Boerenblog

403 x bekeken 22 reacties

Schappen vullen

De ‘reflectiedag’ in Brussel bracht veel woorden maar weinig concrete daden. We moeten dus snel doorgaan met het vullen van de AH-schappen met één ster varkensvlees

Opnieuw viel het me bij onze ledenbijeenkomst maandag 29 november in Montfoort op dat onze leden zeer uiteenlopende meningen hebben over het onderwerp dierrechten. Van zo snel mogelijk afschaffen tot houdt ze erop en alles wat daar tussen zit. Het is allemaal ook niet zwart /wit en het is ook niet zo dat alleen ondernemers die binnenkort willen stoppen de rechten willen behouden, mocht u dat al denken. Bij zo’n grote variatie aan meningen van leden is het moeilijk om als bestuurder de koers te kiezen. Misschien moet de vakgroep ook niet kiezen? Wellicht is het beter om het onderwerp van meer kanten te blijven belichten. Dat doet dan het meest recht aan iedereen. De keuzes worden dan door anderen gemaakt. We gaan in ieder geval eerst als vakgroep onze mind opmaken nu we alle ledenbijeenkomsten hebben gehad.

Nog geen concrete stappen

Het huidige Belgische EU-voorzitterschap heeft het initiatief genomen om visie en ervaringen te delen over de toekomst van de varkenssector. Deze dag, reflection day genoemd, vond vrijdag 3 december plaats. Ruim 20 lidstaten gaven een presentatie in Brussel om hun visie op de varkensmarkt en de toekomst van de varkenshouderij aan te geven. Ruim 20 presentaties, dat was een hele zit die nog geen concrete resultaten heeft opgeleverd. Mijn punt is dat de zeer hoge voerprijzen, die niet door vertaald worden in de opbrengstprijzen, het grootste probleem vormen. Aanpalend speelt hier de problematiek van de mededinging. Hoe komt het dat de primaire producent geen vuist kan maken om zijn kosten betaald te krijgen?

Voedselproducenten beschermen

De mededingingswetten beschermen vooral de consument. Mijns inziens moet ook de boer, die het voedsel produceert, beschermd worden. De primaire voedselproducent verkeert in een zwakke positie. Ik wil dat veehouders meer ruimte krijgen om investeringen, zoals in milieu en dierenwelzijn, door te berekenen. Ze moeten niet steeds de nadruk leggen op verlaging van de kostprijs. We hebben bijna alles uitgeknepen wat kan. Wij zijn met velen en we zijn afhankelijk van een aantal verwerkers en slechts een handvol retailers die de dienst uitmaken. Onze producten moeten als het ware door een flessenhals van een paar retailers naar de vele consumenten. En we weten hoe het gaat in een flessenhals. Het is dringen als de massa er door moet. Onderscheidende unieke producten gaan gemakkelijk door de flessenhals, maar voor de massa blijft het wringen. De EU commissie heeft een High Level Group of Competiveness ingesteld. Die gaat zich met dit probleem bezighouden. Jammer dat dit niet aan de orde kwam. De conclusies van Reflection Day komen op de Landbouwraad van 13 en 14 december aan de orde. Ik hoop dat onze staatssecretaris Bleker deze problematiek daar aan de orde wil stellen. Dat zou een erkenning zijn voor de problemen waar we mee te maken hebben. De varkenssector heeft recht op aandacht van Europa, zeker ook in het licht van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat na 2013 wordt aangepast.

Vakken vullen

Nog even terug naar afgelopen woensdag. Toen vulden staatssecretaris Bleker en Frank Dales van de Dierenbescherming de schappen bij een AH winkel in Den Haag met Beter Leven-varkensvlees. Ook de varkenshouderij heeft nu zijn vlees met een ster. De dag ervoor was er een bijeenkomst met alle varkenshouders die gaan leveren onder die ene ster. De meneer van AH zei dat er geen weg terug meer is. Hij zag veel trots en ook wantrouwen bij varkenshouders richting de retail. Daarnaast zag hij gebrek aan zelfvertrouwen bij de varkenshouders. Hij hield een warm pleidooi voor de betrokkenheid tussen boer en consument. Hij hield ons de spiegel voor: zorg dat je uniek en onderscheidend blijft met je ene ster, dan blijft AH klant! Vanuit de varkenshouders werd voorgesteld om rondom AH filialen een aantal varkensbedrijven open te stellen voor bezoek. Een goed idee. Met onze zichtstallen kunnen we beginnen.

