Boerenblog

530 x bekeken 4 reacties

Bruisend van energie naar 2011

Een bewogen jaar is achter de rug, met name de rug van dochter Manouk baarde veel zorgen. Gelukkig gaat het weer goed in huis en op het bedrijf.

Nog een jaartje revalideren, maar we zien onze Manouk na de geslaagde operatie op 19 oktober met sprongen vooruit gaan. Het harnas is na 5 jaar weg, in 1 dag is ze 6 centimeter gegroeid en gaar rug is nu voorzien van 22 bouten en moeren met flink wat stalen pennen. Het bed is uit de kamer, ze is al weer naar school geweest en vandaag (vrijdag 17 december) gaat ze met ons mee op vakantie.

Geslaagde optimalisatie

Na de verdubbeling naar 1.600 zeugen in 2008, is ons bedrijf weer volledig in rust en stijgen de resultaten met sprongen. De kop van de financiering is er ageslagen en de juiste samenwerkingsvormen laten relaxed boeren toe. Uiteraard zijn we dagelijks gespitst op verdere resultaatverbetering en vooral optimalisatie.
Het einde van twintig jaar bouwen in eigen beheer en gemotiveerde stalmedewerkers maakt het mogelijk om nu het grootste gedeelte van de eigen tijd in FarmFocus te steken. Door de goede bedrijfsresultaten kunnen we vanuit het varkensbedrijf de aanvangsinvesteringen van honderdduizenden euro’s bekostigen.

Vast bedrijfsteam

De oorspronkelijke 41 jaar oude stallen zijn omgebouwd tot showrooms en de huidige varkensstallen zijn tussen de 2 en 14 jaar jong. Alle diergroepen liggen gescheiden en hebben eigen toegangssluisjes. Onze medewerkers vormen al weer vele jaren een vast team en voeren zelfstandig het bedrijf tussen 7 uur ’s morgens en 4 uur ’s middags.
Samen met collega Hypor-(op)fokkers timmeren we flink aan de weg en scoren we vooral bij vermeerderaars die ook durven rekenen. Voldoende kwaliteitsbiggen, 1.030-1.060 kilo standaard voer per zeug en 400 zeugen per 40-urige werkweek maakt het bij ons en onze afnemers mogelijk .
Niet alleen Hypor-afnemers bieden we kostenloos de FarmFocus faciliteiten aan. Meer dan de helft van de huidige 50 bedrijven heeft andere genetica. De doelstelling voor 2011 ligt op minimaal 100 varkensbedrijven die een eigen bedrijfsportaal hebben. We staan open voor alle varkenshouders en het gehele bedrijfsleven, ongeacht kleur en geloof.

Virussen onder controle

Gezondheid speelt in de varkenshouderij een grote rol. MRSA (onze dochter was gelukkig negatief) wakkert de antibioticadiscussie aan. Aan ziekenhuishygiënisten mogen we binnenkort onze varkenshouderij tonen. Van de preventieve toediening zijn we in 2011 af. Virussen zijn volledig onder controle en de bloedmonitoring laat weinig meer zien.
Met Big Challenge treedt de varkenssector positief naar buiten. Naar binnen hebben we nog wel wat te doen, Wij nemen momenteel radicaal afscheid van alles op het bedrijf met kankerverwekkende stoffen. Veel gangbaar gebruikte middelen zijn op de verpakking voorzien van doodskoppen en die plaatsen de fabrikanten er niet voor de lol op.

Voerkosten 18 euro per big

Binnen het Tesco concept van Tönnies produceren we piétrainberen en gelten. Ons bedrijf voldoet al meer dan 20 jaar aan de eisen van groepshuisvesting binnen een week na dekken. In combinatie met 31 voerstations en stabiele groepen is het een beproefde methode. Juist het voeren op maat (cyclusnummer-spekdikte) maakt dat dit jaar de totale voerkosten op 18 euro per big blijven steken, excl. BTW en vermogen op naam.
Onze voerleverancier heeft het vermogen op naam gezet, en dat is nu al een tweehonderd euro per zeug. Over een periode van tien jaar wordt het complete vermogen bijgeschreven, en dat levert jaarlijks meerdere euro’s per 100 kilo voer op. Het idee dat er in de varkensketen genoeg geld zit, wordt nu eindelijk eens uitbetaald in klinkende munt.

