Boerenblog

401 x bekeken 7 reacties

Intensief of relaxed boeren?

We kunnen 40 biggen per jaar uit een zeug persen en met geavanceerde technieken ook nog grootbrengen, alleen met de marge wil het nog niet zo lukken.

Tientje per uur

Het was schrikken toen een befaamd accountant onlangs in een presentatie rekende met €10 per uur voor de varkenshouder (3.000 uren per jaar). Dan is duidelijk waarom veel boeren een medewerker van €20 per uur te duur vinden. Kennelijk hebben we er geen moeite mee dat er in verhouding steeds meer adviseurs komen van minimaal €100 per uur, die ons aangeven hoe de productie nog verder opgejaagd dient te worden. Niet 120 procent maar 150 procent saldo moet nu de doelstelling zijn - alleen op deze wijze schijnt overleven nog mogelijk te zijn. Lagere schoolwiskunde is genoeg om te snappen dat er daarmee steeds meer “ondereind” over de kling gejaagd wordt.

Het voedselpakket voor de burger mag weinig kosten. Dit mag ten koste gaan van de voedselketen, er is immers genoeg van alles te eten. De toeleverende en afnemende industrie weigeren terecht daar in mee te gaan en zorgen goed voor zichzelf. Boeren produceren echter veel voor weinig. We zijn sterker verdeeld dan een kruiwagen vol kikkers en leren niks van de geschiedenis.

Goedkoop voedsel

Ik las het boek De graanrepubliek van Frank Westerman. Een schitterende weergave van de 20ste eeuw in Oost-Groningen. Van welgestelde graanbaronnen en hun minderbedeelde boerenknechten tot de opkomst van handelsliberalisering en de daarmee gepaard gaande prijsverlagingen van akkerbouwproducten. Van Sicco Mansholt, ook van Groninger bodem, die naast grootschalige, renderende landbouw een overvloed aan goedkoop voedsel voor de Europese burgers wenste.

We weten hoe het sindsdien gegaan is, het spotgoedkope voedsel is er gekomen. Van zijn besteedbare inkomen hoeft de burger nog maar 10-15 procent uit te geven aan voedsel. Dit voedsel wordt bovendien steeds beter, waardoor jaarlijks de levensverwachting van mensen toeneemt.

Tot zover halleluja, alleen jammer dat de voedselproducent achteruit boert. Deze voedselproducent wijst uit onmacht graag met de vinger naar “de schuldigen”, maar dit heeft ons nog nooit wat gebracht. Vier andere vingers wijzen naar ons zelf, we zullen zelf als voedselproducenten veel meer regie naar ons toe moeten trekken, want anderen gaan dit zeker niet oplossen.

Producentenorganisaties

Hoe geweldig megabedrijven, 40 biggen, 1.000 gram groei en berekeningen tot drie cijfers achter de komma ook zijn, dit alles is per definitie ondergeschikt aan rendement. De huidige intensiteit loopt ons daarnaast maatschappelijk voor de voeten en ook dit wordt volledig op het bordje van de boer gelegd.

Boeren, groot en klein, smachten naar een wat meer relaxt boerenbestaan. Op hun eigen wijze doen coöperaties en belangenbehartigers hun best, maar zitten voor wat betreft de boerenmarge op dood spoor. Elke voedselproducent kan zelf veel meer doen, door zich te verenigen in producentenorganisaties. Dat hoeft echt niet vandaag nog met honderden tegelijk, maar kan met meerdere clusters van twee of meer boeren morgen van start gaan. Succesvolle clusters zullen zich onderscheiden, profileren en groeien.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Alleen met de marge wil het nog niet lukken!!!... Tsja, dat is waar nog niet!!!... Maar als wij met z'n allen wijzer worden, lukt het, daar ben ik van overtuigd!!!... Ik bedoel relaxed boeren!!!...

 • no-profile-image

  boer

  Alleen met de marge wil het maar niet lukken...... laat dit nu net het belangrijkste zijn. De meeste hebben toch aan schaalvergroting gedaan? Allemaal volgens het boekje? Er moet dan toch grof verdiend worden door de varkensboer? Dit stond toch ook in het boekje? Ach ja, daarom zeggen burgers altijd domme boeren. Niet dat we qua intelligentie dom zijn, maar dat we alleen maar produceren en maar produceren om vervolgens weer te klagen over de slechte prijzen waar we zelf schuldig aan zijn.

 • no-profile-image

  BG

  Ik wordt die reclame verhalen van Johny voor zijn eigen 'cluster' pootje nu wel eens zat.

 • no-profile-image

  jopiesnel

  We zouden om ons beter te beschermen tegen de retail een leveranciersplatform moeten oprichten om de hoeveelheid varkens naar de slachterij te kunnen sturen en dan niet nationaal maar dan europees, via de contacten van de NVV,LTO of de EPP(europeen pig producers)moeten we proberen een front te vormen. Doen we dit niet dan wacht ons vleesvarkenshouders een koude sanering, ook de grote mesters kunnen voor deze prijzen geen varkens mesten.

 • no-profile-image

  Actie

  Nou Jopie, waar wachten we nog op? De bestaande garde gaat het niet regelen, dan hadden ze het immers al lang gedaan.

 • no-profile-image

  boer

  Inderdaad jopie snel en actie geboden, iedereen ziet hoe erg de situatie is. Lees commentaar op andere prijsberichten. V.B een fokker met 2000 zeugen met een kostprijs van ik meen € 48 euro. Begrijp alleen de drukte niet in Hardenberg. Iedereen gaat ook hier weer braaf heen en waarvoor, geld is er toch niet.
  We zijn net de zinkende Titanic waar het orkest ( Hardenberg) gewoon doorspeelt.

 • no-profile-image

  Boer

  In Hardenberg heeft het bedrijfsleven er weer tientallen miljoenen tegen aan gegooid. Wij als boeren gaan ook nog op hun uitnodiging en zeggen dank je wel. Lees dit nog maar eens drie keer.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.