Weg van de flessenhals

Met het Beter Leven varkensvlees ontstaat er iets moois. Dit is weer een stukje marktontwikkeling waarmee we ons ontworstelen aan de flessenhals. Laten we er voor zorgen dat dit product uniek en onderscheidend blijft. Vion en AH moeten ons daarbij helpen en wij varkenshouders moeten die uitdaging aangaan. Met een realistische blik, maar wel met vertrouwen. De volgende stap is om alle AH schappen het komende jaar te vullen met dat één sterrenvlees. En als er een schaap over de dam is…

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  consument

  Ik denk dat de varkenshouders vooral dankbaar moeten zijn richting Varkens in Nood. Die hebben dit bereikt en richten zich niet alleen op de AH-schappen , maar op ALLE schappen, van ALLE supermarkten in Nederland. Ik vind het een zeer beperkte manier van denken over alleen de AH-schappen.

 • no-profile-image

  Hans

  "Mijn punt is dat de zeer hoge voerprijzen, die niet door vertaald worden in de opbrengstprijzen, het grootste probleem vormen" schrijft Annechien. Dit is waar, maar ook tevens de businesscase van de varkenshouderij. Varkenshouderij wordt vaak door varkenshouders zelf neergezet als de recycleboer. Maar als het voer afval zou zijn, dan zou het niet duurder zijn geworden. Varkenshouderij wordt in Brasil ook niet gezien als de recycleboer maar als waardetoevoeger aan het graan, mais en soja. Als je graan, mais en soja al goed aan de prijs zijn, dan is het bijna onmogelijk om daar nog meer waarde aan toe te voegen door het om te zetten in vlees. Alleen daarom (buiten het mestprobleem) zou varkenshouderij eigenlijk ook grondgebonden moeten zijn. iemand met 2 of 3 of 4 honderd ha doet met zulke hoge graanprijzen en zulke lage varkensprijzen toch gewoon wat minder varkens, dan hou je de varkenscyclus tenminste gaande. Probleem in NL is dat boeren door bank, afnemers en toeleveranciers gedwongen worden, hun eigen businesscase te verkrachten, en daarom werkt de varkenscyclus daar ook niet meer.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  De varkenscyclus doet hier nog perfect zijn werk. Er stoppen momenteel varkenshouders bij bosjes in heel Europa. De kaasschaaf snijdt er vanzelf weer een onderlaag vanaf.

 • no-profile-image

  Sybren

  De kaasschaaf zal blijven doorsnijden als de kleineren verdwijnen en de grote nog groter worden.

 • no-profile-image

  Bestuurder

  Dat is ook wat varkenshouders willen, het zijn stuk voor stuk individualisten, die het als een overwinning zien wanneer de ander kopje onder gaat. Daarom doen LTO en NVV hier ook helemaal niks aan, enkele theekransjes daargelaten. Ze geloven in de macht van de sterkste.

 • no-profile-image

  rekenboer

  Ik ben ook aan het rekenen geweest met die kaasschaaf. Ik krijg er de 20 % kleinste ondernemers niet afgeschaaft. Bij mijn rekensom blijven er n.l. steeds 20 % kleinste over. Dat is dus niet de ideale oplossing denk ik. Wel denk ik inderdaaad dat door dat indualistisch denken, de sector als geheel steeds zwakker wordt.

 • no-profile-image

  x

  Dat de sector in Nederland steeds zwakker wordt, komt niet door individualistisch denken, maar door een zwakkere concurrentiepositie t.o.v. het buitenland.
  Vooral mest, luchtwassers, 2013 en varkensrechten hakken er hard in.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  De sector is niet zwak in Nederland. De varkensboeren krijgen te weinig voor hun produkt. Dat is het probleem en dat kun alleen maar oplossen door minder te produceren.

 • no-profile-image

  Bestuurder

  Nou Hendrik, wat houdt je tegen? Of denk je werkelijk dat 100.000 varkenshouders in Europa het met elkaar eens worden? De EU, LTO en NVV zijn maar wat blij dat varkenshouders stuk voor stuk kannibalen zijn. Iedereen roept maar wat, maar blijft op z'n eigen erf zitten wachten tot zijn buurman kapot gaat en drinkt er vervolgens een goed glas op.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Meneer of mevrouw consument: het gaat niet alleen over het vullen van de AH schappen. Het gaat over het vullen van om te beginnen alle Nederlandse schappen. Ik zie nu veel te veel ontwijkgedrag bij de supermarkten. Tot nu to is AH de enige die de stap heeft durven nemen om één sterrenvlees in het schap te leggen. De andere supermarkten duiken of verschuilen zich achter andere zaken. Zo verschuilt Jumbo zich achter hun Jumbo Bewust segment. Ga eens bij ze navragen in hoeveel winkels dat varkensvlees ligt? Als je het vraagt, zul je schrikken. Er wordt wel mee geschermd, maar tot daden op grote schaal komen die supers niet. Jammer, want wij varkenshouders weten dat we van praatjes niet kunnen leven. Dus meneer of mevrouw de consument ga eens informeren in uw supermarkt of ze daar ook éénsterrenvlees hebben. Dan draagt ook U uw steentje bij.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Beste lezers, wat vinden jullie van het herstellen van de band tussen consument en producent? Zien jullie dat zitten of vinden jullie dat maar een gekke redenatie van mij? Gezien bijvoorbeeld de grote stromen varkens die wij hebben.

