwsvestiging in en buiten de landbouwontwikkelingsgebieden geeft veel commotie. In totaal zijn er in Nederland nog 6.000-7.000 bedrijven met varkens. Een derde hiervan is gespecialiseerd. Locaties zijn er dus nog meer dan voldoende. Bijna de helft van de Nederlandse zeugen ligt nu al op 500 bedrijven met gemiddeld 900 zeugen. Er zijn nog wel veel kleinere vleesvarkensbedrijven

Weinig grote vleesvarkensbedrijven

Er zijn in Nederland geen 100 bedrijven boven de 5.000 vleesvarkens. Dit verklaart wellicht ook dat aanvragen van boven de 10.000 varkens keer op keer maatschappelijke onrust veroorzaken. Over een optimum in grootte wordt verschillend gedacht. Waar de één kiest voor 10.000 dieren vanwege de sociale arbeidsbezetting van continu twee personen, ziet de ander meerdere vleesvarkenlocaties evengoed als één unit, die door meerdere personen is te besturen. Er zullen nog lange tijd relatief veel vleesvarkensbedrijven blijven bestaan.

Optimum in aantal zeugen bereikt

Uit eigen ervaring, maar ook uit financiële rapportages van accountants, blijkt dat het optimum in zeugen ergens bereikt wordt tussen de 1.000 en 1.500 zeugen per locatie. Daarboven zijn bedrijven zeer moeilijk nog te managen, hetgeen de rendementen doet verdampen. Bedrijven met 500 zeugen blijven er evengoed, zolang er sprake is van een relatief hoge eigen vermogens- en arbeidsinzet. Dat het gemiddelde geleidelijk maar in feite toch vrij snel doorgroeit naar de 1.000 zeugen per locatie, zal weinig weerstand van de omgeving ondervinden. Alle linkse ideologieën ten spijt is dit een onomkeerbare trend, zie ook de harde cijfers.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Er zijn nog steeds voldoende locaties om efficient zeugen te houden. Maar vleesvarkens locaties waar je meer dan 5.000 vleesvarkens kunt houden zijn er niet veel. Die hebben veel meer ruimte nodig. Bovendien zijn er nog veel locaties kort bij dorpen. Die gaan in de toekomst ook weg. Ik denk dat het belangrijk is om toch in te zetten op duurzame locaties. Dat wil zeggen: locaties die goed zijn behouden, en proberen nieuwe locaties te vinden. Daarmee kun je veel problemen bij de dorpen weghalen. Zeker in brabant valt het niet mee om een bedrijf nog te ontwikkelen. En als het nog lang duurt met die log gebieden dan staan de verplaatsers veel te lang stil. Zij hebben waarschijnlijk afgelopen jaren al niet kunnen ontwikkelen. Ik denk dat er te makkelijk gedacht wordt over locaties. Dat zou in de toekomst echt wel eens een probleem kunnen worden.

 • no-profile-image

  boer

  Laten we eerst maar eens zorgen dat er weer wat verdiend gaat worden in de vleesvarkens, financiele situatie is al veel te lang dramatisch. Al die wilde plannen over uitbreiden en megastallen is wel leuk maar voor de meeste boeren totaal niet relevant. We hebben al moeite genoeg om de wekelijkse boodschappen te betalen.

 • no-profile-image

  Han

  Johnny ik wil niet lullig doen, maar je bent te optimistisch. het al dan niet krijgen van bouwverunningen of milieu vergunningen heef bitter weinig te maken met regeltjes. Het heeft te maken met fanatieke >anti vlees< groepen. Zij geven al onze rechts lorganen voor jaren werk met hun bezwaarschriften. Of de varkenshouder al gelijk krijgt bij het laatste rechts orgaan, zal de boer zolang hebben moeten vechten dat zijn geld en zijn krachten op zijn. Amerika gaat ons voor in dezen PETA is daar nog agressiever en vindingrijker dan hier, helaas het internet maakt ook voor deze groepen de wereld tot een postzegel. Is onze rechtstaat niet instaat dit soort >Schreeuwers< de mond te snoeren, dan zie ik het somber in voor de boeren.

 • no-profile-image

  groep bezorgde varkenshouders

  Heel Goed Johnny!
  We moeten feiten naar buiten brengen!
  Feiten en nog eens feiten!
  Bijvoorbeeld over fijnstof en invloed van veehouderij op gezondheid.
  Het volgende is zeer actueel is in brabant:
  Het is goed dat huisartsen opkomen voor de volksgezondheid, maar de argumenten die zij aandragen moeten wel kloppen.

  De Varkenshouderij is (www.emissieregistratie.nl) verantwoordelijk voor minder dan
  2 % van het fijnstof (PM 2,5), totale veehouderij 6,6 %, het verkeer voor 62 % .
  De uitstoot vanuit de varkenshouderij zal de komende 2 jaar nog verder afnemen a.g.v. de plaatsing van luchtwassers (nieuwe wetgeving).
  Het aantal varkens kan niet toenemen, conclusie is dus dat de uitstoot (slechts 1,8 %) nog verder afneemt.
  Verder blijkt uit RIVM Rapport 680888001 dat de uitstoot van fijnstof in een intensief veehouderij gebied niet hoger is als in andere meetgebieden.
  Het aantal varkensbedrijven is de laatste jaren 40 % gedaald en daalt de komende 3 jaar nog met ruim 30 %.
  Ook in de andere veehouderij sectoren daalt het aantal bedrijven sterk.
  Er komt dus meer groen buitengebied, nog minder stof en stank.
  De focus in de veehouderij is momenteel zeer sterk gericht op het minimaliseren van antibiotica gebruik, vrij worden van MRSA en voorkomen van ziektes.
  Juist de strenge eisen en het hoge vakmanschap in Nederland waarborgen een gezonde en welzijnsvriendelijke dierhouderij.
  Iets waar de consument met vlees van uit het buitenland veel minder zeker van is.

 • no-profile-image

  Arie Geijsel

  Ik ben het met Johnnie oneens dat er nog genoeg lokaties zijn voor varkens.
  Wellicht is zijn mening gevormd in het overschot gebied.
  Bij ons in het niet-overschot gebied zijn lokaties beperkt in aantal en als je voor bedrijfsontwikkeling een andere lokatie erbij wilt, moet je snel heel wat kilometers maken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.