Boerenblog

741 x bekeken

De slag met Denemarken

De Deense varkenshouderij staat er economisch slechter voor dan de Nederlandse. Toch wint hij glansrijk op marketing en kwaliteitssysteem. Daarom moeten we onze interne strijdbijlen begraven.

GD-dierenarts Paul Franssen hield deze week een inleiding Gezonde biggen exporteren in de Varkensshowroom. Hij wees er direct op dat zijn inleiding niet alleen gold voor varkenshouders die daadwerkelijk hun biggen exporteren, maar voor de hele varkenshouderij. Het biggenoverschot neemt immers jaarlijks fors toe en krijgt door de wens naar zwaardere varkens nog een extra boost.
In Denemarken is de overschotsituatie identiek. Daarmee zijn de Denen onze belangrijkste concurrent, met name op de Duitse markt. Waar de Denen hun kwaliteitsysteem SPF-SuS goed voor elkaar hebben, bakken we er in Nederland nog bar weinig van. Er zijn allerlei commerciële monitoringsystemen op gezondheid die maar liefst 10 verschillende biggenpaspoorten op de markt brengen. Het zijn van die papiertjes waar altijd een biggenstaltemperatuur van 21 graden op staat, zelfs als het buiten al over de 30 graden is.

Beter systeem dan de Denen

Onder de aanwezigen was ook Paul Broers, GD sectormanager varkens. Hij riep ons op om snel tot een Nederlands kwaliteitsysteem te komen. We moeten uniform naar buiten treden en het beter gaan doen dan de Denen. Een biggenpaspoort alleen is onvoldoende. We moeten het Deense SPF-SuS systeem overtroeven. Hiernaar is ook vraag in de markt, alleen komen we er niet met al die verschillende, commerciële systemen.

Doorpakkers gezocht

De vraag is nu wie de handschoen oppakt. In het rendementsdebat 2009 was de hele varkenssector aanwezig, en klonk een eensluidend signaal. Hieruit ontstond Farmfocus, een bedrijfsportaal van en voor varkenshouders, niet gelinkt aan NVV of LTO of één commercieel bedrijf. Moeiteloos kunnen er op bedrijfsniveau zaken als IKB en monitoring opgenomen worden.|
Wordt het nu tijd voor een tweede rendementsdebat, waar de uitwerking centraal staat en slagen gemaakt worden? Veel tijd hebben we niet meer, de concurrentie woedt niet langer alleen binnen de grenzen, maar vooral over de grenzen. Wie pakt de handschoen mee op?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.