 • no-profile-image

  robert bodde

  Annechien, op zich zit ik er dubbel in. Ja, één ster vlees is een goede zaak, zeker om de thuismarkt te heroveren. Ik hoop alleen dat de sector geleerd heeft van wat er met IKB gebeurde. Met IKB was de thuismarkt stevig in handen zo rond 1998. Supermarkten hingen het IKB-logo zelfs trots in de schappen en verbonden zich daarmee volledig aan Nederlands vlees. NVV zette zich toen over IKB af tegen LTO, kwam met een eigen IKB en de supermarkt zagen de kans schoon om goedkoper Duits vlees in de schappen te leggen. Exit marktpositie! Pas dus op dat zoiets niet weer gebeurt. Gelukkig is het dit keer geen publieke aangelegenheid (PVV-regeling) maar een private (Vion).
  Dat is de ene kant van de medaille, je bent kwetsbaar want de éénstervleesproductie heeft een tikkie hogere kostprijs.
  Dat is direct het tweede punt: de prijs. Er zullen altijd prijskopers blijven, zo is de consument immers opgevoed door de retailers. Die moet je ook bedienen. Daarom denk ik dat éénstervlees nooit meer dan 30 procent van de productie zal beslaan. En daarmee bloedt het mogelijk vanzelf dood.

 • no-profile-image

  consument

  Annechien. Gelukkig leert u snel. U praat nu al over het vullen van ALLE nederlandse schappen met het diervriendelijker vlees Overigens was bij AH ook een dagvaardiging door VARKENS IN NOOD voor nodig om ze bewuster te krijgen. Meerdere supermarkten zijn inmidddels overslag gegaan om diervriendelijker vlees te gaan verkopen ( met ook een + voor de varkenshouder ) Doen ze het niet dan hoop ik dat dat inderdaad bekend gemaakt wordt . Indien JUMBO dus toch gewoon vlees van b.v. gecastreerde varkens blijft verkopen moet de consument dat heel goed weten vind ik. Annechien ik beloof dat ik dat zal nagaan. Mogelijk kunnen die dan ook gedagvaardigd worden door VARKENS IN NOOD. Overigens denk ik, als dit in Nederland algemeen geaccepteerd wordt in de suppermarktschappen dat het ook een positieve uitstraling geeft naar het buitenland, zodat ook daar meer vraag komt naar ons diervriendelijk nederlands vlees. Ik schrijf als consument bewust ons vlees, want ook in het buitenland zal het wel wat zijn, maar wij moeten als nederland ons positiever onderscheiden. Annechien geef mij eens een reden waarom een buitenlandse supermarkt b.v. nederlands vlees in de schappen zou leggen, uitgezonderd dan, dat het gewoon dom goedkoop is in produktie.

 • no-profile-image

  x

  Natuurlijk zou het geweldig zijn als we een meerwaarde zouden krijgen voor dit diervriendelijker vlees. Echter de meeste consumenten zijn behoorlijk prijsbewust en geven zomaar niet wat extra geld, dat is wel bekend. En alle supermarkten afdwingen om dit vlees te verkopen, werkt volgens mij ook niet. Ik wil het idee overigens niet bagatelliseren, want ik waardeer zeker je inzet om de varkenshouderij te profileren.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van gait

  Wanneer was er een band tussen consument en producent? De meeste consumenten willen een lekkere betaalbare karbonade en hoeven de varkens die doorgaans geen daglicht te zien krijgen niet op het beton te zien liggen. Bovendien begrijpen ze ook niet dat varkensboeren klagen en toch in een mercedes rond rijden.
  Kortom, volgens mij is die band er nooit geweest en hoeft die er ook niet te komen.

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  Een band tussen consument en producent? Die heb ik niet met de Samsung waar ik een tv van heb, die heb ik niet met Meneba waar de toastjes vandaan komen en ook niet met FrieslandCampina waar melk en kaas vandaan komen. Waarom zou ik die wel met Vion, Westfleisch of haar toeleveranciers moeten hebben? Ik koop varkensvlees omdat ik erop vertrouw dat het voedselveilig is, en niet te duur. Zodra ik daaraan twijfel, zoek ik een andere retailer. De kip die ik bij Jumbo twee weken op rij kocht was bedorven, sindsien winkel ik bij Plus.

