Redactieblog

273 x bekeken 2 reacties

Mestac overweegt oprichting Mestpool

Mestafzetorganisatie Mestac overweegt een mestpool op te zetten.

Dat blijkt tijdens een ledenavond in Oirschot. Via een mestpool wil Mestac een stabielere mestafzetprijs realiseren voor varkenshouders. "In de huidige mestafzetkosten zit in de winterperiode teveel speculatie in de mestmarkt, waardoor de afzetkosten in deze periode hoog zijn. Via een poolsysteem willen we deze kosten voorkomen", legt Ben Rooyackers van Mestac uit.

In het systeem worden de vaste afzetkosten losgekoppeld van de variabele afzetkosten. "Onder vaste kosten vallen de transportkosten, de kosten voor wegen en bemonsteren, opslagkosten en uitrijdkosten. De variabele kosten zijn de bedragen die akkerbouwers krijgen voor het afnemen van de mest", legt John van Paassen uit.

In de pool geven varkenshouders aan hoeveel mest ze willen leveren. Deze mest wordt dan verspreid over het jaar opgehaald, waarbij de varkenshouder een vast bedrag betaalt. De mest wordt zo nodig opgeslagen in silo’s in de akkerbouwgebieden. Na het uitrijden moet de varkenshouders vervolgens nog een bedrag bijbetalen, afhankelijk van de afzetkosten van de mest bij de akkerbouw. Mestac is er nog niet uit hoe dit geregeld wordt. Vast staat dat de variabele kosten pas achteraf betaald kunnen worden, omdat het anders teveel effect heeft op de dagmarkt. "Achteraf betaling is dus onvermijdelijk, maar hele forse bedragen voorfinancieren is ook niet wenselijk", aldus Rooyackers.

Mestac wil de mestpool in september volgend jaar beginnen, na het uitrijdseizoen 2009.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  j.van EKEREN

  Houd mij op de hoogte van mestafzet via een mestpool
  bedr. met 1500 vlv.
  m.vr.gr.co
  06-13044471

 • no-profile-image

  Rooyackers

  Ik ben er mee eens, voorfinanciering is deze tijd van de kredietcrisis simpel weg niet mogelijk
  http://www.stefanrooyackers.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.