Redactieblog

456 x bekeken

Rattenplaag in Egypte na ruimen varkens

Het ruimen van 350.000 varkens in Egypte heeft een rattenplaag veroorzaakt.

Dat zegt een arts in een van de buitenwijken van Caïro in een uitzending van BBC News.
De Egyptische regering gaf na de uitbraak van Mexicaanse griep, of varkensgriep, opdracht alle varkens in het land preventief te ruimen. De varkens werden gehouden door de christelijke minderheid in het islamitische land. De varkens werden gebruikt bij de verwerking van het stadsafval. "Sinds de varkens geruimd zijn zie ik steeds meer gevallen van ondervoeding en bloedarmoede bij kinderen. Varkensvlees was de enige bron van dierlijke eiwitten die de mensen zich konden veroorloven", aldus de arts.

Doordat etensresten niet langer door varkens worden opgegeten, komt er steeds meer ongedierte op af. "Er is echt sprake van een rattenplaag. Ik krijg met regelmaat mensen in mijn kliniek die rattenbeten hebben."

Het ministerie van landbouw reageert gelaten op de bevindingen van de arts. “Het risico dat vogelpest H5N1, die hier voorkomt, zou vermengen met varkensgriep moeten we minimaliseren. Daarnaast mogen de mensen in de buitenwijken opnieuw varkens gaan houden in speciale varkensbedrijven.” De meeste gezinnen die varkens hadden in de steden kunnen dit echter niet bekostigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.