Redactieblog

424 x bekeken 2 reacties

Nieuwe virusvanger biedt kansen veehouderij

Het bedrijf Virobuster uit Enschede heeft een nieuwe methode ontwikkeld om virussen en bacteriën uit de lucht te halen.

Uitvoerige tests in microlaboratoria en praktijktoetsen in ziekenhuizen wijzen uit dat alle bacteriën, schimmels en virussen, waaronder MRSA en vogelpest, in de lucht volledig geëlimineerd kunnen worden. "Het systeem biedt ook kansen voor de veehouderij", aldus Alain le Loux, algemeen directeur van het bedrijf.

De Virobuster is gebaseerd op de Ultraviolet Germicidal Irradiation-techniek, waarmee met een lichtbundel de micro-organismen worden gedood. Met de installatie wordt 400 m3 lucht per uur gereinigd. De apparatuur kan eenvoudig aan bestaande luchtkanalen worden gekoppeld.

Voor de veehouderij kan de virobuster worden ingezet als luchtwasser. "We zijn bezig met proeven om geuren en gassen in de lucht te reinigen. Hiervoor hebben we andere instellingen nodig van de lampen dan wanneer we micro-organismen elimineren, maar het lijkt te gaan lukken. We verwachten de luchtwassers in het najaar op de markt te kunnen brengen", legt Le Loux uit.

Door de Virobuster kunnen ook ziektekiemen geëlimineerd worden uit de stallen. "Hiermee zou het zo ver kunnen komen dat bij een uitbraak van vogelpest de omliggende bedrijven niet geruimd hoeven worden omdat het virus via de lucht niet kan verspreiden."

Om ziekten in de veehouderij te voorkomen lijkt het systeem voor de veehouderij minder geschikt. "Virussen en bacteriën worden vaak via direct contact met de dieren verspreid. Ons systeem kan alleen ziektekiemen uit de lucht elimineren. Ook in slachterijen kan het werken, maar zodra de bacterie ín het vlees zit, kunnen wij hier niets mee", zegt Le Loux.

De techniek is niet helemaal nieuw. Eerdere vormen van deze techniek produceerden ozon, maar door een nieuwe technologie is het proces nu volledig veilig is voor mens, dier en milieu. Daarnaast is deze techniek veel goedkoper. Een installatie kost 2200 euro, waarnaast er jaarlijks voor 250 euro nieuwe lampen in moeten.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jan Sloot

    Prachtige vinding, maar 400 m3 lucht is voldoende voor 5 varkens, wat met die andere lucht te doen?

  • no-profile-image

    Eric Verbruggen

    maak even een rekensom voor 6000 vleesvarkens iedere 6 vleesvarkens heb je zón apparaat nodig van € 2200,00

Of registreer je om te kunnen reageren.