Redactieblog

210 x bekeken 1 reactie

Stijgende voerkosten nekt Spaanse varkenshouders

Veehouders in Spanje kampen met problemen als gevolg van de stijging van de voerkosten.

Volgens branchevereniging Anprogapor zou 15 procent van de 70.000 varkenshouders in het land met de productie zijn gestopt. De productiekosten in de Spaanse varkenshouderij liggen rond de € 1,20 per kilo levend gewicht, terwijl de marktprijzen halverwege 2007 rond de 90 cent lagen.

Volgens Anprogapor zijn het afgelopen jaar 200.000 zeugen uit productie genomen om het aantal biggen te verminderen. De marktprijs is hierdoor gestegen, maar ligt nog steeds niet op een winstgevend niveau. In de vleesveehouderij zijn door voerkosten 3.000 van de 35.000 vleesveebedrijven gestopt. Het vleesaanbod is gedaald naar 600.000 ton.

Ook de Spaanse Federatie van melkveehouders luidt de noodklok. Prolec meldt dat de productiekosten van melk door de voerprijzen zijn gestegen naar 41 tot 43 cent per liter melk. De gemiddelde melkprijs ligt met 44 cent nog net boven de kostprijs.

De problemen worden versterkt door de grote droogte waarmee bijna heel Spanje al voor het vierde jaar kampt. Gewestelijke regeringen pleiten voor het aanvoeren van water van elders, zelfs vanuit Frankrijk.

Eén reactie

  • no-profile-image

    varkenshouder

    wat denk je van de voer prijs in nederland die blijven ook stijgen

Of registreer je om te kunnen reageren.