Boerenblog

389 x bekeken

De boot missen

Nederland moet oppassen dat het level playing field wel in stand blijft nu het gemeenschappelijk landbouwbeleid wordt aangepast. Ook de opmars van Afrikaanse Varkenspest baart me zorgen.

EU-commissaris Landbouw Ciolos kwam afgelopen week naar buiten met de plannen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2013. Veel was al uitgelekt en alles blijft nog erg globaal. Er moet nog veel worden uitgewerkt. Het is voor de varkenshouderij primair van belang dat er een gelijk speelveld blijft, niet alleen in Europa maar wereldwijd. De eisen die voor ons gelden, moeten ook gesteld worden aan importvlees. Ook hebben wij er baat bij dat innovaties en duurzame investeringen vanuit het gemeenschappelijk landbouwbeleid worden ondersteund. Binnen de LTO-bestuursraad stond het GLB hoog op de agenda. We mogen als Nederland de boot niet missen. De komende periode is er het nodige lobbywerk te doen.

Bleeker zet agenda voor komende maanden

Dinsdag had de LTO-bestuursraad een kennismakingsoverleg met staatssecretaris Bleeker. Het was een informeel overleg waarin de agendapunten voor de komende tijd op de kaart zijn gezet. Natuurlijk mest en mineralen en dierrechten, maar ook de grote stallen, het agrarisch onderwijs en de natuur. Opvallend was dat Bleeker ook graag wilde horen hoe het met de handel in onze agrarische producten zat. Super om te horen dat naast heel veel algemene punten de afzet, handel en marktontwikkeling centraal staat, want daar draait het immers om. De nuchterheid en het belang van de economie klinkt door en dat is een mooie binnenkomer. Door het intensieve gesprek met staatsecretaris Bleeker moest ik helaas de ledenbijeenkomst in Bentelo laten schieten. Dat vond ik erg onplezierig maar het was even niet anders. Gelukkig is de bijeenkomst goed verlopen en was er een prima discussie over veel onderwerpen.

Varkenspest ligt op de loer

De rest van de week vertoefde ik in Berlijn en Hannover. In Berlijn was het internationale congres van Topigs. In één woord een succes. Het congres heeft me toch ook weer geactiveerd als het gaat om Afrikaanse Varkenspest. Elk jaar rukt deze ziekte weer een stukje op. Het kostte twee jaar om de Russische regering van de ernst van dit probleem te overtuigen. Er wordt nu eindelijk gewerkt aan een plan van aanpak. In Rusland worden nog veel varkens op kleine schaal gehouden in de Backyard. Daarom is het daar moeilijk ziektes onder controle te krijgen. Ondertussen handelen wij 'rustig' met Rusland. Het gevaar ligt op de loer. Wat mij betreft moet er internationale druk en hulp komen. Er is geen markervaccin. Mij lijkt dat de ontwikkeling van zo’n vaccin prioriteit moet hebben. En wij moeten zelf de internationale transporten richting Rusland onder de loep nemen en onze risico’s zorgvuldig afwegen en uitschakelen. We moeten voorkomen dat het probleem structureel wordt.

Topigs gaat voor kwaliteit

Topigs gaat in het fokkerijbeleid meer accent leggen op de kwaliteit van de biggen. Meer biggen per zeug per jaar gaat wat meer naar de achtergrond. Ik was blij om dit te horen. Prioriteit op kwaliteit, dat hoort ook zo. We hebben een probleem als we hieraan niet structureel aandacht besteden.

Niet productieve kosten

In de wandelgangen van het congres hebben we opnieuw veel gesproken over de marktsituatie. Een Fransman noemde onze niet-productieve kosten ons grootste probleem. Heel veelzeggend gesproken: de niet-productieve kosten dat dekt de lading, vind ik. Dan hebben we het over dure mesttransporten, dierrechten, luchtwassers, extra ruimte, landschappelijke inpassing en weet ik wat nog meer. Een structureel probleem. Daar zullen we dus iets aan moeten doen zowel voor de korte als voor de langere termijn.
De grote verschillen in de grondstofprijzen vind ik zelf ook een groot probleem. Jeroen Leffelaar van de Rabobank gaf in zijn lezing aan dat die hoge grondstofprijzen niet in de verkoopprijzen bij de retailers verrekend worden. Ze komen dus altijd op het bordje van vooral de boer, maar voor een deel bij de verwerker terecht. Volgens mij zit daar een structurele fout. Hoe krijgen we die uit het systeem? Daar moeten we op 3 december 2010 in Brussel op reflectie dag indringend over spreken en vooraf ons huiswerk hierover goed maken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.