409 x bekeken 14 reacties

Beelden slachtproces leiden tot commotie in Kamer

De vertoning van beelden van het slachtproces bij varkens vanochtend in de Tweede Kamer heeft de nodige commotie teweeggebracht.

Het ministerie van landbouw wilde niet dat een cameraploeg van het televisieprogramma Een Vandaag opnamen zou maken. De beelden zijn gemaakt door de Animal Science Group (ASG) in het kader van een onderzoek naar verdovingsmethoden. Centraal stond de vraag welk gasmengsel de dieren het minste ongerief zou bezorgen. De Tweede Kamer had een verzoek ingediend bij landbouwminister Gerda Verburg, die de opdracht voor het onderzoek had gegeven, om de opnamen tijdens een vergadering te bekijken.

Hoewel zij daar toestemming voor had gegeven, wilde het ministerie de vertoning toch tegenhouden. Volgens een woordvoerder bestond de vrees dat het uitzenden van de beelden zonder wetenschappelijk commentaar ertoe zou kunnen leiden dat kijkers een verkeerd idee krijgen van het slachtproces. De vergadering werd daarom geschorst. Uiteindelijk is besloten dat Een Vandaag toch mocht filmen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goed Jan, laat ze gelijk doorreizen naar de Oostvaardersplassen.
  Dan kunnen de mensen óók deze beelden zien. Enge beelden van kreperende en verhongerende dieren, en weten ze gelijk hoe humaan de varkens buiten de natuur het sterfproces doorlopen.
  Een "laatste avondmaal" wordt die arme beesten in de natuur niet gegund. Maar ja, dat is natuur hè, daar gelden plotsklaps andere regels. Sterven is voor niets en niemand leuk, maar de hongerdood sterven is het uiterste.

 • no-profile-image

  Porkie

  Wat een een gekleuter zeg. De Tweede Kamer ziet beelden van een slachtproces en de rest van Nederland ook.
  Dat is toch absoluut niks bijzonders.
  Kijk maar op tv. Heb je wel eens naar de rotzooi gekeken waar de kijkers verwend mee worden in een spannende film? Daar worden heel normaal mensen afgeslacht. Een goede rambo film levert het einde op voor honderden mensen met de kogel.
  Een film van Sagal idem.
  En noem ze maar op. Dan hebben we het nog niet eens over de horrorfilms.
  Wat een hypocriet gedoe.
  Het afslachten van mensen laten ze volop de tv. Documentaires kunnen het ook écht in beeld brengen.
  Loopt hun verstand over als ze beelden te zien krijgen van de slacht van dieren, waarvan elke kijker jaarlijks minstens 1 kilo van eet, of een veelvoud daarvan.
  Alles kan in Nederland. Dat blijkt wel. Maar nuchter, een Nederlander? Een uitstervend ras.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Paul Jansen: Noem mij één goede reden voor uw suggestie!

 • no-profile-image

  boer

  Redactie : alle reacties van Schober dienen gewist te worden. De varkenshouderij in Nederland is een zeer goede en transparante sector waar veel oog is voor welzijn en milieu, zoals nergens in de wereld voorkomt. De vergelijkingen zoals hij maakt, beledigd en kwetst vele mensen hier op de site en dienen op geen enkele wijze deze discussie.

 • no-profile-image

  boer

  Ik hoop dat herman zeer gelukkig wordt met zijn uitspraken.... Idd einde discussie met zo'n zielig hoopje "mens" willen we niet discusseren. Noot voor de redactie, als jullie dit soort discussies ,met zulke smakeloze opmerkingen van schober, toe laten hier dan weet ik genoeg.....

 • no-profile-image

  jan roovers

  enge beelden he, laat toch maar zien, dan weten de mensen hoe lekker een stukje vlees is.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @melkveehouder: Wat is dat toch elke keer voor een geleuter over die Oostvaarders Plassen? Daar krijgen de dieren de kans te leven én te sterven zoals dat door de natuur/schepper (doorhalen wat niet gewenst is) is bedoeld. Dat ook dat proces met lijden gepaard gaat is ontegenzeggelijk waar. Het vergassen van 6.000.000 mensen in de gaskamers van Auschwitz en andere verschrikkingsoorden kan ook niet worden goedgepraat met het argument dat ook ook buiten de gaskamers mensen op akelige wijze aan hun eind kwamen. Ik durf de vergelijking met de holocaust van de 40-er jaren met dit schaamteloze gemartel van onschuldige dieren wel te verdedigen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Herman, jouw "pragmatische" opvatting dat meededogend denken betekent eerst laten verhongeren en vervolgens afschieten, is voer voor simpele geesten die rijp zijn voor opname en psychische behandeling. Einde discussie.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Herman, hoewel ik gruwel van je vergelijking en ik normaliter zulks soort reacties negeer maak ik een uitzondering. De overeenstemming tussen de Holocaust en Oostvaarderplassen is dat een levend wezen iets primairs ontnomen wordt. In het ene geval is het lucht en in het andere voedsel. In de dierhouderij komen beiden, zoals je suggereert met je misplaatste opmerking "gemartel" niet voor. Verder ben ik het met Paul en
  Rik eens.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @melkveehouder: Met uw laatste zin ben ik het volledig eens!

 • no-profile-image

  Rik

  In de Oostvaardersplassen is geen natuur. Dieren hebben daar helemaal geen kansen. In de natuur kunnen beesten verder trekken naar gebieden waar nog wel wat groeit. We komen steeds verder af te staan van de natuur. Dieren worden vergeleken met mensen met dezelfde wensen. Als ik honden zie met een dekje vind ik dat zielig voor die hond. In de natuur gaat het ook niet zoals wij mensen met elkaar horen om te gaan. Wel eens een kat een muis zien pakken? Of een tijger een antilope? Kunnen we dat ook wel 'beestachtig' gaan vinden.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Hier ligt een mooi voorbeeld voor de redactie om de reactie van 28-04-09 12.32 weg te jorissen.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @melkveehouder: Standpunt Partij voor de dieren inzake de situatie bij de Oostvaarders Plassen: Niet ingrijpen in de populaties betekent ook dat dieren niet worden bijgevoerd. Echter op het moment dat dieren verzwakt raken, door bijvoorbeeld ouderdom of voedselgebrek, worden de dieren door Staatsbosbeheer afgeschoten om nodeloos lijden te voorkomen.

  Mij dunkt dat hier een mededogend/pragmatisch standpunt wordt ingenomen waarbij de belangen van de dieren en de natuur op en zeer zorgvuldige wijze tegen elkaar zijn afgewogen.
  Merkwaardig dat sommige mensen meteen in de stress schieten wanneer de holocaust wordt betrokken in de discussie over wat in onze samenleving met dieren gebeurt. Iedereen die die de gruwelen van de concentratiekampen op zich laat inwerken zou soortgelijke emoties moeten voelen bij de totaal doorgeslagen waanzin van de bio-industrie waarbij honderden miljoenen dieren jaarlijks in Nederland na een kort en ellendig leven meedogenloos de dood in worden gejaagd!

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Boer,Cees: "De varkenshouderij in Nederland is een zeer goede en transparante sector waar veel oog is voor welzijn en milieu, zoals nergens in de wereld voorkomt."

  Tijdens 40-45 reden de treinen mooi op tijd, was er weinig criminaliteit en waren de zomers warm. Dus wat zeuren we?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.