Redactieblog

365 x bekeken 12 reacties

Hoge Raad geeft NVV gelijk in Minas-procedure

De Hoge Raad vindt dat Minas-heffingen niet gebaseerd kunnen worden op de wijze van mestbemonstering zoals die in de Minas-wetgeving werd toegepast.

Die uitspraak deed de Hoge Raad in de rechtszaken die de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft aangespannen. De NVV gaat met het ministerie van landbouw in gesprek over het afwikkelen van de – naar nu blijkt – oneerlijke Minas-heffingen.

De NVV is in 2000 begonnen met de procedure tegen de Minas-wetgeving. De NVV kreeg gelijk van het Hof in Den Bosch, maar niet van het Hof in Arnhem, waarna de NVV in cassatie ging bij de Hoge Raad. Een van de belangrijkste argumenten die de NVV aanvoerde is de wijze van monstername. De stikstof- en fosfaatgehalten zouden volgens de NVV te veel afwijken bij het bemonsteringsproces, waardoor de basis onder de heffing onzeker is. De Hoge Raad geeft de NVV gelijk op dit punt.

De uitspraak zal gevolgen hebben voor honderden NVV-leden die deelnemen aan de Minas-procedure. Ook kan het gevolgen hebben voor de huidige mestwet, die ook gebaseerd is op het bemonsteren van mest.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer p

  juich niet te vroeg

 • no-profile-image

  varkenshouder met pit

  En alweer een overwinning van de NVV. Stand NVV - LTO 586 - 0 En inderdaad Dirk, lto was voorstander van het minas, om zo de degoratie voor melkveehouders binne te slepen. Hiervoor moesten de varkenshouders bloeden. Varkenshouders die nu nog lid zijn vam lto snappen het gewoon niet en hoeven ook niet lid te worden van de NVV, zulke domme slaapkoppen hoeven we niet bij DE belangenbehartiger voor de varkenshouderij.

 • no-profile-image

  dirk

  Van harte gefelicteerd met je succes n.v.v Goed dat jullie gewoon zonder lto dit gedaan hebben Lto ers zeg u lidmaat schap op want die club heb je werkelijk niets aan Oh ja in het geniep een mest akkoord sluiten Lto was toch voorstander van minas dus kan en mogen ze geen tegenstand bieden Ach de baantjes zullen wel bij lto terecht gekomen zijn zoals gewoonlijk

 • no-profile-image

  henk

  NVV gefeliciteerd

 • no-profile-image

  nvv lid

  Tjonhe tjonge teveel lto leden hier, bij voorbaat al opgeven ??? Dankzij de NVV heeft ELKE varkenshouder ook maar 10 % moeten inleveren ipv 25% en dat was ook tegen de staat, daar waar lto alweer hun kans heeft laten liggen. Ga maar weer lekker naar jullie lto kliekie en gezamenlijk zitten klagen. De NVV lost de problemen wel op..... tjonge tjonge.... En wat maakt het uit, de uitspraak is toch alleen geldig voor de NVV leden die deze procedure betaalt hebben, dus laat die lto boerkes maar lekker aanklooien en synisch tegensputteren.....

 • no-profile-image

  kip

  Hallo allemaal, allereerst is heteen leuke overwinning voor de NVV. Maar het ministerie van Landbouw zit ook niet stil.
  Dat wegen en bemonsteren eraf gaat moet je zeker niet op rekenen. Misschien moet er nog duurder apperatuur op, wat zeker niet gunstig is voor de mestprijs, de transportwereld rekend de prijs wel door, en wat moeten we dan zeggen? Bedankt NVV, leuk dat je gewonnen hebt.....!

 • no-profile-image

  Gertjan

  Gefeliciteerd aan de NVV, maar ook aan degene die aan de minasprocedure meebetaald hebben om deze zaak te voeren. Dat zijn volgens mij toch de boeren met karakter !!!!!!!!!

  Weg met de vele malen veel te dure afwijkende monstername apparatuur en laboratoriumkosten. LNV wordt hiermee keihard met de neus op de feiten gedrukt en mag zich schamen dat ze heffingen en veel te hoge transportkosten opgelegd hebben op basis van zeer onnauwkeurige analyses.

 • no-profile-image

  Dennis

  Het blijkt wel weer dat de sectorbonden voor ons knokken en dat ZLTO onze belangen verkwanselen. Maarja, zolang de ZLTO boeren hun mond houden en braaf slikken wat hen voorgeschoteld wordt, raken we alleen maar verder van huis. Zeker bij N2000 en de EHS

 • no-profile-image

  Procederen tegen de staat? Uiteindelijk verlies je toch!

 • no-profile-image

  boer

  Waarom niet Boer P, moeten we nog wachten op de lto soms.........??

 • no-profile-image

  olafmouwen

  Ze moesten zich diep schamen. Met name bij de (Z)LTO. In Tilburg zitten ze op miljarden guldens en konden niets doen voor de Minas knelgevallen. Het NVV moest met de pet rond om het geld voor de procedures bij elkaar te schooien. De heren portefeuillehouders varkenshouderij van de ZLTO doen niets behalve dan dat ze zelf sommige illegale Polen in dienst hebben. Het is te hopen dat dit een keerpunt wordt.
  varkenshouder Roosendaal

 • no-profile-image

  ook nvv

  Goed NVV !! Jullie zijn er tenminste voor ons. Hopelijk komt dat geld van de Aujeszky gelden ook snel onze kant uit. ook hier geldt weer dat het alleen voor de NVV leden geldt en niet voor de lto. Wederom laat de NVV zien voor wie ze zijn....de leden varkenshouders !!!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.