Redactieblog

428 x bekeken

Minder mestafzet in voorjaar

Mestdistributeurs vrezen dat er dit voorjaar minder dierlijke mest uitgereden zal worden dan voorgaande jaren.

Dat blijkt uit een rondgang. Door de natte weersomstandigheden is het bemesten van wintertarwe nog nauwelijks begonnen, terwijl dit normaal in deze tijd van het jaar al volop bezig is.

”We hebben het voordeel dat de tarwe door het koude weer ook achter is in groei. Hierdoor kunnen we mogelijk iets langer door gaan met bemesten. Maar als de temperatuur sterk stijgt zal de tarwe ook sneller groeien, waardoor het seizoen korter wordt”, aldus distributeur Joop van Leijsen uit het Zeeuwse Poortvliet.

”Het uitrijdseizoen is grofweg van 1 februari tot 1 mei. Na twee maanden is er bijna nog geen mest uitgereden. Ik verwacht dat hier in Zeeuws-Vlaanderen ongeveer de helft van de mest uitgereden kan worden die normaal geplaatst zou worden”, aldus Wilfried Nielen uit Oostburg.

Ook in het midden en noorden van het land loopt het uitrijdseizoen fors achter. ”Ik verwacht dat er dit jaar veel minder mest uitgereden zal worden. De natte plekken op percelen zullen met kunstmest bemest gaan worden omdat de kunstmestprijs dit jaar ook veel lager is dan vorig jaar”, aldus een distributeur in het Noorden.

De situatie op de mestmarkt heeft nog geen prijseffect. Akkerbouwers ontvangen in de overschotsgebieden enkele euro’s toe, terwijl ze in de verder gelegen gebieden de uitrijdkosten zelf moeten betalen. De afzetprijzen voor varkenshouders zijn stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.