 • no-profile-image

  arie

  mevr.ten have,vraagt aan ons varkenshouders om ons hoofd te steken tussen de deur van AH en Vion,ik ben benieuwd,hoe U daar over 5 jaar over denkt,dan heeft u nog drie varkens in een hok,en moet U ze iedere avond een kruik gaan geven.ik pas daar voor,onze varkens hebben in mijn ogen drie sterren,volledig gesloten,geen gesleep met varkens,we besteden veel aandacht aan dierwelzijn,en leveren top varkens,met boven de 58 % vlees,geen pietrainen en 99% 1A en EAA dan maar geen AH dan kan je er nog alle kanten mee op, laat ons ons werk doen,en wanneer jullie denken dat je het beter kan moet je zelf varkens gaan houden,dan kunnen wij misschien nog wat van jullie leren,maar ons jullie marketingpraktijken op te laten dringen,daar passen wij voor,groetjes en prettige kerstdagen.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Robert, ik hoor bij jou hetzelfde dubbele gevoel wat ook de meeste varkenshouders hebben. Ook de meneer van AH signaleerde dat tijdens de bijeenkomst over het een ster vlees. Hij hoorde bij de varkenshouders wantrouwen, maar tegelijkertijd ook trots. Hij wierp de handdoek in de ring door de uitdaging neer te leggen: zorg dat je een onderscheidend product hebt. Dan kunnen wij jullie niet inwisselen voor anderen. Zorg voor een NL parmaham. Om de Parmaham gaan de supers ook niet heen. Bedenk iets zodat de relatie met de varkenshouders van het een ster vlees niet inwisselbaar zijn. Dat is iets anders dan je nek in de strop van AH en Vion te leggen. Mijn vraag:Kunnen jullie je indenken dat dit een richting zou kunnen zijn voor een aantal varkenshouders? En tegelijkertijd is er niks mis met de 'reguliere' productie. Die zijn niet minder, maar produceren voor een andere markt.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Overigens is het zeer te begrijpen dat er een gevoel van wantrouwen is richting supers. Terecht. Meerdere keren hebben varkenshouders de klepel op de neus gekregen. Maar mijn idee is dat je op tijd moet signaleren als de panelen verschuiven. Mijns inziens is dat nu het geval. Ik vind dat ik moet aangeven als ik zie dat die veranderingen er zijn. Het zou jammer zijn als wij in NL de boot zouden missen. We staan aan de vooravond van veranderingen. Heus niet iedereen hoeft direct in te stappen. Maar wees je wel bewust van de veranderende tijd. Ook dat hoort bij modern ondernemerschap.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Arie, iedere ondernemer maakt zijn eigen keuze. Dat respecteer ik. En moet ook zo blijven. Jouw varkens hebben het vast goed en je resultaten zijn prima. Houd plezier in je vak. Wij hebben passievolle ondernemers nodig. Houd een open oog naar de ontwikkelingen die gaande zijn. En maak vooral je eigen keuzes. Niks mis mee! Succes gewenst en ook voor jou goede kerstdagen en een goed varkensjaar in 2011 gewenst!

 • no-profile-image

  natuurboer

  Krijg je nu geen tweespalt tussen "stervleesvarkenshouders" en "regulierevarkenshouders? En dan bedoel ik niet qua opbrengstprijs maar qua kostprijs. Een "stervleesvarkenshouder"zal in doorsnee vanwege een hogere opbrengstprijs per varken meer geld beschikbaar krijgen om daarvoor voer te kopen dan een "regulierevarkenshouder"dat kan doen. En dan komt het erop neer dat de varkensvoerprijs een tandje omhoog gaat naar een niveau van de voer/vlees verhouding volgens een "stervleesvarkenshouder". Of anders gezegd de "stervleesvarkenshouders" verstoren dan de verhouding voer/opbrengstprijs van de "regulierevarkenshouder". Of zie ik dit nu teveel zwart/wit.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Natuurboer, ik denk dat je dat te zwart/wit ziet. De verschillen in opbrengsten zijn niet heel erg groot. Jammer genoeg. De extra kosten worden vergoed en ... De tijd zal dat leren. Wel zorgt dat sterrenvlees hopenlijk dat er weer NL vlees in het schap komt. Nu ligt er ook veel Duits varkensvlees. Robert Bodde heeft er eerder ook al iets over geschreven in een reactie op dit blog.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.