Redactieblog

201 x bekeken

Gevaccineerde dieren alleen geëxporteerd direct vanaf bedrijf

Tegen bluetongue gevaccineerde dieren kunnen uitsluitend worden geëxporteerd vanaf het bedrijf waar de vaccinatie heeft plaatsgevonden.

Dat blijkt uit de regelgeving van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). Het gaat hierbij om export naar bluetonguevrije gebieden. Als dieren na de vaccinatie worden afgevoerd van een bedrijf, worden ze bij export gezien als niet gevaccineerd. Gevaccineerde runderen mogen voor export wel verzameld worden, als de vaccinatie is geregistreerd in het I&R systeem.

Voor alle niet-drachtige herkauwers geldt dat de basisvaccinatie minimaal 60 dagen voor export uitgevoerd moet zijn, of 35 dagen voor export, waarbij ook een bloedteslt gedaan moet worden waaruit blijkt dat het dier geen bluetongue heeft. Drachtige dieren moeten gevaccineerd zijn voor de inseminatie of dekking.

Of registreer je om te kunnen reageren.