Redactieblog

291 x bekeken 24 reacties

Brabant legt agrariër dwangsom van 9 miljoen op

De provincie Noord-Brabant heeft een mestverwerker en varkenshouder in Lierop een dwangsom opgelegd van 9 miljoen euro.

De provincie heeft sinds 2007 meerdere controles uitgevoerd op het bedrijf. Hierbij werden 31 overtredingen geconstateerd. "Het aantal gehouden dieren komt niet overeen met de vergunning, de wijze van mestopslag en mestvervoer is onjuist, de inrichting van de stal is niet conform de regels, er is een smeerput zonder vergunning en verschillende units voor medewerkers zijn eveneens zonder de juiste vergunning geplaatst", geeft een woordvoerder van de provincie als voorbeeld. "Het vreemde is dat de meeste zaken gewoon vergunbaar zijn, maar de ondernemer vraagt de vergunningen niet aan", aldus de provincie.

De ondernemer heeft niet binnen de termijn bezwaar gemaakt tegen de dwangsom, waardoor deze nu opgelegd is. In een procedure bij de Raad van State heeft de ondernemer een voorlopige voorziening aangevraagd. De hoogste bestuursrechter adviseerde het provinciebestuur tot een minnelijke oplossing te komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  ik heb van de broek voorgedragen voor een lintje,hij zorgt ervoor dat de mestprijs een beetje zakt, is door de koningin afgewezen, prijs is nog steeds veel te hoog!

 • no-profile-image

  kan hier niet

  Vraagje aan de redactie: waarom komen alle namen van ieder boer uit amerika inclusief alle betrokkenen met naam en woonplaats in het nieuws en als het om "een onderneming uit brabant" gaat dan hoeven er geen namen bij ???????
  Dit is geen dreigement, maar het wekt wel kriebels op bij bepaalde personen om hier een dwangsom op te leggen van een miljoentje of 20 euro's, inbreuk op privacy noem ik dat.
  Alle namen erin, of niemand z'n naam erin. Dit is bullshit.
  Ook mijn verontschuldigingen aan de "onderneming uit brabant", ik wil niet weten om wie het gaat, ik will wel dat als dit geheimzinnig gedoe normaal word gevonden er ook geen namen meer genoemd worden als het om mijn collegas gaat hier in de VS.
  Bedankt.

 • no-profile-image

  rene vanlingen

  over welk bedrijf gaat dit?

 • no-profile-image

  G

  de dwangsom is niet te innen. Het is een lege BV.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Moet men deze dwangsom serieus nemen .Ik vindt van niet 100000, 00 was ook voldoende geweest en bij niet betalen en of aanpassen , bedrijf stil leggen als de regels echt zo erg overtreden zijn . Zulk bedrag als nu kan niemand betalen in de landbouw en veehouderij . Dus kan bewuste ondernemer dit beter aanvechten En zie hoogste bestuurs rechter stuurt aan op minnelijke oplossing . Veel varkenshouders doen tevreden zaken met deze ondernemer . Anderen noemen hem een bedrieger , die maar wat aan rommelt . Maar dat heeft niets met deze zaak te maken . En iemand is pas schuldig als feit waar van hij verdacht wordt bewezen is . Het gaat hier over overtredingen en niet over misdaden . En die maakt iedereen wel een keer , kan al in verkeer bv te hard rijden . Regels en wetten gelden voor iedereen , dus ook voor hem . Maar van zulke vertoning van de provincie raken ondernemers die het randje op zoeken niet van onder de indruk . Lagere dwangsommen en boetes kunnen wel geint worden en zullen meer indruk maken .

 • no-profile-image

  Leen

  Je kunt het natuurlijk ook als voorbeeld zien. Als je iets tegen de bureaucratie/ambtenarendictatuur wilt doen kun je gewoon alles negeren en kijken waar het schip strand. Als je dat alleen doet loop je natuurlijk wel een bepaald risico. Lid van LTO worden kan altijd nog.

 • no-profile-image

  riem

  Wie gaat er hierna zijn broek ophouden?

 • no-profile-image

  avb

  hoe krijgen ze iemand kapot, er is in nederland denk ik ongeveer 6 miljoen kub varkensmest. dankzij van de broek is de prijs mischien wel 5 euro gezakt, daar profiteerd iedereen van, voorheen was de prijs ook crimineel hoog.Maar ja, mischien wil de overheid wel dat de varkenshouderij kapot gaat., en dan is blijkbaar een boete opleggen van 9 miljoen ook geoorloofd

 • no-profile-image

  johan

  natuurlijk is 9 miljoen te weinig. Wat gaat de provincie Brabant doen met die 9 miljoen??

 • no-profile-image

  steijn

  Denk maar zo Anthony, alles komt goed,veel succes

 • no-profile-image

  dier

  Nee. Boer Brabant. Ik vind het droevig dat dit nodig is. Maar misschien redt die boete hem wel van een faillissement. Hij kan hem vast wel aftrekken als bedrijfsonkosten, en komt met een negetief inkomen te zitten en dan hoef je ook geen belasting te betalen en ook niet nieuw te investeren en nog groter worden.

 • no-profile-image

  bigje

  Hoogmoed komt voor de val..............

 • no-profile-image

  jan

  de meeste zaken zijn gewoon vergunbaar. WAAR GAAT DIT OVER? we zitten hier toch in Brabant. Dit is toch de provincie die bekent staat als de beerput van Nederland. Hier zit toch de meeste mest.
  een smeerput zonder vergunning? Ik dacht dat je pas een vergunning nodig hebt als je hoger dan 2 meter bouwt.

 • no-profile-image

  jo

  Is een dwangsom een soort rekensom?

 • no-profile-image

  john

  9 miljoen is toch een schijntje. Er gaan hier miljarden in om.

 • no-profile-image

  dier

  De hoogste bestuursrechter doet echt aan werkvoorziening. Je moet de ambtenaren en aanhang toch aan het werk houden ? Dus weer overnieuw kletsen met zo´n boer. Die boer is een schande voor de sector. Ruimen zo´n bedrijf en geen vergunningen meer geven.

 • no-profile-image

  Boer

  Moet Steijn hier reageren????? Laat die eerst maar eens afrekenen met iedereen die nog van hem tegoed heeft, of niet Henkie?????????????????

 • no-profile-image

  Michels

  Nu gaat die grote bakkes bij vd Broek er wel vanaf. Al die vd Broeken moeten ze eens goe aanpakken.

 • no-profile-image

  eendracht maakt

  de raat van staate heeft de laast jaren minimaal voor een half miljard euro aan agrarische mileuvergunningen vernietigt dit zegt genoeg over de welwillendheid van de provincie noord brabant om de agrarische sektor haar verdiende ruimte te (ver)gunnen

 • no-profile-image

  boer

  Hoeveel moet een ander doen om een dwangsom van 9 miljoen te krijgen. Ik heb het gevoel dat hier met twee maten gemeten wordt.

 • no-profile-image

  dier

  In Nederland krijg je toch alleen een dwangsom al je je niet aan de spelregels houdt, die ook voor je collega´s gelden ?
  Dus waar zitten jullie mee?

 • no-profile-image

  Boer

  Die 9 miljoen is toch belasting aftrekbaar.

 • no-profile-image

  boer

  jij vind dit zeker wel leuk he dier?

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  In dit land is men mistentijds blij mee sprotjes. Nou hangt der n's unnen knoeperd in de'n zegen en is ut weer nie goe. Vatten zunne klutzak, want merrege bunt gij eiges aan d'n rit!

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.