Redactieblog

188 x bekeken 2 reacties

Annechien en Wyno schieten in eigen doel

Het had zo'n mooi koppel kunnen zijn: Annechien ten Have van de LTO en Wyno Zwanenburg van de NVV. Samen op de bres voor de achterban.

Een wens die bij vele boeren leeft. Wat doen ze echter? Ze schieten ballen in eigen doel.

Ik heb het over het castreren van biggen. Een omstreden zaak. De consument wil het niet (weten). Geen wonder. Het is appetijtelijk te weten dat biggetjes alleen vanwege de smaak van het vlees onverdoofd van de ballen worden ontdaan. Je moet er niet aan denken wat voor pijn dit veroorzaakt.

Dat kan anders. Met verdoving. De mogelijkheden zijn er. Nu de financiering nog. De varkenshouders nemen de gebruikskosten van 3,5 miljoen euro per jaar voor hun rekening. Van de overkoepelende supermarkten wordt gevraagd bij te dragen in de investeringskosten. Deze aarzelen.

Om ze over de streep te trekken gingen Annechien en Wyno op pad. Ieder met twee oranjeballen. Om zo de aandacht op het probleem van de financiering te vestigen.

Welnu, dat is gelukt. In vele kranten stonden ze met hun ballen. Daarmee werd de aandacht extra gevestigd op het feit dat elk biggetje van het mannelijk geslacht onverdoofd zijn ballen moet missen. Daar huiveren vele consumenten van. Vooral omdat het weer wordt toegespitst op de financiële kant. Niet het dierenwelzijn is belangrijk, maar wie betaalt de rekening.

Daarom schieten Annechien en Wyno in eigen doel. Ik had ze intelligenter verwacht met het bedenken van acties. Een eigen doelpunt maken geeft bij de spelers als regel de grootste kater.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boze

    Zie hier weer twee domme sukkels die wel weer even moeten vertellen hoe wij het moeten doen. En jij vergaderboer moet helemaal je mond houden, hebben jou collegas niet heel veel melk zomaar weggegooid ??? En herman, verdiep je eens in de materie. et castreren is helemaal niet leuk, geen enkele boer zit hierom te springen. Het zal ideaal zijn om dat niet meer te hoeven, maar zolang consumenten geen berevlees willen kopen is het nog nodig. Nu gaat dat straks wel verdoofd, omdat dat de wens is van de consument en die zou ook bereidt zijn om te betalen. Nu hebben ze de kans om dat te bewijzen. En dat ze er voor moeten betalen is niet meer dan redelijk. De varkenshouders hebben de afgelopen jaren heel veel gedaan aan welzijn en vooral milieu (dit in tegenstelling van vele collegas van vergaderboer in de melkveesector) terwijl niemand hiervoor heeft betaalt. De varkenshouder heeft dat allemaal zelf moeten bekostigen, maar daar hoor ik je niet over herman !! Een compliment zal wel teveel moeite voor je zijn. De consument moet nu eens betalen voor hun eisen, want de rek is er bij de sector uit. Betalen ze niet, jammer dan, gemiste kans voor hun. Helaas willen types zoals herman voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.......En inderdaad herman ons hart klopt ook voor het geld, het is geen liefdadigheid waar we mee bezig zijn. Maar even voor de goede orde, varkenshouders hebben de zaken op orde wat betreft het verdoofd castreren, het verdovingsapparaat werkt, de borging is er. Precies zoals het in de verklaring van Noorwijk staat. Alleen in die verklaring staat omschreven dat de supermarkten (consumenten) voor het verdoven gaan betalen. Dit is een afspraak !! Helaas doen zij daar heel moeilijk over. Dus herman en vergaderboer, pak die supermarkten maar eens aan inplaats van altijd maar zitten te zeuren over de varkenshouders, want die doen het heus wel goed.

  • no-profile-image

    Herman

    Verbaast u dit, Vergaderboer? Varkenshouders en hun leiders doen alleen maar iets voor dierenwelzijn als ze er aan kunnn verdienen. Voor hun is een dier een productiemiddel. Het castreren van biggen vinden ze helemaal niet erg. Alleen vanwege de maatschappelijke druk zijn ze bereid maatregelen te treffen. Dierenwelzijn moet dus afgedwongen worden. Het boerenhart klopt voor het geld en niet voor het dier.

Of registreer je om te kunnen reageren.