Verlagen schulden

Alle stallen zijn uitgerust met emissiearme systemen, van spoelgoten tot luchtwassers en van IC-V tot een eigen behaald groenlabelsysteem. Op de top liep de financiering op tot boven de 2.000 euro per zeug, maar gelukkig zitten we daar nu ruimschoots onder. De bankschuld zal halveren voordat zich nieuwe investeringen aandienen.
Inmiddels verwarmen we stallen, woning en showrooms 5 jaar op een houtgestookte ketel. Binnen 2 jaar was de investering terugverdient en nu scheelt het de helft aan stookkosten. Het water komt uit eigen bodem van 100 meter diepte, alleen de stroom komt nog van het net. Alle erf- en dakwater wordt in een eigen reservoir opgevangen, gelijk voldoende voor bluswater en deels ook voor koeling van stallen.

Mest blijft zorgenkind

Ondanks dat we al jaren vaste goede afspraken hebben voor jaarrond mestafzet, blijft de mest met 90 euro per zeug een gigantische kostenpost. Onze huidige afspraak van 4 jaar zit er op en het probleem is niet kleiner geworden. Verwerking, droging, van alles hebben we op kleine schaal al op het bedrijf getest, maar afzet blijft nog de minst dure oplossing.

Speculeren met granen

De varkensrechten zijn voor 90% in bezit en ook grotendeels afgeschreven. De laatste 10% moet nog geleased worden. In ons niet-overschotgebied zijn ze nog flink geprijsd. Grond hebben we nauwelijks en er is ook geen interesse. Juist het kunnen speculeren met granen en mengvoer heeft de laatste jaren veel besparing opgeleverd.
Ons bouwblok is vol en de efficiëntie zal door meer dieren ook niet groter worden. Bezwaren hebben we nooit gehad en dat willen we graag zo houden. De rust in het bedrijf betaald zich uit in rendement, werkplezier en alle tijd voor maatschappelijke activiteiten en FarmFocus. Rendement door samenwerking delen we in 2011 graag met collega’s.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Johnny, de beste wensen voor het nieuwe
  jaar !

 • no-profile-image

  producent

  Johnny , goed om te horen dat het weer goed gaat met dochter Manouk. Vervolgens wordt er afscheid genomen op bedrijf van alle kankerverwekkende stoffen. Ook zeer keurig natuurlijk , maar welke stoffen worden er dan nog gebruikt die kankerverwekkend zijn vraag ik me af ??? Ook het gebruik van middelen met doodskoppen op de verpakking schrik ik van . Uiteraard staan die doodskoppen er niet voor niets op , maar welke middelen zijn dat dan die ( gangbaar ) gebruikt worden in de varkenshouderij met doodskoppen erop ??? Tevens zou ik uitkijken met het uitnodigen van ziekenhuispersoneel op bedrijf. Het ziekenhuis zelf is uiterst voorzichtig i.v.m. die MRSA besmetting , die ook via contacten kan overgaan begrijp ik. Vandaar ook die isoleerkamers. Ga je nu ziekenhuispersoneel op een varkensbedrijf uitnodigen voor een bedrijfsbezoek , is de wereld een beetje omdraaien. Is dat dan risicoloos ???

 • no-profile-image

  Boer

  Beste producent, kijk de ontsmettings-, maar vooral de inweekmiddelen er eens op na. Onder andere Topfoam uit Bladel kent zo'n doodskop en een dooie boom.

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  Dag Johnny en familie. Ik volg je vanuit Noorwegen en lees met interesse altijd je verhaal. Wist niet van je dochter. Maar goed om te horen dat het met haarde goede kant op gaat. In de tijd dat ik bij je was altijd met interesse je ambities aangehoord. Nu je het bedrijf in deze omvang hebt zullen we maar de wens uitspreken dat het rendemnet goed, c.q. mag gaan verbeteren. en je kan gaan oogsten. Hele fijne Feestdagen toegewenst en een knal goed 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.